Croaziera pe Nil- incursiune in istoria Egiptului antic

Imediat dupa Revolutia din '89, moment in care s-au deschis granitele pentru romani, una dintre cele mai cautate destinatii exotice pentru romani a fost Egiptul. Aterizam pe Cairo, vizitam piramidele, urmand ca apoi sa ne imbarcam pe un mic vas de croaziera pe Nil.

De atunci imi apar imagini apocaliptice cu un Cairo dezolant, cu cartiere sarace, oameni dormind in cimitire. Astazi, Cairo este o metropola africana a cartierelor moderne cu hoteluri luxoase, galerii si muzee de arta contemporana.
Nilul a ramas in continuare motorul inegalabil al istoriei si vietii egiptene. De-a lungul sau veti fi sedusi de una dintre cele mai vechi culturi ale omenirii.

Cairo-misterioasa metropola africana

Cu peste 17 milioane de locuitori, Cairo este un oras fermecator, un "nesfarsit haotic", plin de praf, antic, insa modern in acelasi timp. O misterioasa metropola africana aratandu-si cu zgarcenie fata actuala a insulei Gezira, eleganta zona rezidentiala a noii burghezii, inundate de palcuri de palmieri, parcuri si lacuri artificiale.


Aici descoperim Opera, noul teatru al orasului, dar si Centrul de Arta Hanger si Palatul Artelor.
Daca ajungeti in elegantul cartier Dokki, nu ezitati sa vizitati Muzeul Mahmoud Khali (Marti-Duminica: 10:00-17:00). Muzeul a fost amenajat in fosta vila a unuia dintre cei mai importanti politicieni ai anilor 1940, cunoscut colectionar de opere de Rodin, Picasso, Monet,Manet, Gaugin si Delacroix.


Cum va spuneam, la partea opusa, contrastul luxului, pe 12 kilometri patrati, in periferia zonei urbane se intinde "Orasul Mortilor".aici, din cauza supraaglomerarii metropolei africane, a saraciei si a crizei, mortii coabiteaza cu cei vii. Cavouri sau morminte transformate in locuri de refugiu, o contrapunere dintre vii si morti pe care o gasim doar atunci cand vizitam siturile arheologice din Teba si Luxorul de astazi, unde pe malul estic al Nilului se afla vestigiile anticului oras sacru, iar pe malul opus necropolele faraonilor, a carei intrare este supravegheata de Colosii din Memnon.


Egipt- o alternanta de zone salbatice si desertice

Cu cat patrundem mai adanc in inima Egiptului, cu atat vom realiza ca in acest teritoriu vast exista o alternanta de zone salbatice si desertice cu peisaje in care predomina terenuri cultivate si o vegetatie bogata ce insoteste turistii de-a lungul celor doua maluri ale Nilului de la Luxor la Asswan.

Croaziera pe Nil- incursiune in istoria Egiptului antic

Cea mai buna ocazie pentru a descoperi Cairo dar si milenarele pastratoare de vestigii ale faraonilor este o Croaziera pe Nil de Revelion 2019.
Cairo- 3 zile
24 sunt cartierele care compun haotica si misterioasa nesfarsita retea urbana din Cairo. O adevarata oglinda a istoriei antice si contemporane a tarii. Dupa o noapte petrecuta la Hotel Sonesta 5* se pleaca spre piramidele din Giza, unde este concentrata toata istoria fascinanta a Egiptului Antic, o intoarcere in timp cu 2750 de ani I.Hr.

Fara sa ne pierdem in detalii, as vrea sa va spun ca in acest periplu prin istoria antica, veti avea ocazia unica de a explora  misteriul piramidelor .


Gizeh-istoria unei civilizatii

 

Aceasta excursie ramane cel mai pregnant intimparita in constiinta turistilor, platoul Gizeh, ramanand celebru pentru ca aici se inalta Sfinxul, piramidele lui Kheops, Khefren si Mykerinos, suverani ai Dinastiei IV, singurele dintre cele sapte minuni ale lumii antice care s-au pastrat si pana astazi.

Egipt si cele sapte minuni ale lumii antice

 

Piramida lui Kheops este impunatoare prin cei 138, 75 metri inaltime, alcatuita din 2.300.000 de blocuri de calcar, fiecare cantarind aproximativ 2,5 tone. Inaintand pe un culoar destul de ingust (cei care rezista), se ajunge in Camera Reginei si la Marea Galerie, a carei lungime este de 47 de metri. Dupa Marea Galerie se ajunge in Camera Regelui, o incapere captusita cu blocuri de granit rosu inaltata la aproape 6 metri, unde a fost inhumat faraonul.


Enigmaticul Sfinx sculptat in stanca, il reprezinta pe faraonul Khefren transpus in felina-arhetipul regalitatii- care vegheaza orasul mortilor de cel putin 5.000 de ani.

De la Luxor la Asswan

Cu panze sau cu motor, pe motonave alaturi de sute de pasageri ori pe exclusivistele vintage, cea mai buna modalitate de a parcurge traseul e la Luxor la Asswan este sa va lasati in voia valurilor Nilului. Traseul strabatut printre cele doua maluri luxuriante, palcuri de palmieri si situri arheologce este unul in care este cuprinsa toata istoria Egiptului.
Traseul din Cairo- Asswan il parcurgem noaptea cu trenul, cazarea avand-o asigurat-o in cusete.

Facand abstractie de marimea cusetelor de dormit, dar si al micutelor lavoare unde de abia ai loc sa iti periezi dantura, calatoria in sine se  poate transforma intr-o adevarata sarbatoare cu cantece si dansuri pe culoarul trenului. Va sugerez sa aveti la voi o sticla de whisky pentru a trece timpul mai repede. Dupa 200 km de mers cu trenul ajungem le cea mai incantatoare portiune a Nilului Asswan, acolo unde printre apele linistite ale Nilului s-au format mici insule.

Primele raze de soare in Asswan

Dincolo de valoarea sa arheologica. Orasul Asswan a fost o frontiera din cele mai vechi timpuri, fiind cel mai sudic oras al Egiptului si poartea de acces spre Nubian si Africa.In timpul iernii, clima este fabuloasa, calda si uscata, o atmodfera total relaxanta. Asswan este mai sarac in privelisti spectaculoase decat Luxor sau Cairo, asa incat aveti mai mult timp sa va petreceti mai mult timp in cafenelelr de pe malul marii. Plimbati-va in Souk-ul sau interesant, cu mirosul minunat de tamaie si o gama larga de condimente si ierburi frumos mirositoare.


Modernul Asswan este un oras relaxat su usor de explorat, iar Corniche-ul sau atragator este aliniat cu terasele pline de cafenele situate pe malul marii. Sharia al Souk, principala sa piata, inca pastreaza un aer exotic.


Muzeul Nubiei, un obiectiv ce nu trebuie ratat este un amplu documentar al istorei regiunii. Un tribut adus culturii si artei poporului nubian ale carei terenuri au fost inundate, in vremea cnd digurile au fost construite pentru a crea lacul Nasser.
Vechiul Asswan este format din mai multe situri, iar peste orasul Cisiordania, in jurul insulelor Cataract, se afla insula Elephnatine (cunoscuta sub numele de "elefant").

Navigarea incepe dupa ce vizitati Luxorul, anticul oras din Teba devenit astazi capitala turismului Egiptului de Sus, punct de plecare spre excursii arheologice si croaziere pe Valea Nilului.

Croaziere pe Valea Nilului

Aici veti gasi mai multe optiuni pentru croaziere pe Valea Nilului. Important este va va placa istoria milenara a acestui popor. Doar vizitant aceste locuri o veti intelege pe deplin.

No Comments Yet.

Leave a comment