Balcic – intre legenda si adevar

Balcic"Nu se face nimic pentru Balcic", nota in "Pledoarii pentru Balcic" la 7 iulie 1915 N.Panteley Stanciu, directorul- proprietar al ziarului Ecoul. Pacat, continua jurnalistul. Orasul ar putea deveni o importanta statiune climaterica si balneara. O Nissa a Romaniei, o Coasta de Argint a Romaniei, versus Coasta de Azur.
Din pacate, la acea vreme Balcic era un oras cu strazi si piete pline de gropi, iluminatul se facea cu lampi de petrol, la fiecare pas te impiedicai de bolovani si gropi.
Din documentele vremii aflam ca in Balcic se aflau doua ,trei restaurante unde serveau masa V.Petresencu, B.Cocea.'Imparatul Traian", Restaurantul "Modern", in fata marii, hotel si restauarnt Carol I, Beraria Gradinii Publice, un local distraciv, famliar , cu orchestra in fiecare seara.
In Balcic, in acesti ani gasim si pictorii, care din fericire nu se lasa intimidati de gropi. Imbatati de culorile si exotismul locului, acestia sunt de fapt , cei care au creat si au recreat Balcicul. Aici s-au creat mari opere de arta , precum cele semnate Alexandru Satmary, Iosif Iser, Gheorghe Petrascu, sau Ion Theodorescu-Sion.
La data de 3 august 1915, Regina Maria a Romaniei avea sa descopere Balcicul. Plimbarea reginei prin Balcic dureaza o ora, timp in care face o plimbare pe jos pana la tarm pentru sa bea a o cafea la restauarantul "Carol", suficient pentru a se indragosti de acest loc superb. I-a placut Balcicul, inca de la prima privire. A fost o dragoste la prima vedere. I-au placut locuintele marunte, incantatoare cocotate una peste cealalalta pe dealurile din jur, i-a placut micul targusor pitoresc rostogolindu-se, parca in apele involborate ale Marii Negre.

Dupa aproximativ un deceniu de la prima vizita, Regina Maria revine in Balcic, mai exact in ziua de 9 octombrie 1924, unde era asteptata de cine credeti? De pictorul Satmary. Pasionala, asa cum am cunoscut-o din cartile de istorie, regina s-a indragostit, de aceasta data, obsedant si definitiv. Alegand tot tarmul ca loc de mers pe jos, admira in treacat 'frumoasa casa mica" a doamnei Storck, apoi a ajuns intr-un loc care i-a placut atat de mult incata  hotarat."Vreau sa-l am". Si la avut. Si la avut si pe Satmary pe care l-a pus la treaba, facandu-i mai multe schite pentru mica casa turceasca de la Balcic.
Constructia incepe in 1925, iar la urmatoarea inspectie din 17 septembrie 1926, regina avea sa admire lucrarea practic incheiata
Odata incheiata amenajarea micului palat, Balcicul devine resedinta privilegiata a reginei.

La Balcic, regina se simte cu adevarat libera. In acest mic paradis, ea isi petrece cea mai fericita perioada a vietii sale. Inoata, calareste, citeste, scrie, cultiva si admira gradinile.
descriere BalcicDintre pritenele care o viziteaza la Balcic, cea mai apropiata si cea mai iubita, fara niciun dubiu este fara doar si poate, Cella Delavrancea, fiica scriitorului si pianista reputata. Din cand in cand i se alatura si alti membri ai familiei: Nicolae, Elisabeta, regele Alexandru al Iugoslaviei.
Politicienii vremii , fac si ei poteca la resedinta Reginei Maria: Ionel Bratianu, prim-ministru (atunci), Vintila Bratianu, Constantin Stere, Iuliu Maniu. Jocuri politice romanesti care se desfasoara pe scena de la Balcic. Acum stau si ma intreb: cat de important a fost Bacicul in istoria Romaniei a anilor 1930?
File de istorie se scriu in toti acesti ani petrecuti de catre Regina Maria la Balcic. Aici intalnim laolalta politicieni, oameni de cultura, pictori , artisti.
Ce a mai ramas astazi din Balcicul, candva romanesc. Este o intrebare retorica, desigur.
In primul rand castelul si intreg domeniul reginei, introduse, din fericire in circuitul turistic, reprezentant acum principala atractie de pe litoralul bulgaresc. Fie ca beneficiem de un sejur la Albena, Balcic sau Nisipurile de Aur, Castelul Reginei Maria trebuie vizitat. Acolo se afla o parte a istorie Romaniei Mari.
Balcic, istorie si legenda. Unde se afla adevarul?

No Comments Yet.

Leave a comment