Zanzibar- calatorie in spatiul african

Potrivit legendei, Zanzibar a fost descoperit de cativa calugari atrasi de parfumul exotic al plantelor, mirodeniilor, scortisoarei, vaniliei si florilor tropicale. De-a lungul timpului, insula a fost vizitata de colonisti , negustori  de sclavi si de aventurieri.

In 1964, Tanganyika s-a unit cu Zanzibar, formand Tanzania

Frumusetea acestei insule de coral situate pe tarmul de est al Tanzaniei este de necontestat. Kilometri de plaje nisipoase albe, fosforescente peste care se apleaca palmierii supli de cocos si apa de culoarea tucoazului formeaza un peisaj de basm.

zanzibar

zanzibar

Zanzibar reprezinta partea autonoma a Tanzaniei, a carei istorie bogata este inscrisa in zidurile oraselor si in in traditiile locuitorilor sai.

O vacanta in Zanzibar inseamna si o calatorie in timp.

Zanzibar- obiective istorice

Incepem vizitarea insulei, incepand cu Orasul de Piatra de pe tarmul de vest. Localnicii au dat denumirea acestui centru istoric al intregului arhipelag Orasul Vechi. Aici rasfoiesti asemenea unei carti vechi, filele unei  istorii indelungate la care a contribuit o  lume inedita. Nu poti sa nu observi imbinarea perfecta a ambiantei Orientului Indepartat cu traditia Africii negre.  Pasind pe stradutele inguste flancate de ambele parti de albul zidurilor medinei arabe ce ascund celebrele bai persane,  gandul   te conduce cu cateva secole in urma, la ctitorii orasului.

zanzibar

zanzibar

 

Zanzibar- primii negustori

Primii care au sosit aici in secolul al VIII-lea au fost negustorii arabi. Pe varful de sud al insulei zarim o caldire veche islamica, construita in 1107 de catre colonistii din Shiraz. Aceasta poarta denumirea de Moscheea Kizimkazi, in ciuda numelui sau, aceasta este situata in Dimbani, nu in Kizimkazi, care este la aproximativ 3 mile departare. Denumirea moscheiei a fost data dupa ce cele doua sate Kizimkazi  Dimbani si Kizimbaki Mtendeni s-au unit.

zanzibar

zanzibar

zanzibar

zanzibar

Mult mai tarziu, la inceputul secolului al XVI-lea, in oras au ajuns portughezii, insa acestia nu au influentat in niciun fel arhitectura Orasului de Piatra. La extinderea orasului au contribuit sultanii Omanului, primele constructii de piatra, cele care au dat si numele asezarii aparand in timpul sultanului Sayyid bin Sultan cel Mare (1804-1856). Sayyid a mutat capitala de la Muscat in Orasul de Piatra, in anul 1840.

Zanzibar- comertul cu sclavi

Dupa aceasta miscare, asistam la o dezvoltare a orasului in urma comertului cu sclavi. In fiecare an , in portul de aici soseau aproximativ 60.000 de scalvi.

zanzibar- sclavi

zanzibar- sclavi

Din Orasul de piatra, ne indreptam catre tarm, acolo unde se inalta cele mai frumoase cladiri ridicate inca de pe vremea dominatiei sultanilor, mai ales in perioada guvernarii sultanului Barghash bin Said (1870-1888). Cea mai extravaganta cladire pe care sultanul a construit-o in 1883 a fost Casa Minunilor (Beital-Ajaib). In acea perioada, cladirea pe trei niveluri, era cea mai inalta si mai moderna din Africa de est, beneficiind de apa curenta, electricitate si chiar lift. Numeroasele coloane, balcoanele, turnul mare cu ceas si cele tunuri portugheze de la intrare confera cladirii o nota ostentativa.

zanzibar

zanzibar

Astazi, in aceasta cladire functioneaza Muzeul National de Istorie si Cultura din Zanzibar.

Toata istoria invadatorilor din Zanzibar o regasiti in Muzeul Palatului din apropiere, fosta cladire a sultanului intre anii 1911-1964. Desi preluat de catre revolutionari si distrus in cea mai mare parte, palatul (rebotezat al Poporului) a reusit sa pastreze mobilierul original, podoabele si documentele importante.

In incursiunea voastra prin Zanzibar nu ratati vizitarea fortului Bgome Kongwe, a carui constructie s-a incheiat in 1701, pana in 1920 indeplinind functia de aparare.

In 1920 a devenit obiectiv de interes public, astazi, aici aflandu-se Centrul de Cultura din Zanzibar.

Una dintre cele mai interesante cladiri istorice din Stone Town-Zanzibar mi s-a parut a fi Baile persane Hamammi. Numele de Hamammi se folosea pentru a se referi la cartierul in care se afla constructia. Aceste bai au fost construite intre anii 1870-1888 pentru sultanul Barghash bin Said in scopul folosirii lor ca bai publice, mentinand aceasta utilitate pana in 1920. Cladirea in sine avea o structura complexa, cu mai multe camere, inclusiv cele in care se gaseau bai calde si reci, toalete, zone de barbierit si un restaurant. Apa calda era adusa prin apeducte subterane. Astazi, baile nu mai functioneaza, transformandu-le in obiective turistice .

zanzibar-baie persana

zanzibar-baie persana

 

Zanzibar-locuri de vizitat

 

 1. Insula Prison, se afla la 20-30 de minute de mers cu barca din Zanzibar. Insula a fost folosita ca inchisoare pentru sclavii care erau adusi pe insula pentru a fi vanduti. Dupa o perioada, inchisoarea s-a transformat intr-un lagar unde erau trimisi oamenii cu boli incurabile. Astazi, Insula Prison este o adevarata rezervatie naturala pentru broastele testoase gigant.

2. Plaje in Zanzibar

Plajele din Zanzibar sunt printre cele mai bune din lume.

zanzibar-plaje

zanzibar-plaje

Plaja Nungwi este un loc superb din satul Nungwui, situat in nord-vestul Zanzibar-ului. Nungwui este alegerea perfecta pentru cei care vor sa inoate.

Kendwa cu plaje de nisip al si ape azurii,plus o selectie excelenta de baruri si restaurante se afla chiar pe malul marii, foarte aproape de Nungwui.

Pongwue este imaginea perfecta a plajelor exotice, situata la sud de Kendwua

Paje este populara pentru sporturile nautice.

Matemwe, o plaja incredibil de linistita, care ofera o selectie de cafenele si vile, copaci de palmier ce se leagana in briza Zanzibar-ului.

 1. Stone Town, despre care am vorbit pe larg. Cautati restaurantul lui Mercur, restaurant ce aduce un omagiu lui Freddy Mercury, care s-a nascut in Zanzibar.
  zanzibar

  zanzibar

 

 1. Piata Sclavilor situata in Stone Town, un loc destul de dureros, amintind de comertul cu sclavi din Zanzibar.
  zanzibar

  zanzibar

 

Zapezile de pe Kilimanjaro

 

Ernest Hemingway a ridicat un adevarat monument literar in onoarea celui mai inalt varf al Africii, in nuvela „ Zapezile de pe Kilimanjaro”.

In 1952, in regia lui Henry King apare capodopera cinematografica Zapezile de pe Kilmajaro, ecranizarea povestirii cu acelasi titlu.

Distributia filmului este una de exceptie: Gregory Peck, Ava Gardner, Susan Hayward.

"Kilimanjaro este un munte de 6.000 m acoperit de zapada, despre care se spune ca este cel mai inalt munte din Africa.

In apropiere de culmea vestica, zace cadavrul mumificat si inghetat al unui leopard. Nimeni nu a explicat ce cauta leopardul la acea altitudine".

kilimanjaro

kilimanjaro

 

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet.

Leave a comment