Viata in insulele grecesti – un regal al pietatii si al placerii

insulele grecesti

Acum in "saptamana mare", in Grecia, in general, in insulele grecesti in special, suntem martorii unor numeroase festivaluri religioase grecesti menite sa celebreze cu devotiune si bucurie zilele de dinainte de Paste.

In insulele grecesti, sarbatorile de Paste constituie cel mai important festival (unori precedat de un carnaval de dinaintea postului). Aceasta perioada este una propice vizitarii insulelor din Grecia, datorita serviciilor religioase ce marcheaza Invierea lui Iisus Hristos. Evenimentul in sine este marcat de la cea mai umila capela pana la cea mai impunatoare manastire. Plina de culoare, zgomot, mult zgomot, ea este ca si Noaptea Focurilor de Artificii  (in Kalimnos, unde locuitorii folosesc dinamita pentru a se asigura ca Iisus s-a inaltat cu adevarat).
In timpul Saptamanii Mari, bisericile din Grecia sunt decorate in negru. In Joia Mare, calugarii de pe muntele Patmos pun in scena memorabilul moment al spalarii picioarelor lui Iisus din timpul Cinei celei de Taina.

In Vinerea Mare, Catafalcul lui lui Christos este impodopid de catre femei si dus pe strazi inspre amurg, in timp ce participantii la ceremonie intoneaza imnuri religioase.

paste grecia 2

Ajungem, in sfarsit in Sambata Pastelui. In aceasta zi, bisericile sunt impodopite in alb. Deja de joi pana sambata am trecut de la culoarea negru la alb. La miezul noptii , atunci cand totul este cuprins de intuneric, preotul aprinde o lumanare, luand lumina de la lumina sfanta pentru a reprezenta lumina luminii, intonand "Hristos anesti (Christos a inviat!)". Acesta este momentul crucial cand preotul transmite semnalul catre credinciosi ca trebuie sa-si aprinda lumanarile. Artificiile se aprind si ele, zgomotul dinamitei zguduind geamurile ferestrelor, in timp ce toata lumea ciocneste oua rosii. Dupa miezul noptii, grecii incheie postul cu o cina, de la care nu lipsesc supa din carne de miel cu lamaie, orez si ceapa verde si vestitul drob de miel.

Acestea sunt momente unice, cu adevarat regale pe care le regasiti doar in insulele din Grecia cu ocazia sarbatorilor pascale. Niciunde , in orice parte a lumii nu o sa va intalniti cu asemenea momente inaltatoare in Saptamana Mare.paste grecia 3


 In Duminina de Paste, insularii impreuna cu oaspetii se aduna in aer liber, la o friptura de miel cu muzica si dans.
In ziua de luni sunt multe petreceri, iar in unele dintre insulele grecesti se face chipul lui Iuda, pe care localnicii il infasoara in artificii dupa care le aprind.
Emotia acestor procesiuni sunt mult mai mari doar daca in aceasta perioada va aflati pe una dintre insulele din Grecia.

No Comments Yet.

Leave a comment