Continuam de aici sa imi dau cu parerea despre cele mai frumoase insule din Oceanul Indian.
Sunt insule care odata vizitate iti raman adanc impregnate in amintirea ta ca unul dintre momentele acelea din viata pe care nu le poti da uitarii atat de usor.
Zanzibar
La 35 km de coasta Tanzaniei, in Oceanul Indian descoperim una dintre perlele oceanului: insula Zanzibar. Zanzibar se bucura de de plaje de nisip alb strajuite de palmieri, paduri native si o ambudenta de recife de corali ideale pentru snorkeling si scufundari. Zanzibar se poate considera un paradis tropical ideal pentru vacante exotice, insa aceasta insula are si o istorie foarte pestrita, plina de ocupatii straine, comert intensive de scalvie.
Zanzibar- putina istorie
Insula a fost locuita initial de triburile hadimu si tumbatu, care au sosit aici din Africa. In secolul X au ajuns negustorii persani, purtati aici spre aceasta parte a lumii de vanturile musonice. Insa pentru a se putea intoarce acasa, negustorii persani stateau pe insula cu lunile in asteptarea unor vremuri prilenice pe ocean. In lunga lor asteptare pe insula, acestia si-au construit asezari permanente, care s-au transformat rapid in centre comerciale. Cultura insulei a fost influentata de aceasta animatie. Toti cei care au trecut pe aici si-au lasat amprenta: arabi, indieni, chinezi, portughezi, olandezi, britanici.
Se pare ca persanii shirazi, si arabii omani s-au stabilit pe insula si au condus un sultanat. Puternica influenta araba fiind vizibila si astazi.
Zanzibar-orasul de piatra
Orasul de Piatra, centrul orasului vechi nu s-a schimbat foarte mult in ultimii 200 de ani. Si acum gasim aceleasi moschee, bazare aglomerate si case mari, arabe, cu usi traditionale, sculptate in lemn si decorate cu alama. Influenta Indiana se poate observa in geamurile colortae si in balcoanele decorative pe care le zaresti la mai multe cladiri, in timp ce britanicii au lasat in urma case coloniale austere asezate in zonele mai bogate ale orasului.
In afara de plaje si de arhitectura frumoasa, Zanzibar se caracterizeaza printr-o ambudenta salbatica. In Parcul Jozani veti descoperi maimute colobus rosii si albastre. In Parc veti descoperi pe o arie vasta de padure nativa si alte specii de mamifere, inclusive veverite rosii si cenusii, plus peste 200 de specii de pasari.
Madagascar
Vrand nevrand ajungem si in Madagascar, a patra insula ca marime din lume, situata in Oceanul Indian in largul coastelor de sud-est ale Africii. Mijlocul insulei este muntos, dominat de un platou central, cu paduri tropicale in este si uscate si deserturi , la vest si sud.
Capitala insulei este Tana.
Madagascar- istorie
Insula a fost anexata violent de Franta la sfarsitul secolului al XIX-lea, obtinandu-si independenta in anul 1960.care depindea in mare masura de agricultura, pescuit si exploatarea lemnului. Infrastuctura este relativa destul de slaba, intre Tana si coasta de sud-vest existent o singura sosea care face legatura intre acestea. Vizitatorii aventurosi fac turul insulei pe bicicleta sau inchiriaza un iaht cu ghid local.
Turismul nu a fost o prioritate intr-o tara care depindea in mare masura de agricultura si exploatarea lemnului. Insa acum, chiar merita a fi exploatata aceasta insul misterioasa din largul Oceanului Indian.
Raducu! Venim !