Madeira- parfum de iasomie

In primavara anului 2015, prin agentia de turism oltextur.ro vizitam pentru prima  data Madeira. Nu stiam foarte multe despre aceasta destinatie. Ma documentasem, ce-i drept accesand informatiile venite de pe google. Stiam ca Madeira este o insula situata in mijlocul Atlanticului si ca din punct de vedere politic este atasata de Portugalia. Accesul catre Madeira este destul de facil. Spre Madeira am zburat cu portughezii de la TAP direct la Lisabona, apoi dupa vreo doua ore de hoinarit prin aeroport, timp in care am avut parte de o cafea si un sandwich,  am urmat  conexiunea catre Funchal-capitala insulei Madeira.

Cu ce zbori de la Bucuresti in Madeira

 

Daca pleci dis de dimineata din Bucuresti, pe insula primaverii ajungi in jurul pranzului. Asta si datorita diferentei de fus orar de 2 ore dintre Romania si Portugalia.

Intalnirea cu momentul aterizarii pe aeroportul din Funchal, unul dintre cele mai dificile 10 aeroporturi din lume a fost una plina de suspans. Am rasuflat usurat, dupa momentul aterizarii impecabile a pilotilor portughezi. Adevarati artisti, cu mii de ore de antrenament pentru a ateriza fara probleme pe un aeroport a carui lungime nu depaseste , acum 2.200 m. Inainte, acesta masura 1.800 m lungime. Pista de aterizare se sprijina pe niste piloni uriasi din beton ce se ridica din ocean ca adevarati „colosi”.  O adevarat constructie monumentala.

Desi, in aprilie , Madeira ne-a asteptat cu foarte mult soare si o temperatura de aproximativ 24 de grade Celsius, la inceput destul de neprietenoasa, probabil  datorita distantei  foarte mari  fata de Romania, a devenit pe fiecare zi ce trecea, ca o adevarata iubita de care nu te mai puteai desparti.

Madeira-insula izolata din nordul Atlanticului

Madeira este o insula izolata in nordul Oceanului Atlantic, la 500 km de coasta africana si aproape 1000 km de cea portugheza. Madeira este o insula vulcanica, puternic afectata de forte telurice, insa marcata de o primavara perpetua. Comparata adesea cu un paradis tropical in genul celor de Gauguin, pe vaile acestei insule mirifice gasesti diverse culturi. De la podgorii, la cartofi si cereale la plantatii de bananieri. In explorarea insulei am observat numeroase centre de colectare a bananelor, de unde minutios sortate si ambalate sunt exportate in Uniunea Europeana. In vaile minunate ale insulei Madeira isi gasesc locul si livezile de papaya si trestia de zahar.

Florile exotice viu colorate, precum Strelitzia reginae, cunoscuta ca Pasarea Paradisului, ordidee, hortensii si boungainvillea intregesc taramul de basm al Madeirei.

La iesirea din aeroport suntem asteptati de catre Maia, o romanca din Basarabia, stabilita de cativa ani in Madeira, impreuna cu sotul ei, supraveghetor la un parc de distractii. Ea face ghidaj aici  in Madeira. La inceput suntem putin amuzati de felul in care stalceste cuvintele. Ne urcam in autocar, dupa care incepem sa strabatem autostrada spre hotel. Insula a fost strapunsa  nu mai putin de 140 km de tuneluri.

Ma gandesc la eternul nostru proiect: Autostrada Comarnic-Brasov. Minciuna eterna a fiecarui partid cu care castiga alegerile in Romania. Pana cand, oare ?!

Maia ne opreste undeva, deasupra oceanului de unde putem sa facem cateva poze. Ne imbarcam, cu gandul de a ajunge cat mai repede la hotel.

 

Madeira-atractiile insulei

Melia Madeira Mare, este un hotel mai mult decat ne asteptam. Camera mea in regim single are o imensa terasa cu deschidere sprre ocean. Zona unde este  situat hotelul nu are plaja, insa imaginea asupra  oceanului este unica.

Madeira nu este o destinatie a relaxarii pe plaja. Aici gasim cateva plaje pe care poti sa le numeri pe degete: vreo doua cu pietre negre si alte doua cu nisip in afara Funchalului, amenajate cu nisip adus din Maroc. Repet. Madeira nu este o destinatie pentru lenevit pe plaja. Este o destinatie pentru a-i explora frumusetile insulei.

Odata instalat in camera am timp doar pentru un dus rapid. Maia ne astepta in lobby pentru un tur pietonal al orasului Funchal.

Zarco- intemeiatorul insulei Madeira

Aproape jumatate din populatia insulei traieste in Funchal, intemeiat de exploratorul porughez Joao Zarco in 1421. Funchal a fost ridicat la rangul de oras de catre regele portughez Manuel in 1508.

La pas usor, ajungem sa vedem si statuia lu Zarco, aflata la intersectia a doua dintre cele mai importante artere: Avenida Zarco si Avenida Arriaga.

Orasul capitala a insulei se intinde pe cateva terasamente a unui deal ce porneste din marginea oceanului, ajungand pana acolo incat sa ofere cea mai frumoasa panorama asupra Atlanticului. Telecabina care urca peste superbul Funchal lasa in urma cateva siluete a unor vile inegalabile cu gradini inundate de arbori, parca vesnic verzi si flori. De iasomie?!

Nu stiu. Nu-mi dau seama. Sunt prea sus. Sunt prea sus, intr-un loc romantic, la doar 6 km de de capitala, denumit  Jardim Tropical Monte Palace. Un loc ce aduna pe 80.000 mp plante din toate colturile lumii, printre care sunt presarate azulejos si ferestre manueline.  2.500 de plante tropicale si subtropicale si-au dat intalnire aici, de pe cele 5 continente.

Cele mai spectaculoase raman speciile locale, precum pasarea paradisului, azaleele, magnoliile, floarea flamingo.

Din Gradina Botanica, pasii ne poarta spre capatul opus al intrarii, de unde putem admira valea raului Joao Gomes, pana la varsarea acestuia in ocean.

Ies  direct intr-o parcare, unde in cea mai desavarsita ordine asteapta cateva taxiuri. Ma urc in primul taxi, unde pentru 50 de euro negociez o plimbare pe serpetinele colinelor capitalei Funchal pana la celebrul aeroport, apoi direct la hotel. Batem palma si pornim la drum. De la inaltimea la care ma aflu descopera maretia zecilor de tuneluri care strabat muntele spre adancurile oceanului. Minunat!

 

No Comments Yet.

Leave a comment