Dimineti pline de retorica

Dimineata. In fiecare dimineata ne trezim la aceeasi ora. In functie de fusul orar al fiecaruia dintre noi. Urmam in mod mecanic ritualul zilnic. Dam drumul la dusul  sub care lenevim o juma de ora, apoi cascand, amortiti de negura noptii incepem sa numaram lingurile de cafea puse in filtru. Una, doua, trei.

Ajung? O intrebare retorica, pusa dimineata de dimineata. Butonam televizorul din bucatarie in cautarea ultimelor stiri. Toate canalele transmit aceleasi stiri din noapte. Parca nimic nou sub clar de luna. Stiri cu manifestanti care vor sa dea o lovitura de stat.

Dimineata, cafeaua are acelasi gust

Cafeaua are acelasi gust. Mi se face foame. Gustul de oua clocite pe care-l simt in fiecare dimineata imi produce greata, asa ca renunt. Pe ecranul televizorului, in reluare un individ imbracat intr-o geaca rosie se freaca in multime. De o parte si dea alta baieti precum brazii il  imbraca. Presimt ca ziua devine monotona. Nimic ritmat in aceasta zi de luni. Afara, parca o ceata se coboara deasupra orasului, lasand in urma ei o umezeala ce-mi creaza o stare de neliniste. Ceata asta nebuna ma imbie la vise. La un cer senin sub care sa ma trezesc dimineata. Cred ca multi ca mine nutresc aceleasi dorinte, pentru ca majoritatea pasim sub acelasi acoperis al lumii.

La televizor, un analist politic imi sopteste ca Trump vrea sa schimbe ordinea mondiala cu una noua. Una care sa fie in avantajul Americii. "America First". Un slogan controversat in conceptia europenilor, insa unul care a mers direct la inima multor americani. Da . Este un slogan cu o istorie antisemita si izolationista ce amintesc de perioada de dinainte de intrarea Americii in al doilea razboi mondial. Trump, in discursul sau de investire, a imbratisat aceste cuvinte precum imbratisa candva femeile usoare ce le platea cu mii de dolari pentru o noapte de dragoste.

Acum este altceva. Se joaca cu cuvintele fara sa plateasca.

Aceleasi cuvinte au galvanizat o misacre populista in masa impotriva intrarii SUA in razboiul din Europa. Nu stiu, daca  Trump va crede in cuvintele lui. Ceea ce stiu sigur, este ca el, cu aceste cuvinte a castigat alegerile in America.  Mr. Trump, la ceremenoia de investitura a mai adaugat ceva: " Vom cauta ca vechii dusmani sa ne devina prieteni, iar prietenii vechi sa  ne devina aliati". Ce se ascunde in spatele acestor cuvinte?!

Visele mele din noapte, din pacate dispar in ceata diminetii.

Cafeaua este din ce in ce mai amara, iar rutina zilei de abia a inceput.

Pe un alt canal TV, Dragnea intinde o mana timida  incercand sa atinga varfurile degetelor lui Trump aflat de cealalata parte a baricadei. Imaginea s-a vrut a fi virala.

No Comments Yet.

Leave a comment