Winnetou- filmul copilariei mele

In anii '70 cand stateam la coada pentru a prinde un bilet de intrare la filmul meu preferat Winnetou ce rula in singurul cinematograf din  micutul meu orasel  pierdut printre podgoriile Dragasaniului nu visam sa pasesc vreodata  pe locurile unde aveau acces doar adevaratii monstri sacri ai marelui ecran, Pierce Brice si Lex Barker.

 

winnetou

winnetou

Dragasaniul era cunoscut atunci doar pentru tenisii produsi la FINCA si pentru " Tamaioasa de Dragasani" ce iti deschidea orice usa din Bucuresti, in timp ce Lacurile Plitvice erau folosite ca platouri de filmare pentru productii cinematografice celebre.

plitvice 2

Era sa uit. In Dragasani mai soseau pentru concerte si marii lautari ai vremii, Faramita Lambru, care salta sala Casei de Cultura in picioare cu a sa melodie " La crasma din Dragasani" iar Florea Cioaca  compunea pe loc " Hora de la Dragasani". Damigenele cu vin pregatite luau drumul Bucurestiului si, doar atat. In rest...
In afara de scenele de lupte cu indieni ce se se succedau cu repeziciune pe panza alba a ecranului , imi apar in minte si semintele de floarea soarelui ce treceau ca niste sageti pe langa urechi.  Fluieraturile venite din spatele meu se transformau in adevarate torpile , in timp ce actiunea filmului era in toi.

Filmarile cu Winnetou

La acea vreme a copilariei mele,  nu aveam sa stiu ca toate filmarile  din seria Winnetou avusesera loc la doi pasi de granita cu Romania, in fosta Iugoslavia.

winnetou

winnetou

Pe vremea aceea despre Iugoslavia , din oficiosul ziarului in slujba CC al PCR , Scanteia , stiam doar ca este cea mai buna prietena a Romaniei, iar Tito bunul prieten al  lui  Nicolae Ceausescu,  cel mai democratic presedinte al blocului de est. Habar nu aveam atunci despre frumusetile lacurilor Plitvice, ale Parcului National Paklenica

paklenica 1

sau a canionului Zrmanja River. Locurile  fusesera alese de catre  echipa de cineasti germani  ca platouri de filmare pentru  lung metrajul, inspirat dupa  celebrul roman al scriitorului german Karl May.

zmanja river

Va jur ca nu am scapat nicio serie din Winnetou, iar dupa fiecare film, pentru "luptele " cu baietii, imi improvizam o costumatie asemanatoare  celei purtate de eroul meu preferat Winnetou, iar  patul  pustii  din lemn confectionate de bunicul meu era impodobita toata cu pioneze colorate ce se gaseau la libraria de la coltul strazii.

Seria Winnetou  filmata in Croatia

11 filme din seria Winnetou, al carui spirit se regaseste si acum au fost turnate in locuri din Croatia , precum: Paklenica, Lacurile Plitvice (Comoara din Lacul de Argint), Insula Krk, canionul Zrmanja River, stancile Touluve, toate aceste locatii fiind alese pentru frumusetea lor cinematografica ce corespondau cel mai bine cu cele descrise de Karl May in romnale sale.

Sapte filme din seria Winnetou au fost turnate in cea mai mare parte in Paklenica si in Trecatoarea Prezid, aflata in partea de sud din Velebit. Filmul meu preferat ,'Comoara din Lacul de Argint" a fost turnat in anul 1962, chiar in Parcul National Plitvice. Old Surehand in 1965 , iar Winnetou si Shatetterhand in Valea Mortii in 1968.

Toata zona aflata in apropierea Parcului National Lacurile Plitvice este una magnifica, de o frumusete cinematografica rara, surprinsa, iata intr-una dintre cele mai indragite serii de filme ale copilariei mele, Winnetou.

plitvice 3

Am aflat un amanunt interesant, documentandu-ma despre acest articol. Echipele de filmare, cu exceptia ultimei, care au filmat Winnetou, au ales ca loc de cazare Motel Paklenica. Ultima echipa de filmare a fost cazata la Hotel Alan, in anul 1968.

 

alan

 

Pentru turistii care doresc sa viziteze aceste locuri unde au avut loc filmarile la Winnetou, pe data de 12 aprilie 2009 a fost deschis Muzeul Winnetou in Starigrad Paklenica.

 

Muzeul este organizat in fostul Motel Alan (in apropierea hotelului de azi). Muzeul Winnetou include elemente de recuzita originale (costume, canoe, etc) din seria de file Winnetou si de asemenea fosta camera cu mobilierul original unde Pierre Brice si Lex Barker au fost cazati pe timpul filmarilor. Mai mult decat atat, in muzeu se afla multe fotografii din timpul filmarilor, postere si carti. Nu ezitati sa vizitati Muzeul Winnetou daca alegeti o vacanta prin oferte croatia.

Winnetou - muzeu

Acest hotel este situat direct in Parcul National Paklenica, aproape de mare, la aproximativ 800 metri de centrul statiunii. In apropierea muzeului se afla stancile inalte de 1700 de metri, considerate printre cele mai frumoase din Europa, locuri alese ca platouri de filmare pentru multe serii din Winnetou.

hotel alan

Winnetou, filmul copilariei noastre ne urmareste si astazi, provocandu-ne sa descoperim locuri, destinatii de vacanta inimaginabil de frumoase, adevarate repere ale  cinematografiei mondiale.

winnetou

winnetou

No Comments Yet.

Leave a comment