Epave scufundate, adevarate covoare de scoici de sidef, pesti multicolori. Aceasta este Marea Rosie, un adevarat acvariu gigantic. Peninsula Sinai este inca o lume a misterelor ascunse in manastirile din desert, o lume a canioanelor colorate si a muntilor sacri. Pentru turistii care isi doresc distractia, aici vor avea la dispozitie hoteluri de lux cu spa-uri de exceptie, terenuri de golf, cluburi de noapte, parcuri de distractie.
Vacanta in peninsula Sinai
O vacanta in peninsula Sinai este marcata de relaxare la soare, sporturi pe apa, scufundari si foarte multa animatie. Peninsula Sinai are o suprafata de aproximativ 61.000 de kilometri patrati de nisip si stanci in forma de triunghi rasturnat care separa Africa de Asia. Fara discutie, Sharm el Sheikh, statiunea turistica a peninsulei are cel mai mult de oferit oaspetilor sai.
Sharm el-Maya si Na'ama Bay, sunt doua puncte turistice extrem de atractive, care isi atrag turistii prin hotelurile exclusiviste cu iesire direct la malul marii Rosie.
Ce putem face in timpul unei vacante in Sharm el -Sheikh
Dahab si Nuweiba sunt puncte de plecare spre Canionul Colorat, un defileu ingust prin care abia te strecori printre peretii de gresie striata in rosu, violet si auriu.
Din orasul Taba, turistii pot opta pentru a explora Insula Faraonului, cu ajutorul vaporasului. Celebra insula a Faraonului se afla la 7 kilometri sud de golful Aqaba, utilizata de vechii fenicieni drept port natural, ca apoi in secolul al XII-lea, cruciatii folosindu-l drept scut in apararea lor in fata pelerinilor care calatoreau intre Ierusalim si manastirea Sfanta Ecaterina.
Manastirea "Sfanta Ecaterina" din Muntele Sinai
Manastirea Sfanta Ecaterina este considerat unul dintre cele mai impresionante popasuri din inima peninsulei, alaturi de Muntele Sinai (Jebel Musa, adica Muntele lui Moise), unde conform Vechiului Testament, Moise a primit Tablele Legii.
Asezata la poalele Muntelui Sinai, Manastirea " Sfanta Ecaterina" se inalta chiar pe locul unde Dumnezeu i-a vorbit lui Moise dintr-un rug cuprins de o flacără nepământeană, în același loc de unde Sfântul Proroc a pornit pentru a se ruga lui Dumnezeu și a primit Tablele Legii cu cele zece porunci.
Fugind din calea batalioanelor de mercenari ai Imperiului Roman, multi dintre crestini au gasit adapost pe Muntele Sinai, iar incepand cu secolul al III-lea in locurile sfinte din jurul Muntelui Horeb , iar din sudul Sinaiului s-au creat mici comunitati monahale.
În anul 330, Sfânta Elena a construit în locul Rugului Aprins o mică biserică închinată Născătoarei de Dumnezeu și un foișor care să servească ca adăpost pentru monahi.
În secolul al IV-lea, pelerina occidentală Egeria consemna faptul că Rugul la care se închinase Moise încă exista, fiind cinstit de către credincioşi, dar menţiona şi existența, în Sinai, a unei comunități monahale semnificative și înfloritoare.
O etapă importantă în istoria acestui loc sfânt începe în secolul al VI-lea, când împăratul Iustinian (527-565) a ordonat construirea unei cetăți mari și puternice, care să împrejmuiască construcțiile Sfintei Elena, adică biserica mare și chiliile pentru monahi. Ctitoria Sfântului Împărat Iustinian a fost numită iniţial „Sfânta Mănăstire Împărătească de pe Muntele Sinai, unde a păşit Dumnezeu”. Pentru a-i apăra pe călugări de repetatele raiduri ale triburilor arabe, împăratul a adus aici câteva detaşamente de soldaţi valahi, ca să apere lavra. Aşa se face că, timp de sute de ani, strămoșii noştri şi-au adus o contribuţie importantă la protejarea mănăstirii.
Vom continua minunata legenda a Manastirii Sfanta Ecaterina, aici.
Scufundari in Sharm el Sheikh
Parcul Ras Mohammed
La 19 km de Sharm, se afla Parcul National Ras Mohammed, intins pe o suprafata de 480 kmp. O adevarata minune a lumii scufundate, Ras Mohammmed este o adevarata peninsula de nisip, lagune si bariere de corali, care in 1989 a devenit primul parc marin din Egipt. In acest parc marin, iubitorii de scufundari pot inota printre cele 150 de specii de corali unde traiesc circa 1.000 de specii de pesti.
Snorkeling si scufundari se pot face participand la excursiile pe insulele Tiran si Sanafir.
In afara de Ras Mohammed sunt multe alte locuri unde se pot face scufundari, le fel si centre de diving unde se pot adresa atat incepatorii cat si si avansatii.
Epava SS Thistlegorm, naufragiata in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial si descoperita in anii 1950 de catre Jacques Cousteau este un loc cautat de amatorii de istorie.
Jackson Reff, situat la nord de stramtoarea Tiran, intre Sinai si coasta saudita, o zona unde scufundatorii cauta adrenalina printre speciile de corali si de pesti care populeaza reciful, de la epinefel la acvile de mare. Stupefiante sunt, insa scufundarile la Shark, Yolanda Reef si Anemone City, unde "indraznetii" in ale scufundarilor inoata printre relicve si rechini.
Retineti si alte locuri pline de suspans pentru placerea de a face scufundari: cele mai spectaculoase "explorari"- la Canyon (o crapatura in stanca spre o intrare submarina), dar si la Blue Hole, un fel de "put" legat de marea deschisa, o mare provocare pentru scufundatorii cu experienta in domeniu.
Capul Diavolului este un labirint de munti submarini populati de corali, sepii, pesti-balo si anemone rosii si mov.
Sharm el Sheikh este o destinatie a ospitalitatii pe coastele Marii Rosii, un resort de lux cu numeroase magazine, cazinouri si restaurante.
Sharm el Sheikh este o parte vie a vechiului Egipt antic.