Veliko Tarnovo, noua mea optiune pentru Revelion 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERAImediat, după evenimentele din decembrie 1989 când începusem sa ies din țară după acadele și baclava  în Turcia, drumul meu  cu bătrâna mea Dacie 1300 trecea inevitabil  prin Veliko Tarnovo,  oraș în ale cărui intersecții, întotdeauna ma rătăceam, în mod deosebit în timpul nopții. De cele mai multe ori aveam noroc cu prietenii mei polițiști bulgari care ma îndrumau spre  ieșirea cea mai scurta către "amicii  comuni, de-o viata, turcii".   In vremea aceea, Veliko Tarnovo reprezenta pentru mine, un orășel oarecare din nordul Bulgariei situat pe valea raului Yantra. Mai putin știam din lecțiile de istorie predate de regimul comunist ca Veliko Tarnovo a fost capitala temporara a Bulgariei, imediat după eliberarea tarii de sub dominația Otomana, în anul 1878. Mai târziu, aveam sa aflu ca, tot  aici, a fost si prima Adunare Națională care a consfințit alegerea Printului Alexandru I de Battenberg drept Cneaz  al Bulgariei.
Primind o invitație din partea colegilor mei din Bulgaria de a-mi petrece sărbătorile de Revelion în Veliko Tarnovo, destinația , ca atare mi-a întărit  curiozitatea de a afla cât mai multe despre istoria sa  și m-am aplecat mai mult asupra studierii istoriei acestui superb oraș medieval ( peste 7.000 de ani de istorie ),  din țara noastră vecina.
Sunt nerăbdător sa parcurg pe jos partea veche a orașului, de-a lungul străzii Samovodskata Charshia, unde își păstrează și astăzi  vechea arhitectura  cu case construite cu peste 200 de ani în urma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nu este întâmplator , de fapt nimic nu este întâmplator pe lumea asta, drept urmare,  Veliko Tarnovo a fost declarata capitala balcanica a turismului cultural, iar de câteva ori, orașul a fost distins cu titlul de " cel mai frumos oraș din Bulgaria".  Veliko Tarnovo este într-adevăr un oraș magnific, cu casele sale frumoase, așezarea in forma de amfiteatru de-a lungul malurilor fluviului, bucurându-se , în același timp de o istorie bogata în repere peste timp , marcând pe viitor civilizația bulgara.
Opțiunile de cazare în Veliko Tarnovo sunt extrem de diverse, de la pensiuni, vile, pana la hoteluri de 3 și 4 stele. Orașul oferă și posibilități variate de distracție, de la discoteci,  la cluburi de noapte, baruri sau restaurante cu specific bulgăresc.
veliko tarnovo 3

No Comments Yet.

Leave a comment