Napoleon in fata piramidelor

"Soldati. Din varful acestor piramide va privesc patruzeci de secole de istorie". Acestea sunt cuvintele memorabile pe care Napoleon Bonaparte le rostea la ora 3 dimineata in ziua de 21 iulie 1798 in fata soldatilor sai. Imparatul se afla la 10 mile departare de piramide, la vest de Nil, in desertul plat egiptean.

Era ziua decisiva inaintea bataliei de la Cairo, iar Napoleon uimit in fata minunilor arhitecurale, incerca sa-si transmita emotia asupra propriilor soldati., pregatindu-i pentru marea batalie. Este putin probabil ca multi dintre ofiterii sai sa fi auzit remarca, insa cert este ca Marele Cuceritor era pus in umbra misterioaselor constructii ale vechiuui Egipt, candva o tara puternica si independenta.

Napoleon pasise intr-un Egipt, cucerit candva, in urma cu milenii, de Hyksos, greci, romani, bizantini si turci. Anul de gratie 1798. Sosise randul francezilor. Cine altul, decat Napoleon Bonaparte.

Daca Marele Imparat nu si-a putut ascunde uimirea in fata acestor monumentale minuni arhitecturale, un alt francez, plin de cinism dispretuia piramidele, afirmand ca "sacalii isi fac treburie pe ele, apoi burghezii se urca in varf". Altii au catalogat piramidele ca dovada a cruzimii si ingamfarii tiranilor.

 

Misterul piramidelor, inca nedezlegat

 

Ce stim despre originile acestor extraordinare structuri ? Sigur se cunoaste un lucru. Piramidele serveau drept morminte, insa specialistii considera ca fiecare dintre piramide reprezinta un complex de constructii. De aici s-a nascut fireasca intrebare.
La ce foloseau piramidele de fapt?

Aceasta intrebare legitima a dat nastere diverselor interpretari, dar si a numeroase legende.

Interpretari asupra existentei piramidelor

Incepand cu secolul al XIX-lea, numerosi scriitori au sustinut ca piramidele, in special cele de la Gizeh nu au fost construite de catre egipteni. Ei au inclinat sa creada ca o civilizatie pierduta, chiar extraterestii ar fi construit toate acestea. Una dintre aprecierile recente ar fi aceea ca Marele Sfinx ar fi mai vechi decat sustin vechii cercetatori. O alta idee este aceea conform careia piramidele sunt aliniate in functie de stele, aceasta fiind in estenta si cheia construirii lor.

 

Intrebari despre Marea Piramida a lui Khufu

Una dintre intrebari este legata de o "camera a secretelor", un adevarat depozit de cunostinte , care trebuie descoperit.

Cert este ca foarte multi oameni au fost jertfiti la construirea acestor piramide. Khufu a fost condamanat de  istorie, drept arogant si crud. Pe de alta parte, tatal sau, Snefru, care se pare ca a construit trei piramide uriase, a ramas in amintirea urmasilor ca fiind un om jovial. Atunci se naste fireasca intrebare?

De ce oare un rege, oricat ar fi fost el de trufas, ar fi avut nevoie de trei piramide?

Napoleon, a fost printre putinii, care cu, o remarcabila acuratete, a apreciat varsta piramidelor. Acestea au fost construite in urma cu 4.000 de ani, pe vremea Vechiului Regat si a celui Mijlociu, fiind utilizate ca morminte regale timp de 1.000 de ani.

Ironia istoriei face ca nici pana astazi, noi sa nu stim cine zace ingropat in ultima piramida gigant, construita la Abydos in jurul anului 1530 I.Hr. Ulterior, in timpul Noului Regat, cimitirul regal s-a mutat in Valea Regilor, in afara marelui oras al Tebei.

Despre originile piramidelor, intr-o viitoare postare.

No Comments Yet.

Leave a comment