Descriere Praga – orasul care pluteste in aer

descriere pragaIn jurul pranzului aterizam pe Aeroportul International din  Praga printre rafalele de vant si ploaie ce invaluiau orasul intr-o pacla groasa din care nu se zarea niciun turn din cele o suta. Drumul pana la hotelul de 4 stele, un vechi conac construit in stil gotic pe malul drept al raului Vltava il facem in mai putin de o jumatate de ora intr-un taxi, un bun prilej de a ne acomoda cu noul oras ce aveam sa-l exploarm .Impresionant de curtea interioara, dar si de zidurile groase in spatele carora se adapostesc apartamentele acestui suberb hotel, incerc sa-mi revin dupa micile turbulente din timpul zborului peste Muntii Tatra, danda iama la una din sticlele de bourbon american din barul imensei sufragerii. Dupa ce-l de-al doilea pahar imi revin de-a binelea, asa ca prind curaj sa ies afara prin ploaia sacaitoare ce cade necontenit asupra orasului celor o suta de turnuri.

De la una dintre ferestrele apartamentului unde urmeaza sa stau cateva zile se zareste Vltava, strecurandu-se prin vechiul oras precum continutul poeziei muzicale a lui Bedrich Smetana, purtant aceeasi denumire. Stropii de ploie se topesc in valurile raului ce desparte orasul in doua. Pe malul drept al acesteia  gasim Stare Mesto si Nove Mesto, pe langa complexul castelelor Hradaczany si Mala Strana.

Aman calatoria pe altadata spre Stare Mesto, Piata din orasul Vechi, situata chiar in inima istorica a orasului, preferand in schimb sa ma bucur de aerul rece de afara. Ma strecor usor printre picaturile de ploaie, urmand cursul raului Vltava spre podul lui Carol, construit in secolul al XIV-lea. Timp de cinci sute de ani, podul a fost singura legatura dintre malurile raului Vltva. Sar pe trotuarul de vis a vis din calea unui tramvai ce venea cu viteza, adapostindu-ma intr-unul din boutiqurile insirate de-a lungul ingustei stradute pe care circula de-a valma masini si tramvaie. De o parte si de alta, restaurante amplasate in cladiri vechi , amintind de arhitectura vechiului imperiu ce si-a pus pregnant amprenta asupra acestui oras , sau terase construite chiar deasupra raului ce creeaza impresia ca , mai tot timpul se prabusesc cu tine in mijlocul Vltavei.

Castelul PragaIntoteauna, in marile orase europene sunt atras de cladirile vechi, de centrul istoric de tot ceea ce inseamna istorie ce  ne aminteste de eroii care au cladit aceste metropole monumentale.

Carol al IV-lea, acest imparat al poporului german, nascut in capitala ceha, a facut din Praga o metropola europeana, sediul arhiepiscopatului si centrul statului sau. Totul s-a frant odata cu invazia Armatei "prietene" Soviete din anul 1945 care a transformat aceasta superba tara in " republica socialista". In anul 1968, mai precis in zilele de 20-21 august , asistam la o incercare de recastigare a democratiei, insa armata "prietena" a Pactului de la Varsovia , cu exceptia celei romane, a ocupat capitala Cehoslovaciei, dand nastere " primaverii de la Praga".

Ne asezam la unul dintre restaurantele construite pe malul drept al Vltavei, cautand caldura interioara ceha data de locuitorii orasului, dar si de aroma bucatelor pregatite in renumita bucatarie ceha. Insetati, doboarm cate doua "Budvar" de fiecare , dupa care comandam specialitatea casei, friptura de rata cu galuste de cartofi si varza rosie fiarta. O minunatie !

Spre seara, grupuri de adulti, trecuti de prima tinerete, insotiti de prietene sau neveste isi fac aparitia in restauarnt, se pare un obicei normal printre localnici, comandand diverse preparate din carne sau peste asezonate cu celebrele vinuri albe sau rosii produse in podgoriile Moraviei.

Ceasul astronomic din pragaCastelul Hradczany incepe din nou sa ma osedeze. In minte mi se deruleaza , parca obsedante imagini din romanul lui Franz Kafka, cu acelasi titlu : "Castelul". Un sat inzapezit, un munte cu un castel care nu se zarea in noapte din cauza cetii, un pod de lemn. Oare, Kafka sa fi facut referire la podul pe care acum pasesc, dupa servirea cinei? Dar, unde era amplasat birtul, in care tanarul K. nemaigasind o camera de inchiriat, accepta sa doarma si pe salteaua de paie intinsa de birtas in sala de birt.

In cea de-a doua zi a scurtei mele vizite in Praga, aveam sa aflu ca , Castelul Praga este un simbol antic al Cehiei, reprezentand cel mai important monument ceh si unul dintre cele mai importante institutii culturale din Republica Ceha.

Intins pe o suprafata de 70.000 de metri patrati, un site al Patrimoniului Mondial UNESCO, castelul este o adevarata compozitie de palate si cladiri bisericesti de diferite stiluri arhitecturale, de la cladiri construite in stil roman in secolul al X-lea, la care au fost aduse modifiacri arhitecturale gotice prin secolul al XIV-lea.

De undeva, de pe una dintre terasele castelului, in fata noastra se desfasoara o panorama a orasului Praga, dominata de acoperisuri rosii peste care troneaza sute de turnuri.

Ma opresc la Cafeneaua Kafka, amenajata cu bun gust, iar in timp ce savuram o delicioasa cafea, "fur" cateva imagini, desi fotografiatul in zona este strict interzis.

Mai fac cativa pasi prin gradinile din nordul castelului, dupa care cobor cateva trepte neadapostite, bantuite de vantul taios, cu gandul de a parasi acest spatiu istoric al orasului. Drumul inapoi, pana la podul Carol, mi se pare nesCafeneaua kafkapus de lung, ploaia necontenind sa-mi biciuiasca obrajii, deja inflacarati din cauza frigului ce , parca patrunde pana in maduva oaselor. Traversam din nou Vltava, cu gandul la terasele insirate in Stare Mesto. Luam din fuga tramvaiul 22, care avea sa ne duca exact in mijlocul pietii vechi a orasului.

O adevarata asezare medievala din Praga, separata candva de exterior de un sant si un zid semicircular, conectat la Vltva la ambele capete, acum orasul vechi se poate mandri cu Ceasul Astronomic, poate unul dintre cele mai importante puncte de atractie din acest loc.

Conform surselor istorice, orasul vechi a avut in jur de 13 porti si un sant mare, oferindu-i astfel, numeroase puncte strategice de aparare. Dupa ce orasul a fost extins in secolul al XIV-lea de catre Charles al IV-lea, odata cu fondarea New Town, santul si zidul au fost demontate.

In jurul pietii zarim case istorice ce au fost transformate in magazine si restauarnte, iar multe dintre ele au propriile lor povesti.

In timp ce exploram Old Town Prague, descoperim fostele palate, muzee, teatre, cafenele istorice. Opriti-va pentru cateva momente si savurati din bucataria ceha, chiar aici, in piata vechiului oras ! Veti fi placut surprinsi de ospitalitate poporului ceh, de atmosfera magica creata de un oras muzeu, cum este Praga.

Parasim orasul , cu regretul de a nu-l fi cunoscut in intregime. Mai aveam atatea locuri superbe de vazut.

Oare cum o arata Piata de Craciun la Praga sau chiar un Revelion in Praga?

Ramane de vazut, sau mai bine zis ramane sa –mi conving prietenii sa continuam mica noastra explorare a acestei capitale mirifice europene.

No Comments Yet.

Leave a comment