Mi s-a facut dor de Egipt, de piramidele de la Giza, de Luxor, de Valea Regilor. Nu am mai vazut Egiptul de 10 ani. Sunt convins ca s-au schimbat multe, de unde si hotararea de a cauta un sejur Revelion Egipt 2015 pentru a ma reatalni cu o parte a marturiei graitoare a celei mai avansate culturi culturi egiptene.
Rasfoiesc cateva site-uri ale agentiilor de turism specializate in vacante Egipt cautand cele mai ieftine oferte Revelion Egipt 2015. Pe oltextur.ro gasesc cel mai mic pret pentru un sejur de 7 nopti cu demipensiune pornind de la 545 euro, pret valabil la hotel Hilton Resort 5* din Hurghada.
Zborul inclus in pret va fi asigurat de catre Compania Blue Air, plecarea urmand a avea loc in data de 27.12.2014, iar returul pe data de 03.01.2014. Asadar o vacanta de 7 zile pline de vizite si excursii , care imi vor da posibilitatea de a colinda printre templele Egiptului antic, dar si de a profita de zilele calduroase pentru o baie binemeritata in Marea Rosie.
Sejurul de Revelion Egipt 2015 cu demipensiune imi vine ca o manusa, neavand de gand sa stau toata ziua in complexul hotelier. Agentia de turism are sejururi de Revelion Egipt 2015 si cu masa all inclusive, ale caror preturi incep de la 629 euro per persoana, cazare la hotel de 5 stele.
Euforia gandului unui Revelion Egipt 2015 imi pune in miscare toti neuronii ( ce-i drept, cei care mi-au mai ramas) si incep sa ma documentez despre locurile pe care urmeaza sa le revad. Imi fac o lista de prioritati si incep cu :
Luxor
orasul lui Amon -Ra, vechiul oras al faraonilor, ce adaposteste numeroase monumente excelent conservate din perioada Egiptului antic.
In centrul Egiptului, pe malul Nilului, se afla Luxor, orasul templelor. Cum patrunzi in Templul lui Amon, printre pilonii de la intrare, deja simti pulsul istoriei, primii pasi pe fostul teritoriu al Tebei, candva capitala faraonilor iti dau acea emotie greu de descris in cuvinte.
Acest oras din Egiptul de Sus, numit in limba stravechilor egipteni si Waset sau Nuwe, se intindea candva pe ambele maluri ale Nilului. Aici, unde astazi se gasesc Luxor si Karnak, se afla in trecut Teba de Est.
Pe malul stang al Nilului se ridica Teba de Vest, care cuprindea Valea Regilor ( unde au fost ingropati multi dintre faraonii Egiptului) si Deir el-Bahri, contemporan cu Templul lui Hatshepsut.
Teba, resedinta faraonilor, a fost cea mai importanta metropola a statului egiptean, faima sa ajungand pana in Grecia antica. Vechiul Testament numeste Teba No-Amon, adica Orasul lui Amon. Zeul Amon a fost considerat de catre vechii egipteni o divinitate protectoare si un simbol al cresterii si al ferilitatii.
Valea Regilor
Dupa anul 1500 i.Hr., faraonii nu au mai construit piramide megalomane pentru a fi inmormantati. Atunci, s-a ales varianta Valea Regilor, unde exista peste 60 de morminte ale faraonilor, morminte ce variaza de la dimensiuni mici, modeste pana la cele foarte mari, cu peste 100 de camere subterane.
Din pacate, cele mai multe dintre morminte au fost jefuite cu mii de ani in urma, fiind furate numeroase comori. Un mormant intact in care a fost descoperita o mare parte din comoara a fost cea a lui Tutankhamon, de fapt, cel mai renumit mormant din Valea Regilor.
Mormantul a fost descoperit in 1922 de catre Howard Carter. Mormantul lui Tutankhamon continea mai multe camere, inclusiv camera de inmormantare, anticamera, camera comorii si anexele.
Piramidele Giza
Au fost ridicate pe un platou stancos , pe malul vestic al Nilului, in nordul Egiptului, fiind interconectate prin diguri acoperite. In antichitate au fost incluse printre cele sapte minuni ale lumii.
De-a lungul istoriei, piramidele de la Giza au stimulat imaginatia oamenilor, in acelasi timp trezind si o puternica emotie. In 1798 cand Napoleon a invadat Egiptul, mandria resimtita atunci cand a vazut Marea Piramida, a fost exprimata in faimoasele cuvinte: "Soldati! 40 de secole ne privesc din varful piramidei".