Undeva in apele marii Mediterane, mai exact la 90 km de coasta Siciliei si 300 km de cea a Tunisiei descoperim istoria misterioasa a Maltei, stapanita rand pe rand de fenicieni, cartaginezi, greci, romani, bizantini, arabi, dinastiile europene din Normandia, Anjou si Castilia.
Cavalerii Ordinului Ioanitilor si englezi, timp de 7.000 de ani si-au pus pregnant amprenta asupra civilizatiei acestui Arhipelag stancos mangaiat de valurile unei mari, uneori prea aspra. Dupa aproape 7.000 de ani de dominatie a rezultat un fascinant melanaj de culturi si civilizatii care si-au pus amprenta asupra profilului lingvistic, in arta si gastronomie.
Numele Maltei a ramas asociat pentru totdeauna cu cel al cavalerilor Ordinului Sf. Ioan de la Ierusalim, cunoscut astazi mai degraba drept Ordinul Cavalerilor de Malta.
Cavalerii de la Malta sunt pomeniti de insusi Marele Baiazid, in discursul sau menit a-l intimida pe solul valah cu imaginea de Biruitor al Apusului.
Dupa ce ai facut primii pasi pe pamantul maltez vei fi impresionat de aspectul de insula fortificata, precum si de o infrastuctura complexa de aparare; bastioane, forturi, ziduri,, turnuri de observare.
Intalnirea de la Malta 1989
In spatele tunurilor de observare, in 2-3 decembrie 1989, la Malta avea loc o intalnire istorica: Mihail Gorbaciov-George H.W Bush , intalnire in urma careia avea sa schimbe total soarta intregii Europe.
In celebrul Gof Marsaxlokk al Maltei, pe Crucisatorul sovietic "Maxim Gorki", Mihail Gorbaciov si George H.W.Bush , isi strangeau mainile puternice, in timp ce Nicolae Ceausescu inca delira ca va fi singurul conducator etern al unei tari din estul Europei.
Nicolae Ceausescu inca se credea conducatorul intangibil, aparat de catre clasa muncitoare, tarani si pensionari. Se pare ca astazi, dupa 28 de ani un alt conducator de partid, Liviu Dragnea viseaza acelasi lucru.
De la Malta la Belina si inapoi
In tmp ce soarta lui Ceausescu a fost decisa pe ditamai Crucisatorul in apele departate din Marea Mediterana, sorta lui Dragnea a fost hotarata pe un amarat de ponton asezat in marginea baltii Belina, o mica baltoaca de vreo 80 de ha aflata pe unul dintre bratele fluviului Dunarea.
In Malta, intr-o conferinta de presa comuna, liderul sovietic anunta:
" Lumea paraseste o epoca si paseste intr-alta noua...".
Parafrazandu-l pe liderul sovietic M. Gorbaciov, am putea spune ca intr-un viitor nu foarte indepartat, L. Dragnea va parasi o lume ce nu-i apartine.
Scaldata de apele turcoaz ale Mediteranei, coasta Maltei este presarata cu plaje cu nisip, golfuri izolate, porturi fermecatoare si colturi salbatice.
Micul paradis de langa Dunare, acolo unde L. Dragnea obisnuieste sa pescuiasca, este unul cu circuit inchis. Proprietataea este ferita de privirile curiosilor si bine pazita. Apele Mediteranei sunt libere. Acolo poti sa vizitezi si sa te bucuri de toate sporturile nautice.
Cele mai populare statiuni in Malta sunt Silema si St. Julian de pe coasta vestica, care degaja un aer cosmopolit si o viata de noapte animata.
Lectia Malta a fost si este predata ca si curs in inaltele scoli de spionaj din intrega lume.
Belina este o simpla baltoaca unde se prinde doar stiuca. Ce se poate face cu o stiuca prinsa in prag de iarna ?!
In acesata seara oamenii au lasat Herastraul si prefera Piata Victoriei ca loc de plimbare.