Islanda, tara care a intrecut Romania, atat la fotbal cat si la turism

Islanda, a carei populatie nu depaseste 335.000 de locuitori, fiind considerata cea mai mica natiune, a reusit calificarea la Campionatul Mondial de Fotbal din 2018. Din pacate, Romania, nu.

Cum de o destinatie asa de mica, precum Islanda a atras in 2017 de 7 ori mai multi turisti decat populatia tarii ?!

Prabusirea coroanei islandeze dupa criza financiara din 2008 a transformat aceasta insula arida , cu 35 de vulcani activi, intr-o destinatie de top, una dintre cele mai ieftine pentru vizitatori.

Vulcanul care  a paralizat un intreg continent

 

Doi ani mai tarziu (2010), Eyjafjallajokull si-a facut de cap, aruncat mii de tone de cenusa asupra Europei. Milioane de pasageri s-au vazut nevoiti sa-si anuleze zborurile. Companiile aeriene au suferit pierderi financiare impresionnate. Un intreg continent a fost paralizat. Explozia a avut si un efect pozitiv. Jurnalisti din mass-media straina au coborat pe insula, trimitand in lumea virtuala imagini din lumea reala a peisajelor spectaculoase, cu toate ca datorita numelui destul de alambicat, jurnalistii s-au luptat sa pronunte numele vulcanului care-i adusese acolo.

Un antrepenor din industria hoteliera islandeza care detine hotelul Ranga dintr-o statiune de lux,  la doar 19 mile de partia Eyjafjallajokull, Fridrik Palsson a exclamat cu uimire: "Islanda a fost salvată de la  prăbusire si eruptie". " N-am văzut nimic să se desprindă atât de repede", a spus el.

Un asemenea efect combinat al catastrofelor nu se mai vazuse de pe vremea cand vikingii atacasera insula cu sute de ani in urma.

Asdar, un cataclism de o asemenea dimensiune, face ca turismul sa devina acum in Islanda cea mai mare industrie a insulei, depasind cu mult pe cele ale pescuitului si aluminului.

Reykjavik arată ca o versiune scandinavă a Singapore: compactă, curată, ordonată si bogată. Străzile sunt acoperite cu case de culori Crayola, printre care serpuiesc in voie  masini Mercedes. Cafenele tipice vând tot felul  de sandwich-uri de tip "kale-and-date". Restaurantele oferă  preparate ale bucatariei nordice destul de  inventivă, avand in vedere folosirea   ingredientelor locale precum si carnea de  rechin, nelipsita din orice meniu. (Un bucătar a anuntat, de asemenea, cu mândrie că Islanda creste acum castraveti, într-o seră.)

 

Top cele mai frumoase  locuri de vizitat in Islanda

 

  1. Laguna Albastra

Incepeti circuitul vostru in Islanda cu vizitarea unuia dintre cele mai frumoase locuri aflat in apropierea capitalei Reykjavik. Laguna Albastra este cel mai frumos resort spa termal din Islanda. Parca rupt din Rai, micutul paradis te imbie sa intri in apa termala calda (37-38 de grade Celsius). Apa termala este bogata in minerale, adunata aici in mod natural, in urma unei activitati vulcanice intense. Laguna Albastra este unul dintre cele mai vizitate locuri din Islanda.

  1. Hallgrimskirkja, Reykjavik

Una dintre cele mai frumoase cladiri arhitectonice din Reykjavik este Hallgrimskirkja (Biserica Hallgrímur). Este cel mai mare templu din capitala si a sasea cladire ca inaltime din Islanda. Punctul de atractie al bisericii luterane il constituie orga, construita de Johannes Klais. Orga are o inaltime de 15 metri si cantareste 25 de tone. Nu ezitati sa urcati in turnul de observatie al bisericii Hallgrimur, de unde puteti observa peisajul minunat, de poveste al insulei.

 

  1. Gheizerul Strokkur

Din Reykjavik, va propun o calatorie in partea sudica, langa raul Hvita (cam la 46 km distanta), unde se afla gheizerul Strokkur. Ghetarul Strokkur erupe la fiecare 4-8 minute, fiind cosniderat unul dintre cele mai faimoase gheizere din Islanda. Inaltimea maxima la acre ajunge apa este de 40 de metri. Datorita inaltimii si a regularitatilor eruptiilor, Strokkur a adevenit una dintre cele mai atargatoare locuri de vizitat din Islanda. Strokkur este o atractie care merita a fi vazuta. Strokkur este o adevarata minunatie a lumii.

4.Luminile Nordului

Aurora boreala reprezinta un fenomen romantic pentru orice calator din lumea asta, dar si un fenomen care atrage anuale zeci de mii de fotografi pentru a surprinde in imagine cele mai magice momente ale acestei ciudatenii ale naturii, daca o putem denumi asa.

Acest spectacol natural al luminilor Nordului poate fi mai usor de admirat din hotelurile si resorturile construite special pentru acest fenomen natural. Un spectacol de lumini si umbre, ce variaza ca forma si culoare de la o luna la alta, de la un an la altul. Norocosii care reusesc sa surprinda pe aparatele foto asemenea imagini devin mai bogati sufleteste. Imaginile de pe FB cu aurora boleara primesc mii de like-uri.

  1. Skogafoss

Skogafoss este considerata una dintre spectaculoase cascade din lume. Skogafoss este un adevarat miracol al naturii ce merita vazut. Cascada este situata in partea sudica tarii. De la 60 de metri inaltime, zeci de metri cubi de apa cad cu repeziciune asupra unie latimi de 25 de metri. peisajul din jurul cascadei este unul impresionant, de un verde crud.

 

 

  1. Gullfos

Cuntinuam cu minunatiile naturale create, de aceasta data de Cascada Gullfos, poate cea mai pitoreasca cascada din lume. Aceasta isi are originile din raul Hvita, fiind de o frumusete rara.

  1. Insula Videy si Turnul "Image Peace'

Insula Videy este foarte aproape de portul Reykjavik. Insula este faimoasa datorita Turnului "Imagine Peace, dedicat lui John Lenon de catre vaduva sa-Yoko Ono. Turnul este un monument construit din piatra ce proiecteaza un "turn de lumina". Intr-o noapte senina proiectia luminii poate ajunge pana la 4.000 de metri. Proiectia trimite in eter cuvintele " Image Peace" in 24 de limbi diferite. Luminile turnului pot fi vazute in urmatoarele perioade: 9 octombrie-8 decembrie, 21-28 decembrie, 31 decembrie, 21-28 martie. In afara  celebrei imagini, Insula Videy este vaimoasa pentru varietatea de pasari, traseele pentru drumetii si piesele de arta foarte interesante.

 

 

No Comments Yet.

Leave a comment