Despre vinul de Madeira se spune ca nu este alt vin mai bun pe lume.
Succesul vinului de Madeira se datoreaza in primul rand conditiilor primitive de transport din timpul secolului al XVII-lea.
Ce se intampla in acea vreme ?
Pentru a ajunge in Lumea Noua, vinurile produse in Madeira trebuiau sa treaca mai intai prin tropice. Soarele tropical a contribuit la o fermentatie naturala de exceptie a vinurilor de Madeira, dandu-le astfel aciditatea optima , o aroma deosebita , dar si o calitate de neegalat, avand in vedere ca acestea au fost produse pe niste terenuri bogate in minerale. Vinul de Madeira a fost cunoscut ca Vinho da Roda sau vinul calatoriei in cerc.
Insula Madeira, situat undeva in mijlocul Atlanticului de Nord , a fost nelocuita pana cand exloratorul portughez , Gonslaves Zarco, in timpul unei furtuni puternice, cu fulgere si trasnete puternice, a esuat pe insula pustie numita Porto Santo, foarte aproape de Madeira. Asta se intampla, undeva prin anul 1418, in timp ce explora coasta Africii de Vest. Dupa ce furtuna s-a mai domolit, Zarco, zareste la orizont, nori negri ca niste " vapori in crestere iviti dintr-o gura de iad". Curiozitatea si flerul de explorator porneste catre acel loc necunoscut, eforturile fiindu-i rasplatite cu descoperirea unei frumoase insule gradina, acoperite de copaci , pe care anumit-o "de lemn", in portugheza ,"Madeira".
Zarco a fost sponsorizat de cel de-al treilea fiu al regelui Juao I, printul Henry Navigatorul. Desi printul Henry nu avea valeitati de navigator, a avult calitatea de a sponsoriza navigatorii portughezi punand in miscare descoperirea de noi teritorii.
In Madeira, Zarco a gasit o insula acoperita cu paduri dense, salbatice, unde nu patrunsese mana nemiloasa a omului. S-a trecut la un plan de taierea a padurilor si de ardere a copacilor pentru ca pamantul sa fie redat agriculturii. In aceasta privinta exista si o legenda care ne spune ca printul Henry ar fi deportat mii de puscariasi portughezi ( cu pedepse minore) pe insula Madeira, redandu-le libertatea deplina daca intr-un anumit numar de ani defrisau si ardeau complet copacii de pe o anumita suprafata de teren. In cazul in care puscariasii reuseau acest lucru , erau declarati cetaeni liberi in Madeira, intrau in posesia pamantului respectiv si erau liberi sa-si cultive pamantul.Ceilalti erau pedepsiti, lipsindu-i de pamantul promis si dusi inapoi la inchisoare. Sunt legende nescrise ale locului, insa pline de farmec pentru turistii care viziteaza aceste locuri. Cert este ca la inceputuri, statul impropietarea orice cetatean cu suprafete de teren , acesta avand obligatia de a-l cultiva, astazi ajungand ca un mp de pamant in Madeira sa valoreze extrem de mult.
Oamenii stabiliti aici au inceput sa cultive alaturi de bananieri, vita de vie, care beneficiaza de cele mai bune conditii pentru un vin de calitate ( soare, mai tot timpul anului, solul bogat in minerale etc), ceapa, usturoi, rosii si alte legume.
Sa nu uitam trestia de zahar, o planta destul de valoroasa in insula care asigura insularilor zaharul necesar consumului dar si exportului.
Pana la sfarsitul anilor 1600, Madeira a fost cel mai mare producator mondial de zahar, ceea ce a facut ca pretul zaharului in Europa sa scada la jumatate.
Vinul de Madeira
Revenind la productia de vin, putem spune ca doua lucruri au fost determinante in cresterea productiei pentru vinul de Madeira. Cum coloniile Portugaliei s-au extins pana in America de Sud, s-a constatat ca Brazilia era capabila sa produca un zahar de calitatea mai buna si mai ieftin, astfel ca la sfarsitul anilor 1600, fermierii de pe insula Madeira, au constatat acest lucru si s-au orientat rapid catre cultura vitei de viei, o activitate mult mai profitabila decat cea a zaharului.
Sa nu neglijam culoarele de transport ale Atlanticului catre America , dar si catre Europa, ceea ce i-a inlesnit Madeirei exportul masiv pentru vinul de Madeira catre aceste parti ale lumii.
Ca o coincidenta, un act legislativ britanic datand din anul 1665 interzicea importul vinurilor eurropene cu exceptia celor venite din Madeira. Ca urmare, Madeira, devine un furnizor important de vinuri pentru toate navele americane spre vest. Usor, usor, America a crescut cererea pentru vinul de Madeira, devenind unul dintre cei mai importanti clienti ai sai. Constatam ca pana in secolul al XVII-lea , in coloniile britanice indiene, americane si de vest se consuma doar vinul de Madeira.
Dupa apogeu, fireste urmeaza dezastrul, asa ca in urma Declaratiei de Independenta din 1776 si 1789, odata cu numirea lui George Washinton ca Presedinte, importul vinurilor de Madeira a fost interzis, in insula urmeaza o boala a vieti de viei, numita mucegai, ceea ce a dus la dsitrugerea in intregime a regiunilor cultivate cu vita de vie. Dupa acest dezastru natural, doar 20 % au fost inlocuite cu vita de vie adevarate de Madeira, cele mai multe fiind replantate cu hibrizi europeni si americani. In anii 1980, suprafetele de banaieri au luat locul celor de vita de vie , intrucat pretul acestora pe piata era mult mai mare.
Pot spune, totusi, ca cel mai bun vin rosu pe care l-am consumat a fost vinul de Madeira.