In celebrul film Amadeus al lui Milosz Forman, regizorul ceh cunoscut publicului cinefil , in mod desosebit prin doua capodopere cinematografice: Zbor deasupra unui cuib de cuci si Amadeus, Mozart este prezentat drept un clovn punk neastamparat. In intreg filmul exista, insa o scena demna de luat in considerare, aceea in care intreg scandalul creat de Cecicilia Weber, mama celor mai importante doua femei din viata lui Mozart, respectiv Aloysia si Constanze, este acoperita de coloraturile artei razbunarii. Mesajul transmis de Forman , intr-un mod destul de brutal, ce-i drept este acela ca Mozart a folosit pentru latura negativa a personalitatii Reginei Noptii modelul real al Ceciliei Weber. Acest lucru o face interesanta pe Regina Noptii, care ramane anonima si, totusi aproape imposibil de a descoperi mamele reale care i-au servit drept model in operele sale. In anul 1756, in Salzburg venea pe lume cel, care mai tarziu, avea sa devina unul dintre cei mai mari compozitori din istoria muzicii: Wolfgang Amadeus Mozart. Initial botezat in domul din Salzburg cu numele Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus, in memoria fratiorului sau decedat prematur, Mozart a schimbat mult mai tarziu, in Italia, grecescul "Theophilus" in "Amadeo", iar la Viena in frantuzescul 'Amade" ( compozitorul nu s-a numit niciodata pe sine "Amadeus"). Orasul nu l-a uitat , acum cativa ani cand am fost ultima oara in Salzburg am putut vizita atat casa in care s-a nascut marele compozitor, dar am admirat si monumentul ridicat in memoria sa.Tot in Salzburg se afla si scoala de muzica " Mozarteum" infiintata in memoria sa. Daca vizitati orasul Salzburg la sfarsitul lunii iulie, inceputul lunii august, puteti lua parte la Festivalul Salzburg, dedicat, inca din anul 1917, lui Mozart. Concertele sunt organizate in diverse locuri originale, cum ar fi Felsenreitschule ( o fosta scoala de echitatie). In timpul festivalurilor mozartiene, orasul devine capitala muzicala a lumii. Mozart, copilul minune al orasului Salzburg , sustinea concerte inca de la varsta de 6 ani , iar la numai 13 ani purta deja onorabilul titlu de “ capelmaistru al printului arhiepiscop”.
Copilul minune creste, odata cu succesul apar si primele barfe legate de viata sa amoroasa. Mozart si Nancy Storace, pur si simplu o poveste nefondata, fata de iubita Aloysia, care prin frumusetea sa angelica l-a cucerit pe compozitor.
Intr-o scrisoare adresata tatalui sau la 15 decembrie 1781, Mozart isi descria noua lui iubita astfel:
“Nu e urata, dar nici mai putin decat frumoasa. Toata frumusetea ei consta in doi ochi mici, negri si un corp frumos. Nu e spirituala, dar e destul de desteapta pentru a putea face fata obligatiilor de sotie si mama... Spune-mi daca as putea sa-mi doresc o sotie mai buna ?”
Nu este clar cand anume Mozart s-a indragostit de Constanze Weber. La inceput a infirmat vehement zvonurile privind o relatie mai apropiata, insa in cele din urma , le-a recunoscut.
Dupa pasiunea furtunoasa pentru Aloysia, era acum prea tarziu pentru o dragoste la prima vedere intre Mozart si Constanze. In orice caz, drumul pana la altar a fost pentru Wolfgang si pentru Constanze lung si presarat cu numeroase obstacole.
Cine este Aloysia ?
Daca privim putinele imagini care o reprezinta pe Aloysia, nu ma fascineaza. Chiar , deloc! Tablourile care o infatiseaza pe celebra cantareata in rolurile interpretate de ea in timpul carierei sale stralucitoare, sunt atat de idealizate, incat mie , cel putin mi se par de nerecunoscut. Caut un alt portret, de aceasta data, cel facut alaturi de sotul ei, Joseph Lange, insa nu-mi spune mare lucru, intr-atat incat sa ma fascineze. Toate portretele ne prezinta o femeie la o varsta venerabila, in care este evidentiat un nas bine reliefat cu trasaturi severe. In comaparatie cu sora sa, Constanze apare, mult mai draguta si, in orice caz mult mai feminina. Incerc sa dezleg misterul iubirii dintre Aloysia, o personalitate puternica, insa lipsita de feminitate si un tanar plin de sentimente umane, cum este Amadeus. Fara sa gresesc, gandul ma poarta catre o alta iubire neinteleasa, aceea dintre George Sand si Frederic Chopin. Doi mari titani ai muzicii universale cad in bratele a doua femei lipsite de feminitate!
Intr-una dintre scrisoarile sale catre tatal sau, Mozart marturisea ca “...pentru Aloysia Weber as fi dispus sa renunt la tot “. Cata iubire in sufletul acestui mare muzician !
Cert este ca in casatoria cu Constanze Weber s-au tesut foarte multe calomnii, in urma carora Amadeus a fost obligat sa semneze un contract matrimonial.
Ciudata coincidenta!
Ca si Chopin, Mozart a murit de o moarte incurabila, considerata la acea vreme, inglodat in datorii si inmormantat intr-o groapa comuna.
Cert este ca Mozart, indiferent de legendele care s-au tesut in jurul lui, in memoria publicului ramane ca unul dintre cei mai mari muzicieni ai tuturor timpurilor, un adevarat erou pe care ni l-a dat Austria prin orasul sau magnific-Salzburg.
Femeile din viata lui Mozart