Elena din Troia, intre adevar si epopee

Legenda orasului TroiaUnde se gasea Troia?

Dupa cateva zile si nopti nedormite rasfoind diverse surse de informatii despre adevaratul loc unde se gaseste adevarata Troia, incep sa am si eu indoieli. Stiti cum se spune: "...cu cat te documentezi mai mult, cu atat de mult ai mai multe indoieli despre existenta unui adevar pe care-l cauti cu o incapatanare inraita".

Conform poemului epic Iliada atribuit lui Homer, pe care am reusit cu chiu cu vai sa-l parcurg, Troia este un oras legendar unde s-a desfasurat celebrul Razboi Troian , declansat ca urmare a fugii unuia dintre cei 50 de fii ai regelui Priam al Troiei cu frumoasa Elena, sotia legendarului spartan Menelau. Stiti ce este curios? Elena, parca a fost un nume predestinat in declansarea atator razboie de-a lungul istoriei, fie ele clasice fie psihologice! Sa  trecem peste acest amanunt, am avut si noi "Elena " noastra care a reusit sa schimbe soarta poporului roman, acum vreo 25 de ani, daca matematica mea nu-mi joaca feste si sa trecem la lucruri mai serioase, care ne privesc.

Ceea ce vreau sa va spun,  este ca timp de mai multe secole, dupa ce Homer a scris povestea ultimelor zile ale Razboiului Troian in epopeea Iliada, s-au indoit de existenta Troiei. Istoriile regelui troian Priam si ale frumoase regine Elena din Sparta, a carei fuga a dus la declansarea razboiului, au intarit si mai mult ipoteza ca aceasta a fost doar o legenda, inflorita de poeti mai tarziu, cum se procedeaza de obicei, precum latinul Vergiliu,  in a carei Eneida cauta originile Romei in caderea Troiei. Trebuie sa-l credem, poate a fost o simpla sarcina de partid! Si pe vremea lui Vergiliu functiona propaganda de partid.

Cert este ca legenda lui Homer i-a inspirat pe muli cineasti, turnand vreo doua productii cinematografice despre aceasta poveste.

Primul film, "Helen of Troy" a fost finalizat in anul 1956, in regia lui Robert Wise, care a fost nevoit sa distribuie 30.000 de oameni pe parcursul filmarilor, la un cost foarte mare de 6 milioane de dolari . La acea vreme, filmul a fost impunator si impresionant, lipsa efeCtelor sPeciale fiiind compensata de un joc actoricesc bun.

In 2003, John Kent Harrison, regizeaza intr-o maniera proprie  alta productie,  Troya , ceea ce i-a adus foarte multe critici din partea istoricilor eleni, fiind acuzat ca  a denaturat adevarul despre adevarata legenda. Un film, care conform criticilor de film nu are nicio legatura cu adevarata istorie.

Foarte mult timp s-a crezut ca Homer si-a bazat epopeea pe un loc real, dar se pare ca nu a fost asa, insa cunostintele pe care le poseda despre larga campie unde raul Scamandru se revarsa in mare si descrierea orasului Troia, ii erau desigur cunoscute traditiile orale ale celor care o facusera.

Suntem in secolul al XIX-lea si incepem sa discutam despre primele incercari serioase, primele studii facute pentru a descoperi adevaratul oras homeric.

Prin anul 1870, un neamt pe numele sau Heinrich Schlieman, a inceput sa sape pe un deal in Hissarlik, pe coasta turca, langa stramtoarea Dardanele. Si a sapat neamtul printre cele sapte straturi separate de vechea asezare citadina pana la adancimea de 15 metri, pana cand a dat de niste comori, marturii ale unei civilzatii evoluate care, conform studiilor, fusese disparuta brusc din cauza unui incendiu sau foc declansat brusc.

Se pare ca identificarea Hissarliaku-ului cu Troia este astazi unanim acceptata de toata lumea. Totusi, pentru ca exista si un mic totusi, ceea ce Schlieman a crezut ca este Troia homerica, este totusi o mica citadela din Epoca Bronzului, ridicata cu peste 1.000 de ani dinainte de Razboiul Troian.

Dupa alte studii arheologice, cercetatorii identifica astazi Troia lui Homer cu ruinele unui oras mai recent, construit, se pare, peste vechea citadela. Acest oras cu ziduri puternice si turnuri de aparare inalte, a fost distrus  de foc prin anul 1250  i.Hr., data aproximativa a Razboiului Troian.

Calul de lemn din TroiaPovestea "calului de lemn"

Se cunoaste ca ca arma secreta a grecilor in asediul cetatii din Troia a fost 'calul de lemn", insa comentatorii resping adevarul literal al episodului calului de lemn. Intr-una dintre teorii ei sustin faptul ca acel "cal de lemn" era un fel de berbec care se folosea in luptele clasice pentru spargerea portilor unui zid al unei cetati. Insa, asediile fiind purtate in Epoca Bronzului, nu exista dovezi ca s-ar fi folosit masini de asediu, pentru ca pur si simplu ele nu erau inventate in acea epoca.

O alta teorie pretinde ca Homer se referea la acei "cai ai marilor", adica la corabiile cu care grecii calatoreau pe mare, iar "calul de lemn" reprezenta doar flota greceasca.

Se pare ca partea cu "calul troian" a fost inspirata de povestitorii egipteni, in ale caror legende spuneau ca luptatorii egipteni erau adusi pe ascuns in interiorul zidurilor in saci, iar locuitorii, de multe ori erau pacaliti, luandu-i drept  daruri.

Sa demontam legenda Razboiului din Troia

Ruinele orasului TroiaVizitand Troia, sau revazand peliculele cinematografice care ne transpun in eroi homerici, ne punem invariabil intrebarea: de ce, totusi a avut loc Razboiul din Troia? Din cauza unei femei? Pentru ca Paris fiul regelui Primiam al Troiei a fugit cu frumoasa Elena, sotia regelui spartan Menelau, determinadu-i pe greci sa trimita o intreaga armata pentru a o aduce inapoi, asediind Troia timp de zece ani? In acele vremuri exista atata onoare din partea unui barbat, fie el si rege,  incat merita sa-ti sacrifici o intrega armata timp de zece ani de zile pentru recuperarea unei sotii care te-a tradat? Adica, Elena, femeia care a tradat merita atatea sacrificii pentru a fi adusa inapoi, sau au fost alte interese majore pentru declansarea razboiului?

Multi istorici cred, ca de altfel si eu, studiind atatea materiale despre acest razboi ca, conflictul a fost doar unul comercial, ultimul probabil, dintr-o serie de razboaie comerciale duse intre grecii micenieni de pe continent si troienii care controlau comertul cu lana, cereale si alte  produse care soseau dinspre Marea Neagra prin Dardanele. Grecii lui Homer au folosit ca pretext aceasta frumoasa poveste de iubire dintre Paris si Elena si au declansat Razboiul. Simplu, nu?

O concluzie este sigura. Vara aceasta daca ajungeti in vacanta pe coasta turca, nu ezitati si vizitati Troia. Acolo veti descoperi singuri misterul, inca nedezlegat, al Razboiului din Troia.

No Comments Yet.

Leave a comment