Din culisele Vilei de la Neptun a cuplului Ceausescu

Vilele de protocol din Neptun, unde acum peste 30 de ani cuplul Ceausescu isi petrecea vacantele estivale sunt deschise oricarui turist caruia isi  permite sa aloce un buget de peste 45o euro /noapte.

Locul in care familia Ceausescu isi planifica intalnirile importante pe timp de vara, dar si  pentru a elabora  celebrele  "Teze  din iulie 1971 de la Neptun" a devenit din ce in ce mai atractiv pentru turistii atrasi de un anumit soi de parvenitism balcanic.

Salba de vile de protocol este tinuta departe de privirile indiscrete ale curiosilor, asa ca merita banii.

Vilele au intrat in proprietatea statului, dupa 1989, insa in ultimii ani au fost preluate de investitori privati (sic!). Acum cine are banul se poate lafai pe plaja,  unde odata, candva celebrul cuplu dictatorial gandea noua strategie de indobitocire  a poporului roman.

Intrarea in vile se face doar pe baza de cartela magnetica. Bucataria este un fel centru al mirosurilor de ciorba si friptura de curan ce se imprastie in tot apartamentul prezidential.

Atentie! Nu toate vilele au fost renovate. Doar 5 dintre ele.

Daca doriti sa inchiriati vila preferata a sotilor Ceausescu, atunci solicitati Vila 7. Vila Crinul era ocupata cu precadere de "printisor".

 

Cum isi petrecea fostul dictator vacantele in Romania

 

Robustetea sa de taran viguros, provenit de pe meleagurile oltenesti, mai precis din Scornicesti, Ceausescu si-a dorit mai tot timpul construirea unor case de vacanta la munte, cabane de vanatoare si vile la mare cat mai departe de ochii lumii. Ii placea discretia.  II placeau drumetiile departe de ochii  curiosilor. Ii placea sa inoate fara sa fie vazut. Se refugia mai tot timpul de ochii curiosilor. Nu-i placea sa se expuna in multime cu ocazia vacantelor.

Vilele de protocol al familiei Ceausescu

Incepand cu Palatul Primaverii, ridicat in mijlocul anilor 60', au urmat rand pe rand Vila din Snagov (una dintre vilele preferate ale dictatorului). Vila 10 a fost folosita timp de doua decenii ca resedinta de weekend a familiei Ceausescu. Cu un etaj, pe malul Lacului Snagov, inca din anii '50 vila a fost folosita ca loc de agrement si de  relaxare pentru nomenclatura comunista. Ana Pauker, dar si alti agenti sovietici s-au bucurat de asemenea privilegii de a intra in posesia unor case de pe malul lacului.

La Vila 10,  Ceausescu ajungea doar cu elicopterul prezidential, aici asteptandu-l mancaruri traditionale, urmate de deserturi simple si partide de sah si de table interminabile cu tovarasii nomenclaturisti.

Ce faceau romanii in acest timp?!

Calauziti de inaltele indemnuri pline de revolutionalism de a indeplani planurile cincinale  ale Tov Nicolae Ceausescu, romanii stateau la cozi interminabile pentru o paine pe cartela, un kilogram de zahar, un litru de ulei si renumitii" adidasi".

Cuplul prezidential se rasfata cu inghetata, clatite si cozonaci. Pentru a ajunge la mare, propun sa mai zabovim putin la munte.

Va propun

Vila din Predeal

Frustat de copilaria saraca petrecuta intr-o bosdeuga la marginea satului Scornicesti, Ceausescu isi dorea din ce in ce mai mult. Asa ca si-a "daruit"  Vila din Predeal.

Vila din Predeal nu era una foarte noua. Aceasta data din a doua jumatate a anilor '20, numarandu-se printre primele constructii de agrement din zona. De ce i-a placut lui Ceausescu aceasta vila? Probabil datorita arhitecturii asemanatoare cu casa parinteasca de la tara. Vila era construita in stil traditional, cu cerdac. Au fost numeroase ierni petrecute in Predeal de catre familia dictatoriala.

 

Trecem peste Vila Paltinul de pe malul Lacului Balea si ajungem la

Vila Neptun, locul de suflet al " eminentei cenusii" plamadite in catunul Scornicesti.

Inca din anii '60, celebrul cuplu isi petrecea verile pe litoralul Marii Negre. La inceput s-a multumit sa locuiasca intr-o vila din zona 2 a statiunii Neptun. Vila dispunea de o plaja privata, ingradita si pazita de trupele de securitate. Complexul prezidential era deservit de aproximativ 100 de oameni (de la agenti, ofiteri, bucatari, gradinari, ospatari etc), care pe langa maxima preocupare pe care o purtau cuplului Ceausescu de a-i asigura linistea deplina, se ocupau si cu afanarea nisipului si de curatarea  plajei de scoici si de alge. Departe de tarm, scafandrii asigurau perimtrul in larg, ca nu cumva vreun dusman al poporului sa se apropie de zona in care „tovarasul” isi refacea fortele pentru un nou razboi cu imperialismul.

Obsesia lui Ceausescu-facilitatile de lux

Toate aceste vile de protocol aveau un foisor construit. Din zona prezidentiala nu lipseau piscinele, crama, cinematograful si adapostul anti-aerian.

Facilitatile Vilei Neptun

In afara facilitatilor de lux, preferate apoi si de catre presedintii Basescu si Iohannis, Vila de la Nufarul (cum se numeste astazi) are, fata de celalalte de la Neptun, picina acoperita si o sera cu plante exotice, mult indragite de catre Ceausescu. Nu-i lipseste plaja privata, dar si haipad-ul. Aici, presedintele are acces la o salupa, dar si la un vapor.

 

Personalitati care au vizitat Vila de la Neptun

 

La celebra vila de la Neptun a ajuns si fostul presedinte al lumii, presedintele SUA. George W.Bush a fost invitat pe malul marii chiar de catre presedintele Traian Basescu, la o conferinta de presa inedita, tinuta chiar pe malul marii, la 2 aprilie 2008.

George W. s-a relaxat aici câteva ore, cu prima doamnă Laura şi toată suita lor, în complexul de protocol construit în anii `60 de Nicolae Ceauşescu. Preşedintele SUA a luat prânzul pe care l-a catalogat „delicios“, cu o îngheţată la desert pe care a recomandat-o şi jurnaliştilor străini, apoi a făcut un tur al reşedinţei pregătite de primirea înalţilor oaspeţi. George W. Bush s-a plimbat pe aleile verzi ale parcului, pe marginea lacului pe care pluteau lebede, pe digul de promenadă de pe mare şi pe plaja rafinată pe care altădată se odihnea numai cuplul cel mai temut al României.

 

 

No Comments Yet.

Leave a comment