Cu geamantanul pe genunchi, pregatind sejurul in Capul Verde

localizare capul verdeAm gasit pe unul dintre site-urile agentiilor de turism care promoveaza destinatia Capul Verde pentru plecarea din data de 24 ianuarie 2014 un pret incredibil de avantajos: 759 euro per persoana, sejur de sapte nopti cazare cu mic dejun inclus, bilete de avion Bucuresti-Sal-Bucuresti (via Lisabona), transfer aeroport-hotel-aeroport si asistenta turistica. In pret nu sunt incluse taxele de aeroport de 371 euro per persoana.
Ideea este ca nu am vazut destinatia respectiva ( demult pe lista de asteptari), asa ca am inceput, ca orice turist disciplinat, informarea despre destinatie. Scot din biblioteca un atlas geografic, enciclopedii universale, alte materiale unde ma pot ducumenta asupra noii mele destinatii de vacanta.

Incep cu POZITIONAREA INSULELEOR CAPULUI VERDE

Prima informatie despre insule ma sperie ”Insulele Capului Verde sunt, de fapt, varfurile unor vulcani subacvatici, care se ascund sub suprafata apelor oceanice” - DeAGOSTINI. Cat pot sa masoare inaltimile acestor munti vulcanici?
5.000 de metri, citesc mai departe. Excelent! Sunt putin derutat. Sa ma pregatesc pentru un sejur la ski sau pentru o vacanta exotica?
Revin pentru o documentare mai exacta privind situarea Insulelor Capului Verde si aflu ca acestea, sub denumirea lor corecta Arquipelago Cabo Verde, formeaza un arhipelag ce este situat in zona centrala a Oceanului Atlantic, la aproximativ 650 de kilometric de coasta de vest a Africii. Ceea ce trebuie sa stiti este ca Arhipelagul este impartit in doua mari grupe de insule: cele aflate in nordul insulelor Windward (Santo Antao, Sao Vicente, Santa Luiza, Sao Nicolau, Sal, Boavista) si grupul de insule care se afla la sud de insulele Leeward (Maio, Sao,Tiago, Fogo, Brava). Aceste insule impreuna cu apele teritoriale inconjuratoare si formatiunile vulcanice insulare alcatuiesc Republica Capului Verde, o tara intinsa pe o suprafata de 4.033 kilometri patrati, avand o populatie de 429. 500 de locuitori. Clima tarii este subtropicala (mai umdea in insulele sudice).

Asadar, ce zona din Insulele Capului Verde o alegem ca destinatia noastra de vacanta?

Haideti sa incepem cu nordul arhipelagului, mai precis cu Insula Santo Antao, considerata a doua insula ca marime , avand aproximativ 779 kilomtetri patrati, insa si cea mai muntoasa dintre ele. Aici gasim si cele mai inalte varfuri muntoase (Topo da Coroa-1.979 metri inaltime, Guido do Cavaleiro- 1.811 metri si Pico da Cruz- 1.585 metri inaltime). Ce propuneti? Impachetam in geamantane costumele de schi sau de plaja? Nu ne dam batuti, nu renunatam atat de usor si mergem mai departe cu vizitarea insulei Santo Antao. Insula,  este un adevarat rai pentru amatorii de drumetii si alpinism. Pantele stancoase ale celor trei varfuri, vaile adanci, apele turcoaz ale oceanului Atlantic au facut din aceasta insula cea mai atractiva destinatie a arhipelagului. In zona de nord, peisajul este dominat de o vegetatie abundenta, iar in fata ochilor ti se deschid plantatii intinse de cafea, trestie-de-zahar, bananieri, papaia, mango si citrice.sao vincente
Sa vizitam si o insula situata la polul opus pe acest arhipelag: Sao Vicente.
Aceasta masoara doar 262 kilometri patrati, fiind considerata una dintre insulele mici ale arhipelagului, lipsita de verdeata, acoperita in mare parte de nisip si pietris. Iata ca am gasit si un loc sub soare. Plaja si baie in apele oceanului.
Daca ajungeti in Arhipelag, inchiriati pentru o zi o masina si vizitati Mindelo, cel mai mare oras al insulei, cu 70.000 de locuitori, dar si cu una dintre cele mai spectaculoase pozitionari intr-un golf pitoresc, inconjurat de munti pe trei laturi. Este o adevarata frumusete, ceva de neimaginat. Farmecul orasului este dat, in primul rand de arihitectura sa dominata de cladirile multicolore, inghesuite de-a lungul stradutelor inguste  in jurul pietelor. Principalele atractii ale orasului Mindelo, le gasim, insa pe Promenada umbrita de palmieri ce urca pana la ruinele Fortim d’El Rei, candva o fortareata de aparare, devenind ulterior inchisoare, care in prezent nu mai functioneaza nici ea. Asa ca fara inchisoare, fortul parasit a devenit locul de intalnire a locuitorilor si turistilor.
Seara, va asteapta aici, cafenelele, pub-urile, cluburile de noapte africane si discotecile.

Spre Est, navigand de-a lungul coastelor Capului Verde

insule capul verdePornim calatoria noastra spre est, din Sao Vicente spre Sao Nicolau. Nu peste mul timp ajungem aici, in insula strabatuta de doua lanturi muntoase, separate de vai abrupte, Vale Paje fiind cea mai frumoasa vale de aici. Plaje intinse ii asteapta pe amatorii de stat la soare si de inotat in apele oceanului.
In partea de nord-est a arhipelagului insulelor Capului Verde se afla doua insule: Sal si Bovista.
Sal, cea mai putin atractiva insula a arhipelagului, in mod paradoxal, are si cei mai multi turisti. Pe insula, in apropiere de localitatea Espargos, se afla un aeroport international. Insula Sal are un potential touristic urias, iar o vacanta petrecuta in acet loc poate insemna trairea unor experiente inedite. Soarele strluceste 350 de zile pe an, iar plajele din nisip auriu constituie un atu in alegerea acestui loc ca destinatie de vacanta.
Vanturile regulate si puternice au facut din insula Sal unul dintre cele mai potrivite locuri din lume pentru practicarea windsurfing-ului si a surfing-ului.
Principala problema cu care se confrunta insula Sal este apa potabila, care se obtine din unitatile de desalinizare.
Cel mai mare oras al insulei Sal este Santa Maria, in care locuiesc aproximativ 20.000 de locuitori. De-a lungul plajei nisipoase, aici se gasesc numeroase hoteluri de lux, dominate de o arhitectura moderna.
Cred ca Boavista este alegerea mea pentru Capul Verde. Dominata de nisipuri spectaculoase cu superba plaja nisipoasa Santa Monica, ce mai renumita, cu cele mai pitoresti dune de Nisip, palmieri umbrosi, poate fi o optiune pentru o vacanta exotica in Insulele Capului Verde.

Ce mancam in Insulele Capului Verde ?

O combinatie unica dintre bucataria africana si cea portugheza, bucataria din Insulele Capului Verde ne asteapta cu cele mai diversificate , interesante si mai savuroase mancaruri.In mod natural, pestele si fructele de mare joaca un rol cheie in multe dintre bucatariile restaurantelor din arhipelag, tonul, homarul, calamarul dar si o mare varietate de fructe de mare gasindu-se din ambudenta pe orice masa.
Catchupa este un aliment de baza in Capul Verde. Acesta se consuma dimineata sau seara, in toate casele. Exista practic in meniul celor mai bune restaurante de pe insule. Baza preparatului sunt boabele de purumb fierte timp de trei ore, la care se adauga diferite ingrediente, precum carnea de porc, carnea de pasare, carnati chorizo, cartofi, varza, ceapa, usturoi, fasole.
Grogue este cea mai populara bautura alcoolica din Capul Verde, un fel de rom fabricat din trestie de zahar, bautura fiind folosita inca de pe timpul marinarilor din Marina Regala.
Vinul este disponibil in cele mei diversifiacte sortimente, cea mai mare parte din importuri fiind asigurata de tarile europene, cu toate acestea insula Fogo produce propriul vin si bineinteles cunoscuta bere locala, Strela.
In insule exista o abundenta de fructe exotice, precum mango, banane, papaya si guave.

mancare insula capul verdeCat costa o masa pentru doua persoane la restaurant?
Pretul unui meniu bogat pentru doua persoane la un restaurant elegant, meniu ce include bauturile locale variaza de la 12 la 25 de euro, in functie de sortimentele comandate.

Merita sau nu o vacanta in Capul Verde?
Asta numai voi decideti, dupa parcurgerea acestui material.

No Comments Yet.

Leave a comment