Sozopol- un oras boem

Stiati ca Sozopol , situat pe coasta bulgareasca a Marii Negre este cel mai vechi oras bulgaresc de la malul marii, intemeiat in anul 610 i.Hr de grecii antici? Acum a devenit cea mai populara destinatie turistica a a tarii, in special pentru nord-europenii care cauta in vacantele lor mult soare. Grecii i-au dat denumirea  atunci  de  Apollonia Pontica.
sozopol-1

 

Sozopol- o scurta istorie

 

Aflat la 30 de kilometri de Burgas, Sozopol a inceput sa prospere inca din secolul I i.Hr, odata cu invazia romana. In anul 1453, Sozopol a intrat sub dominatia Imperiului Otoman, dupa care importanta orasului a inceput sa scada.

In secolul al XIX-lea asistam la o transformare rapida a vechiului oras in port maritim, important in special pentru pescuit .A devenit  apoi una din principalele destinatii turistice din partea de sud a litoralului bulgaresc.
sozopol-4

Drumul de la Burgas spre Sozopol este o adevarata incantare. Soseaua impecabil intretinuta, te conduce pe sub padurile de foioase, cat mai aproape de malul marii direct  spre orasul vechi aflat pe o mica peninsula  stancoasa, legata de continent printr-o fasie ingusta  de pamant, unde regasim un parc frumos.

Orasul Sozopol adaposteste aproximativ 45 de monumente  de arhitectura, printre care si cateva biserici interesante. Capela renascentista SF. Zosima  a fost construita in secolul al XIII-lea, in cinstea fostului protector al marinarilor.
sozopol-2

O plimbare pe jos prin orasul vechi, inseamna o ratacire printre  aleile inguste, intortocheate, care impreuna cu vechile case de lemn, mustiind a istorie, iti creaza senzatia aceea de liniste sufleteasca. O pioasa  contemplare asupra trecutului, un dialog sincer cu tine insuti.  Un trecut tumultos, incarcat de emotii contradictorii. De ura sau de multumire. Sozopol este un mix dintre vechi si nou, un oras boem, devenit punctul de intalnire al marilor artisti europeni si nu numai.
sozopol-3

 Hoteluri in Sozopol

 

In Sozopol exista doua plaje de nisip de o calitate exceptioanala, dar si o multime de hoteluri, restaurante si cafenele pe malul marii.  Orasul este preferatul artistilor, aici, in fiecare an desfasurandu-se Festivalul Artelor Apollonia, ce atrage in luna septembrie artisti din toata lumea.

As putea afirma ca Sozopol nu este o destinatie de vacanta pentru oricine . Sozopol este o destinatie de vacanta  sofisticata, destinata lumii  boeme, in special, pentru cei carora adora lumea artistica, istoria in esenta ei, mai putin harmalia si zgomotul cluburilor specifice zonei de pe litoral.

In Sozopol gasim hoteluri clasificate la 3 stele , dar si la 4 stele.
villa-list

Unul dintre hotelurile preferate de catre turistii nordici este Hotel Villa List 4*, amplasat chiar pe plaja din Sozopol. Dotat cu piscine exterioare, restaurante, terase, Villa List 4* ofera pentru cei interesati si servicii de all inlcusive light.

Unul dintre hotelurile fascinante din Sozopol, mi se pare a fi Koral un hotel clasificat la categoria 3 stele, insa de o arhitectura deosebita.
koral

La doar 30 de kilometri de Sozopol, orasul Burgas, este adevarata colectie de restaurante si taverne in care puteti savura cele mai delicioase preparate ale bucatariei bulgaresti.
burgas-1

No Comments Yet.

Leave a comment