Lindos din Rhodos

Dupa ultima mea vizita din aceasta vara in Grecia, Lindos din Rhodos devenit locatia mea preferata din Europa. Inainte de a ne balaci din nou in apa inca destul de calda la inceput de septembrie a Marii Egee, dimineata ne-am gandit sa vizitam acest vechi sat pitoresc situat intr-un imens golf, la 50 de kilometri sud de orasul Rodos. Soseaua impecabila, pe alocuri portiuni de autostrada, ne conduce direct in Lindos din Rhodos . Ocolim parcarea de autocare, facandu-ne  anevoie loc   printre masinile parcate  si grupurile de turisti ce se indreapta spre Acropole. Cu greu gasim un loc de parcare  chiar deasupra superbului golf de unde se zareste si plaja de nisip, urmand ca apoi sa ne strecuram  printre multimea ce ,parca se misca din ce in ce mai greu. Un sentiment minunat de antichitate este primul impuls  pe care-l simti odata cu primii pasi pe stradutele pietruite unde accesul este permis doar magarusilor si turistilor.
lindos
Stilul arhietectural al satului este un amestec gotic, bizantin si influente ale Orientului Mijlociu.
Trecem pe langa tarcul unde se aflau magarusii cu seile pe ei, gata pregatiti pentru a "lua in piept" urcusul spre Acropole, oare pentru a cata oara,  ducand in spinare cate un turist lenes, sau poate dornic de a incerca o experienta noua?  Mi se face mila de bietele animale, in cele din urma ma impac cu gandul ca asta le este menirea in viata.
Incepem sa urcam usor pe stradutele inguste aglomerate, privind in stanga si dreapta catre magazinele de suveniruri si fast -fooduri asaltate de catre vizitatori. In vitrinele baruletelor, gramezi de portocale langa ele, frumos expuse , pahare de suc proaspat, atunci pregatit pentru vitaminizarea celor obositi de drum si caldura devenita, deja insuportabila. In urcusul nostru, lasam in urma  cateva taverne si cafenele de unde ,parca simt in aer aroma cafelei de dimineata peste care, tocmai astazi o neglijeazem. Stradute serpuite, porti masive care dau spre curti pline de flori, construite, probabil de marinarii bogati ai secolelor XV-XVIII.  Raman efectiv cu gura cascata in fata sculputurilor distinctive direct pe  zidaria caselor, sub forma de parame sau lanturi marinaresti. Unele case au chiar cateo  corabie in miniatura cosntruita deasupra usii principale de intrare.
lindos 3

In drum spre Acropola  Lindos din Rhodos

Treptele devin din ce in ce mai greu de cucerit si mai numeroase. Nu le-am numarat, insa fac greseala de a ma uita in spate unde zaresc o panorama splendida asupra satului Lindos ca apoi sa privesc in sus spre stancile deasupra carora troneaza maestosul edificiu antic. Parca urcatul devenise imposibil . Cu gandul la vederile spectaculoase cu care aveam sa fiu rasplatit, ma mobilizez si incep sa urc din nou, treapta cu treapta.
Acropola din Lindos, initial o cetate naturala, a fost fortificata succesiv de greci , romani, bizantini, de Cavalerii Sfantului Ioan si otomani. Cetatea a fost construita pe culmea unui stei abrupt, la 125 metri dasupra satului, acropola fiind incununata de templul Atenei din Lindos in secolul al IV-lea. Templul este considerat a fi unul dintre cele mai sacre edificii din antichitate, fiind vizitat rand pe rand de Alexandru cel Mare, de Elena din Troya si de Heracle.  Urcand treptele sapate in stanca ma intrebam daca eroii nostri au urcat la fel ca mine sau au folosit alte mijloace?! Au venit, apoi Cavalerii Sf. Ioan care au fortificat cetatea cu creneluri mult mai inalte decat zidurile originale.
lindos -acropole

Conform legendei, templul Atenei de pe Acropole a fost fondat de catre Danaus, care, se presupune ca a venit pe insula Rhodos insotit de cele 50 de fiice ale sale ( mamma mia !), pentru a scapa de furia zeitei Hera.

Acropole. Incepem turul!

Randurile de turisti se strang toate in fata unor bariere pazite de cativa bodygarzi, ultimul obstacol pentru a patrunde prin poarta veche in lumea magnifica din Acropole. La primul nivel descoperim mai  multe cladiri recente, precum Castelul Cavalerilor Sfantului Ioan, construit, se pare, pe bazele unei fortificatii bizantine vechi. Se vede ca , Cavalerii au consolidat in mod semnificativ fortificatiile de la Acropole, transformand, astfel Lindos din Rhodos  intr-un intr-un castel puternic fortificat, capabil sa faca parte oricaror atacuri venite dinspre mare. Cu ultimele eforturi cuceresc si al doilea nivel al cetatii, ceea ce fie vorba intre noi, nu foarte multi atacatori au facut-o ! Aici sunt rasplatit cu admiratia ruinelor  dorice ale Templului Atenei Lindia, care a fost construit pe locul vechiului templu. Epuizat, fara vlaga, sar efectiv peste episodul vizitarii teatrului antic situat sub Templul Atenei, asemanator teatrului lui Dionysos situat sub Parthenon. Gandul imi zboara la coborarea scarilor. Dac as avea o parapanta pe care s-o folosesc!  Ma sprijin de stanci ai alte elemente ajutatoare si ajung, in cele din urma, fara sa vreau in curtea unei taverne une imi comand  cateva pahare de suc natural de  portocale pe care le sorb pe nerasuflate. Esspreso scurt , imi reda din nou forta pentru a -mi lua ramas bun de la cea mai frumoasa locatie a Greciei, nu inainte de a mai face cativa pasi pe strazile intortocheate printre magazine de suveniruri si a mangaia bietele animale nevinovate, condamnate sa care zilnic in spate tone de turisti catre Acropole.
lindos-rhodos

Cu toate acestea, va spun ca o vacanta in Rhodos nu se poate incheia fara a vizita Acropola din Lindos. Este pacat!

Linos este considerta una dintre comorile nationale ale Greciei; aici nefiind autorizarea construirii  de hoteluri, iar accesul masinilor nu este permis. Lindos poate fi caraterizat ca un labirint cu strazi mici serpuite, flancate de magazine de suveniruri, barulete, cafenele si restaurante ce functioneaza intre ziduri medievale. Lindos este o alta lume din Grecia. Este un loc pitoresc unde poti manca, la una dintre tavernele organizate sub forma de gradini de vara pe acoperisurile cladirilor, ca apoi sa privesti agale spre privelistile uimitoare care ti se deschid in fata catre portul de jos, valurile de cristal ale Marii Egee , taindu-ti rasuflarea!
lindos -golf
Incarcati de istorie adevarata, urcam in masina inchiriata pe timpul unei vacante Rhodos si ne indreptam spre superba plaja Tasambika pentru a lenevi sun soarele arzator de inceput de septembrie, soare ce mi-a pricinuit atatea necazuri  din cauza insolatiei facute din neglijenta. Parca si acum simt fierbinteala nisipului auriu al plajei!
Lindos din Rhodos  a asigurat controlul asupra partii de vest a insulei Rhodos. Mai mult decat atat, Homer a enumerat Lindos printre orasele grecesti,  care au luat parte la razboiul troian.

plaja tsambika-rhodos

No Comments Yet.

Leave a comment