Totul in viata se intampla cu un motiv

praga 4 " Iarna tinereții noastre" . Inițial asa as fi dorit sa sune titlul acestui articol , însă după o mai ampla documentare despre evenimentele petrecute  în ultimele decenii în Praga, am decis sa aleg titlul de mai sus.
In 1968, ghizii și traducătorii instruiți de către KGB aveau misiunea sa afle ce gândesc cetățenii romani despre evenimentele din Cehoslovacia ( 20-26 august 1968).
Membrii grupurilor de turiști din Romania, care participaseră fără voia lor (știți cum se spune: prezent la locul și momentul nepotrivit), la "Primăvara de la Praga " erau la rândul lor supravegheați de ochiul vigilent al agenților și informatorilor Securitatii romane,intrând în dificultate în discuții privind aceasta problema sensibila, care tensionase și mai mult relațiile sovieto-romane.
Mai târziu, vizitând capitala ceha,Praga, aveam sa aflu de la ghida noastră locala, numele străzilor  unde călcaseră  cu șenilele tancurile sovietice intelectualitatea ceha ce avusese " tupeul " de a se se opune drastic regimului sovietic. Îmi și imaginez capetele soldaților scoase din tancurile staționate în acea zi de august pe liniile de tramvai pragheze.  Unii dintre tanchiști credeau ca sunt în Germania și ca au venit în Praga sa-i apere pe praghezi de naziști. Repetau într-una anomaliile  propagandistice.
praga 3
Am revăzut Praga, după aproape 39 de ani de la acele evenimente. O capitala , schimbata total după Revoluția de Catifea, când Vaclav Havek , devenit primul președinte al Cehiei a schimbat la 180 de grade percepția lumii despre cultura și civilizația ceha.
"Orașul magic", " Orașul de aur", "Orașul celor 100 de turle", iată câteva denumiri ale orașului Praga. Așezată pe cinci dealuri, de-o parte și de alta a răului Vltava, capitala Cehiei este de departe una dintre cele mai frumoase orașe din Europa.
O plimbare pe jos, indiferent ca obrajii fetei iți sunt biciuiți de ploaia mărunta nemiloasa a  unei primăveri pragheze sau de soarele arzător al lunile de vara, este o adevărată incursiune în istoria seculara a orașului. Orașul de origine al lui Einstein, Mozart, Kepler, Kakfa (când spui Kafka spui Praga), Praga este o mărturie a stilului gotic , baroc , al timpul Renașterii , sau al artei moderne.
praga 1
Parcurgând la pas străduțele înguste ale orașului, flancate de clădiri vechi de doua sau trei etaje, îmi dau seama ca Praga este un adevarat magnet pentru turiștii europeni și nu numai,( acum îmi vine în minte și un film american turnat pe aceste străduțe înguste, o poveste de dragoste dintre o fata de președinte USA și un agent special).
praga 5
Castelul regilor din Boemia domina Vltava de mai bine de unsprezece secole, fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din capitala Cehiei. Înconjurat de grădini și parcuri, Castelul împreună cu Cartierul de jos constituie o oaza de relaxare în mijlocul unui oraș fremătând de curiozitatea unor turiști sa cunoască dintr-o singura vizita istoria Cehiei prezent aici este și reședința președintelui republicii. Prin bunăvoința ghidei mele am reușit sa  trec de aceste ziduri și sa cunosc mult mai mult decât îmi imaginasem eu vreodată.
praga 6
Simbolul capitalei Cehiei este podul de piatra de peste Vltava, denumit "Podul Carol". Podul de piatra a fost construit la porunca Împăratului Carol al IV -lea de faimosul Petru de Gming, arhitectul Catedralei Sfântului Vitus. Fiecare picior al podului este decorat cu statui, în opera secolului al XVII-lea a faimosului sculptor, Matthias Braun.

No Comments Yet.

Leave a comment