Lefkada-mai mult decat paradisul

Recunosc ca pana in acest an nu mai vizitasem Lefkada, insula ce face parte din grupul Eptanisa sau "sapte-insule" in Marea ionica, in vestul Greciei. Capitala insulei Lefkada poarta acelasi nume: Lefkada.

Cum se ajunge in Lefkada

Pentru cei care doresc sa ajunga in Lefkada individual, cu masina proprie , le recomand ca din A2 pe la Ioannina sa mearga spre orasul Arta, apoi pe E55 pana la Vohitsa, de unde , la doar 20 de kilometri veti da de un pod plutitor care face legatura dintre continent si Lefkada.

lefkada

lefkada

Pentru cei care doresc calatoria spre Lefkada mult mai confortabila, le recomand avionul charter direct Preveza ( situat la aproximativ 60 de kilometri de Lefkada), de unde li se va asigura transferul cu autocarul in insula. Lefkada a carei suprafata nu depaseste 300 de kilometri patrati, iar coasta 117 kilometri , are noua insule satelit, inclusiv Meganisi, Kastos, Kalamos, Madouri si Skorpios, insula familiei Aristotel Onassis, care a fost vanduta , dupa moartea acestuia, unui magnat rus. Va atentionez ca insula nu poate fi  doar zarita din vasul de croaziera, nu si vizitata , fiind foarte bine pazita de catre garzile magnatului rus, mai tot timpul cu pistolul mitraliera la umar.
skorpios 2skorpiosClima in Lefkada

Desi vizita mea In Lefkada s-a desfasurat la mijlocul lunii mai, m-am putut bucura din plin de clima blanda ( aproximativ 25-28 garde Celsius), plaje superbe, munti specatculosi, o mare supercurata, cascade uimitoare, dar mai ales ceea ce tine de bogatia acestei miraculoase insule, satele traditionale cu adevarat grecesti.

Lefkada-cele mai bune plaje

pefkoulia 1

In timpul scurtei vizite in Lefkada, nu am avut timpul necesar vizitarii tutoror plajelor de pe insula. Mi-a fost imposibil, mai ales ca gazdele noastre erau atat de nerabdatoare sa ne arate cat mai mult din frumusetile insulei, din cultura lor traditionala, fapt pentru acre au omis si multe capitole , ce poate pentru multi dintre noi par interesante.

Kathisma Beach a fost prima plaja vizitata , dar si cea care m-a impresionat cel mai puternic.
khatisma 1
Din orasul Lefkada, mergand pe drumul de coasta catre Pefkoulia si Gialos, imediat dupa Agios Nikitas, se desfasoara Kathisma, o plaja la acre se poate ajunge direct cu masina pe soseaua asfaltata, o plaja amenajata cu umberele si sezlonguri, inconjurata de baruri, hoteluri si apartamente. Valurile azurii ale Marii Ionice managaie frecvent nisipul amestecat cu pietrisul fin ce se termina pana aproape de fundul marii.
khatisma 2

In drumul vostru catre plaja Kathisma, va rog sa treceti doar si pentru 10 minute pe la manastirea Faneromeni. Despre vizita la Manastirea Feneromeni, voi povesti mult mai mult in alta postare.

Denumirea "Lefkada" vine de la stancile albe din calcar (Leukos=alb), in pelerina Lefkada.Conform mitologiei, poeta Sappho s-a arunact in mare la Capul Doukato, din cauza iubirii neimplinite fata de Phaon. Am trecut pe langa locul unde se presupune ca s-a aruncat de pe stanci celebra poeta, insa astazi locul este marcat de un celebru far, dupa care , noaptea marinarii se ghideaza pentru a nu intra cu ambarcatiunile in capatul sudic de calcar al insulei.
port doukato

Porto Katsiki, aflata la 45 kilometri sud-vest de orasul Lefkada, una dintre plajele salbatice si cele mai incantatoare plaje ale Lefkadei pe care se poate ajunge coborand cele 101 trepte de la parcarea de masini asfaltata sau sosind aici cu un vas de croaziera care opreste special pentru ca turistii sa faca baie si plaja timp de o ora.
porto katsiki 1

Cel mai simplu mod de a ajunge la Porto Katsiki in lunile de vara, avand in vedere faptul ca circulatia in zona este destul de aglomerata, iar soselele printre munti sunt foarte inguste, de multe orii fiind nevoit sa te retragi intr-un loc de refugiu pentru a face loc de trecere celeilalte masini care vine din fata, este inchirierea unei barci-taxi din Nidri si Vasiliki.
porto katsiki 2

Cum fiecare loc pitoresc de pe insula care atrage turisti este o mana cereasca pentru micii afaceristi, aici, de-a lungul timpului au aparut o serie de taverne si baruri deschise doar in timpul sezonului turistic, centre de inchirierea echipamentelor necesare sporturilor pe apa, dar si al sezlongurilor si umbrelelor. La greci exista un principiu: unde se afla turisti, sigur exista si o sansa de a face comert.

In partea de sud-vest, la aproximativ 30 de kilometri de orasul Lefkada se afla una dintre cele mai pitoresti plaje ale insulei: Egremeni.
egremeni

Plaja Egremeni este considerata una dintre cele mai frumoase plaje din Marea Mediterana, fiind una dintre cele mai populare destinatii turistice din Grecia. Plaja Egremeni este una dintre cele mai lungi plaje de pe Lefkada, ce se intinde pe aproximativ 2,5 kilometri. Ca si plaja din Porto Katsiki, Egremeni este inconjurata de stanci, asadar drumul pana aici nu este asa de usor accesibil.

Plaja este din nisip alb cu pietricele foarte fine, ceea ce face ca apele marii Ionice sa fie de un turcoaz albastru. Plaja Egremeni este un loc idilic pentru iubitorii de natura in cautarea unei vacante linistie. Cele 347 de trepte pana la mare, sigur asigura linistea celor din jur!
egremeni 1Lefkada-unde mancam

In Lefkada Town, dar in mod special in Nidri Port exista numeroare taverne asezate una langa cealalta care servesc numeroase specialitati ale bucatariei mediteraneene, dar si italiene si chiar restaurante chinezesti. Barurile nu lipsesc nici ele din peisajul portului Nidri, mereu prezente si suprinzatoare cu cockatiluri exotice.
taverna

Lefkada-unde ne cazam

(va urma)

No Comments Yet.

Leave a comment