Inca nu m-am hotarat ce surpriza sa-i fac sotiei de Ziua Indragostitilor, in acest an ofertele pentru cele mai romantice destinatii din Europa fiind mai mult accesibile decat oricand. Vizualizez o statistica a celor care prefera sa petreaca Ziua Indragostitilor in Europa si se pare ca deja 20 % dintre romani s-au hotarat sa mi-o ia inainte. Cum deja, de doua zile, am intrat in luna iubirii fara sa ne dam seama, unii dintre noi facandu-si deja planuri pentru destinatia unde vor face escapada in aceasta superba zi, ce-i drept, importata de la americani, vreau sa rasfoim impreuna cele mai accesibile oferte pentru escapada noastra romantica.
Orasul iubirii, Paris, va fi accesibil la un pret pornind de la 300 euro per persoana, in care sunt incluse biletele de avion, trei nopti cazare, loc in camera dubla la un hotel de 3 stele, situat undeva pe la Port De Versailles, si micul dejun. Deci, transferul de la aeroport la hotel ni-l asiguram noi. Este bine si asa. Atunci cand iubirea pentru persoana draga este nemarginita, nu mai conteaza nici banii, nici distanta.
Sa vedem ce vizitam in Paris.
As incepe vizitarea Parisului cu Turnul Eiffel, construit prin anul 1889, menit de a impresiona vizitatorii Expozitiei Mondiale din acel an. Turnul Eiffel a fost ridicat de inginerul Gustav Eiffel, fiind considerata cea mai inalta constructie pana in 1931 cand a fost ridicata Empire State Building, acesata din urma fiind cea mai mare constructie. Turnul este simbolul Parisului, este locul de unde Parisul se poate vedea in intregime.
Chiar si pana la etajul doi, daca urcam, adica la 115 metri, in fata ni se desfasoara toata panorama Parisului. De aici, avem sa luam decizia vizitarii urmatorului punct turisric din Paris.
Mergem la Notre-Dame? Nicio alta cladire nu aminteste atat de mult de istoria Parisului, ca Notre-Dame, asa ca, propun sa ne indreptam spre Ile de la Cite, locul unde a fost pusa piatra de temelie de catre Papa Alexandru III, in anul 1163, marcand astfel inceputul unei munci titanice de 170 de ani a unei armate de arhitecti si mesteri medievali. Catedrala este o capodopera gotica, amplasata pe locul unui templu roman.
Urmatorul popas ar fi Muzeul Luvru. Poate fi Muzeul Luvru inclus pe lista locurile roamantice de vizitat in Paris? Eu cred ca da, tinand cont de faptul ca aici se afla expuse cele mai importante colectii de arta din lume ale marilor pictori, acesti sublimi "vesnic indragostiti" de frumos.
Realizata in 1190 de catre regele Filip-August, ca fortareata in calea vikingilor, constructia si-a pierdut cu timpul impunatorul donjuan, chiar in perioada lui Francisc I, care l-a inlocuit cu o cladire in stil renascentist. Timp de patru secole, regii si imparatii francezi au reamenajat-o si au extins-o. Una dintre cele mai noi constructii care i s-au adaugat este piramida din sticla din curtea principala, cale de acces catre toate galeriile.
Surasul seducator al femeii surprins in capodopera lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa, poate fi unul dintre motivele pentru care ar trebui sa ne surprindem sotia sau prietena cu o vizita de Ziua Indragostilor la Paris.
Montmarte, Mecca artistilor, scriitorilor si discipolilor sai, este cartierul care trebuie vizitat, tinand cont de faptul ca si o parte dintre intelectualitatea romana a trait si a renascut aici.
Situata in umbra Bazilicii Sacre Coeur, St-Pierre de Montmartre este una dintre cele mai vechi biserici din Paris. Aceasta este tot cea-a mai ramas din marea Abatie Benedictina, de la Montmarte, infiintata in 1133 de Ludovic la VI-lea si de sotia lui, Adelaide de Savoia, care ca prima stareta este inmormantata aici.
Ar mai fi de adaugat o plimbare prin Palatul si gradinile de la Versailles, daca vremea nu ar fi potrivnica unei asemenea plimbari.
As prefera, totusi, o cina romantica la unul dintre restaurantele situate pe Champs-Elysees, la lumina unui lampion, sau a unei lumanaerele de decor. Cina romantica se poate organiza si pe unul dintre vaporasele de croaziera de pe Sena.
Incercam Roma, unde pretul unui pachet de 3 nopti cazare, achizitionat din timp porneste de la 250 euro per persoana.
Fiind luna indragostitilor, plimbarea in Roma nu as incepe-o nici cu vizita la Vatican, Colosseum, ci direct cu Fontana di Trevi, construita sub patronajul a trei papi-clement al XII-lea, Benedict al XIV-lea si Clement al XIII-lea. Capodopera a barocului italian, fantana este dominata de figura zeului Neptun, aflat intr-un car sub forma de scoica.
Fantana a fost promovata international ca destinatie turistica gratie , mai intai filmului Three Coins in the fountain, din 1954, dupa care a urmat capodopera cinematografica purtand semnatura inegalabilului Fellini din 1960, La Dolce Vita, de care cu totii ne reamintim scena in cAre personajele interpretate de Anita Ekberg si Marcello Mastroiani fac o baie nocturna in fantana. Nu stiu daca in aceasta luna, se poate face o baie nocturna in Fontana di Trevi, insa o dragoste puternica poate depasi orice bariera.
Daca nu aveti curajul, totusi sa va aruncati in fantana pentru o baie nocturna, aruncati cateva monezi in ea. Legenda ne spune ca stand cu spatele catre fantana si aruncand o moneda cu mana dreapta , peste umarul stang, atentie sa nu incurcati umerii, spunandu-ti o dorinta in gand. Dorinta mea este sa-i ofera sotiei si o alta destinatie, in speranta ca am s-o surprind de aceasta data.
Mai aproape de noi, Praga, isi asteapta oaspetii de Valentine`s Day cu preturi incepand de la 200 euro per persoana.
Podul Carol, Mala Strana, Castelul sunt doar cateva dintre obiectivele pe care le puteti inlude pe lista voastra a locurilor ce merita a fi vizitate in aces "oras muzeu", asa cum imi place mie sa denumesc Praga.
Odata ce ai trecut podul Carol, atractia fata de Castel devine irezistibila. Podul Carol acumuleaza toata tensiunea ce leaga cele doua parti ale orasului despartite de fluviul Vltava. Acum nu stiu cu certitudine daca acest Castel este cel descris de marele Kafka sau este un altul. Cert este ca in curtea interioara a Castelui am avut placerea de a savura o excelenta cafea la Cafeneaua lui Kafka.
Puteti alege si Barcelona, fiind nu doar cel mai mare oras din Mediterana, ci si unul dintre cele mai stralucitoare centre ale Europei.
Sa retinem numele unui mare artist: Antonio Gaudi, intrucat il vom reintalni punandu-si semnatura pe multe dintre monumentele arhitecturale gotice din intreaga Spanie. Nascut in apropiatul Reus in 1852, Antonio Gaudi a creat forme revolutionare care au coincis cu Art Nouveau. Casa Vicens din 1889, din cartierul Gracia, a fost primul sau mare proiect si debutul unei arhitecturi policromatice. Culmea ironiei, Gaudi a murit lovit de un troleibuz. Era atat de nepasator fata de latura sa materiala incat ei al fost confundat cu un vagabond, un om al strazii si dus intr-o sectie pentru saracii intr-un spital din Barcelona. Vizitati Catedrala din Barcelona pentru a va da seama de adevarat valoare a marelui Antonio Gaudi.
Asadar , atentie la sageata lui Cupidon din acest an! Cu cat va loveste mai rau cu atat trebuie sa bagati mana mai adanc in buzunarele voastre pentru a va suprinde iubita, prietena sau sotia de Ziua Indragostilor.
Mergem in Londra. Ce vizitam?
O cladire din piatra domina partea de sud-est a orasului vechi,o fortareata a tristetii cunoscuta drept Turnul Londrei, care a servit de-a lungul secolelor drept fortareata, palat, inchisoare si muzeu, precum si arsenal, arhiva si adapost pentru tezaur. Wilhelm Cuceritotul a construit un donjon interior (Turnul Alb), intre anii 1078-1098 pentru aparare, dar si pentru a-si impresiona noii supusi din Anglia. De fapt, Wilhem Cuceritorul este cunoscut ca William de Normandia, fiul nelegitim al lui Robert I, duce de Normandia si al metresei sale Arlette, fiica unui tabacar din orasul Falaise. In ziua de Craciun a anului 1066, William Cuceritorul a fost incoronat intaiul rege normand al Angliei. Simbol al resedintei regale, Turnul Londrei a ramas resedinta regala pana la secolul al XVI-lea, cand curtea s-a mutat la Westminster. Atunci turnul a devenit un adevarat depozit al bijuteriilor coroanei, dar si cea mai crunta inchisoare si loc de executie din Londra. Sa nu uitam ca si spionii germani au fost executati tot in acest loc. Vedeti ce ce as incepe vizita Londrei cu acest loc? In Turnul Londrei se concentreaza, aproape cea mai mare parte a istoriei Angliei. Londonezii au o relatie de dragoste-ura cu palatul Buckingham. Pentru unii , resedinta este una dintre cele mai urate cladiri din capitala, dar este respectata totusi fiind un simbol al regalitatii britanice. Palatul a fost construit intr-o padurice de duzi la inceputul secolului al XVIII-lea, ca si conac pentru puternicul duce de Bucking-am. A fost cumparat in anul 1762 de George al III-lea, cu 28.000 de lire. Nefiind destul de grandios pentru George al IV-lea, acesta l-a insarcinat pe arhitectul sau personal Joahn Nash, sa-l reconstruiasca la o scara impresionanta. In anul 1837, regina Victoria a facut din el resedinta oficiala regala din Londra. Astazi, sute de vizitatori se aduna in fata palatului Buckingam pentru a urmari schimbarea garzilor, dar si in speranta ca o pot zari, doar si pentru cateva momente pe regina Angliei.