Black Friday intre mit si realitate

Black Friday nu si-a primit numele pentru ca magazinele devin profitabile si merg de la „rosu” in „negru". Adica  trec de la pierdere in castig.
Povestea adevarata este mult mai intunecata decat termenul "negru". "Vinerea Neagra" a fost folosit pentru prima data in 1869 de catre doi investitori care au crescut pretul aurului, in urma caruia a urmat o prabusire a pietei de valori.

Comerciantii din Philadelphia au incercat sa schimbe numele din „Vinerea Neagra” in "Vinerea Mare", in numele alternativ , ceea ce nu a prins niciodata.

 

Black Friday intre mit si realitate

Pana la sfarsitul anilor '80 , "Vinerea Neagra" s-a raspandit la nivel national, cu o nuanta de fundal, mult pozitivata, "de la rosu la negru".

 

Black Friday- de unde provine

 

Black Friday (Vinerea Neagra) este denumirea informala a zilei care urmeaza dupa Ziua Recunostiintei in Statele Unite.  Este cea  care deschide sezonul de cumparaturi de Craciun.

 

Unde a aparut pentru prima data termenul "Blak Friday"?

Termenul «Black Friday» a apărut pentru prima dată în Philadelphia și a însemnat blocaje grele de trafic intr-o  zi de vineri, după Ziua Recunoștinței. Interpretarea modernă a acestui termen în limba engleză este mai pozitivă - este asociată cu idiomul «în negru» (adică «echilibrul pozitiv», spre deosebire de «în roșu»), ceea ce înseamnă că mulți vânzători «vor fi în creștere» în această zi.

 

Cand are loc Black Friday ?

Deoarece Ziua Recunoștinței este a patra zi de joi din noiembrie, Black Friday este în ziua de vineri de după ea. Are loc în fiecare an între 23 și 29 noiembrie.
Black Friday este cea mai aglomerată zi de cumpărături din Statele Unite.

Adevarata poveste a termenului de "Vinerea Neagra"

 

Termenul de "Vinerea Neagra"a fost folosit pentru prima data pe 24 septembrie 1869, atunci cand doi investitori, Jay Gould si Jim Fisk, au crescut pretul aurului si au provocat o prabusire in acea zi a Bursei cu 20 %. Fermierii au inregistrat o scadere cu 50% a valorii recoltei de grau si porumb.

O adevarata catastrofa bursiera declansata de profitorii de castiguri a provocat colapsul pietei si scaderea stocurilor.

De ce se numeste Vinerea Neagra ?

'Termenul "Vinerea Neagra",  (in sensul comertului cu amanuntul) a fost inventat in anii 1960 pentru a marca startul sezonului cumparaturilor de Craciun.  "Negru" face referire la magazinele care trec de la "rosu"la "negru". In acea perioada inregistrarile contabile erau tinute manual, iar cerneala rosie indica o pierdere, iar negru un profit.

Inca de la inceputul paradei moderne de Ziua Recunostiintei  Macy's in 1924, vinerea de dupa Ziua Recunstiintei a fost cunoscuta drept inceputul neoficial al uni sezon plin de cumparaturi de sezon.

 

  De ce a devenit Black Friday atat de popular ?

Pe masura ce comerciantii cu amanuntul au inceput sa realizeze ca ar putea atrage  multimi mari prin reducerea preturilor, Black Friday a devenit ziua pentru cumparaturi. Chiar mai buna decat acele reduceri de Craciun.

 

No Comments Yet.

Leave a comment