Vaticanul interesat de Baile Felix

In jurul anului 1000, calugarul Felix, nu departe de actualul oras Oradea, descoperea niste izvoare calde, tamaduitoare pentru diverse boli ale batranetilor. Nefiind un om de stiinta, nu si-a explicat de ce acele izvoare cu  apa geotermala impreuna cu namolurile calde faceau adevarate minunatii, vindecand durerile articulatiilor la picioare, umeri si maini.

Exista carcotasi care afirma ca apele termale din Baile Felix au fost descoperite mult mai tarziu, prin 1700. Eu inclin sa dau crezare primei versiuni. Aceleia conform careia,  cel care a descoperit aceste minunatii dumnezeiseti  a fost parohul Felix, de unde si denumirea de mai tarziu Baile Felix.

Variante, marturii privind Baile Felix

Varianta Vaticanului. Vaticanul interesat de Baile Felix

Vaticanul incepe sa scrie un scenariu, al carui mesaj este unul cu bataie lunga.Intr-o Diploma a Vaticanului se vorbeste despre existenta unor ape termale langa Cetatea Oradiei, sub denumirea de Baile Oradiei (Termae Varadienses). Nu intamplator, un dosar de acum 75 de ani ar putea fi redeschis  in justitie, pentru dreptul de proprietate asupa Bailor Felix. Calugarii din Ordinul Premonstrates sustin ca , de fapt, Baile Felix le apartin, impreuna cu o mare suprafata de teren din zona.

Conform realitatea.net, Ordinul Premonstratens a fost deposedat de 176 de hectare de teren in zona Baile Felix. Inceput in 1937, procesul a fost oprit, la insitenta Ministerului Afacerilor Externe, prin cererea de scoaterea lui de pe rolul instantelor judecatoresti.
In 1936 actiunea judecatoreasca a fost solutionata in favoarea statului roman.
Recursul cerut de calugari in 1938 nu a mai fost judecat niciodata, prin simpla blocarea a adresei MAE.
Motivarea care a avut la baza aceasta cerere: "exista in derulare o negociere cu Vaticanul".

Vaticanul interesat de Baile Felix

Cert este ca Ordinul calugaresc vrea sa redeschida acum litigiul cu statul roman. Reprezentantii Ordinului spun ca au fost deposedati de 176 de hectare de teren, teren pe care se afla, culmea, si statiunea Baile Felix. Ei sustin ca deposedarea s-a realizat printr-o simpla modificare  a cartii funciare.

Cine face parte din Ordinul Premonstratens ?

Conforma Wikipedia. org, Ordinul Premonstratens  a fost intemeiat in anul 1120 de catre Nobert de Xamen, impreuna cu alti 13 insotitori, in localitatea Premontre de langa Laon (Franta). Ordinul cuprinde canonici regulari, ce reprezinta o sinteza a vietii monahale si a celei canonice.

Pe teritoriul actual al Romaniei a existat o manastire premonstratensa la Santmartin, Bihor. De aceasta manastire a apartinut Baile Felix, denumite dupa canonicul Felix Helcher, care  a si amenajat  primele bai.

Acest Ordin si-a mai amenajat intre timp alte 3 manastiri in judetele Brasov si Sibiu.

In Catalogus Ninivensis al calugarilor Ordinului Premonstratens, se vorbeste de filialele acestuia, de bisericile de rit catolic in Banat si sudul Transilvaniei, de cele aflate sub autoritatea Vaticanului sau, in numele Vaticanului, administrate in cadrul organizarilor Cavalerilor teutoni.

 

Cand apar primele asezaminte in Baile Felix ?

1711-1721 este perioada in care vorbim despre primele asezaminte organizate in Baile Felix pentru tratament. Incepand cu anul 1885 se capteaza un nou izvor, a carui temperatura urca pana la 49 de grade Celsius.

Prima analiza a apelor termale si a proprietatilor curative ale acestora se face in 1731.

in 1763 vorbim despre prima atestare a statiunii Baile Felix, aceasta regasind-o intre notile unui medic ce dorea construirea unui bazin pentru bai.

1885 este anul in care incepe adevarata dezvoltare a Bailor Felix, odata cu realizarea primului foraj modern la Izvorul Principal.

In anul 1789 botanistul P.Kitaibel descopera "Nufarul termal" sau "floarea de lotus". In 1931 planta  a fost declarata monument al naturii. Inca din 1896 statiunea Baile Felix au obtinut la expozitia mondiala Medalia de aur si Diploma de onoare.

De ce atata interes pentru Baile Felix manifestat
de catre Vatican ?

 

Beneficiile apelor termale de la Baile Felix

Conform studiilor facute de catre specialisti, apele termale de la Baile Felix pot fi folosite atat in cura interna-crenoterapie, pentru anumite afectiuni ale aparatului digestiv, stomac, intenstine, colecist si ale aparatului urinar, afectiuni metabolice si endocrine.

Apele termale din Baile Felix sunt unele dintre  cele mai bune ape de tratament antireumatic. Reumatism inflamator degenerativ, sechele post traumatice, afectiuni neorologice.

Asadar, Vaticanul vrea sa-si  vindece toata armata de cavaleri la Baile Felix.

 

Ce se va intampla cu hotelurile din Baile Felix

In ultima perioada, statul roman a investit extrem de numeroase fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii hoteliere in Baile Felix. Aproape toate hotelurile din Baile Felix dispun de baze de tratament. Incepand cu cel mai nou  si modern hotel construit aici, Lotus Therm Spa & Luxury Resort 5*, la International de 4 stele.  Putem continua cu Nufarul de 3 stele sau cu celebrul President de 4 stele.

Un Aqua Park modern s-a deschis recent in Baile Felix, iar piscinele cu apa termala atrag ca un magnet nu numai turisti din Romania cat si din tarile vecine.

Baile Felix a devenit dintr-o data o mina de aur pentru Vatican. Altfel, nu-mi explic de unde atata interes crescut fata de aceasta statiune din Bihor ?!

No Comments Yet.

Leave a comment