Rachie si zacusca bulgareasca

mehana 1Cele mai bune mehanale în Bansko, sau asa numitele restaurante tradiționale bulgărești se afla chiar în inima orașului vechi, istoric.
Dupa o zi plina de vizite la câteva hoteluri  in Bansko, m-am oprit la una dintre mehanalele din centrul istoric al orașului Bansko pentru o salata rapida și o ceașcă de cafea. Parcam mașina în fata unei mehanale, urmând ca apoi printr-o ușa simpla, masiva din lemn de stejar sa ne facem loc printre mesele de lemn. Pereții tavernei ne atrag atenția prin obiectele tradiționale colectionate de prin   gospodăriile țărănești, începând de la ceaune din fonta, polonice din lemn, sau roti de căruța ce atârnă în niște cuie imense bătute în grinzile masive. Odată intrați în interiorul restaurantului, suntem copleșiți de aromele ce provin de grătarul cu foc deschis pe care sfaraie câteva frigărui gigante. Un ospătar, deosebit de atent, ne observa stângăcia, ne saluta cordial după care ne conduce amabil către o masa libera, amplasata chiar lângă un șemineu din care doi bușteni masivi ard cu flăcări albastre, din care ies scântei spre coșul în care se pierd spre neant.
mehana 3
Fermecat de ambianta intima a tavernei, nu mi-am dat seama ca intre timp, ospătarul ne și pusese pe masa câte un păhărel de rachiu cu un platou imens frumos ornamentat cu 5-6 feluri de zacusca, brânzeturi, ceapa roșie, cârnați uscați  și slana. Pâinea proaspătă coapta în cuptorul de lemne al mehanalei a fost ca un fel deliciu ce a completat  aperitivele.
mehana 4
Acest lucru a fost repede trecut cu vederea in momentul în care frigăruile masive din carne de vita, carne de pui și carne de porc  au ajuns pe masa noastră. O garnitura de cartofi țărănești împreună cu o carafa de vin rosu au completat meniul, cu adevarat gustos din aceasta mehana.

No Comments Yet.

Leave a comment