Odiseea unui Obelisc

Nu puteti sa treceti prin Paris fara sa obsevati Obeliscul Luxor a  carui inaltime de 75 de metri domina intreg centrul din Place de la Concorde.

La o privire mai atenta, acest monument ciudat din centrul Parisului este intr-o nota discordanta cu imprejurimile sale: Piramida Luvru, Centrul Pompidou sau, chiar cu Turnul Eiffel.

Cum a ajuns Obeliscul Luxor la Paris

Multe dintre legende il situau pe Napoleon ca fiind principalul artizan  la originea achizitionarii  acestui monument (devenit parizian).  Aici descriam faimoasa intalnire dintre Napoleon si piramidele egiptene.
A  jucat sau nu Naopleon vreun rol in aducerea obeliscului din Luxor in Paris ?

Adevarul este  altul.

Totul incepe in anii 1830, asadar, dupa epoca napoleoniana. Vice-regele Egiptului din acea perioada, Mehmet Ali, ca drept multumire fata de prestatia ofiterilor si inginerilor francezi aflati in Egipt pentru modernizarea tarii, decide sa faca cadou Frantei cele doua obeliscuri din Alexandria.

Cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, celebrul Jean-Francois Champollion, cel care  a descifrat primul hierogrifele egiptenilor, aflat la locul si timpul potrivit, are alta idee. Ii cere Vice-regelui sa daruiasca Frantei obeliscurile din Luxor, decat pe cele din Alexandria, invocand starea de degradarea a acestora.

Aventura transportarii obeliscului din Egipt in Franta

Un singur obelisc a ajuns la Paris. Al doilea a ramas in Luxor.

Nimeni nu credea ca este posibil sa coboare monolitul de granit de la pozitia sa verticala, ca apoi sa fie transportat de pe un continent pe altul si sa-l ridice din nou in pozitie veriticala in Paris, fara a fi deteriorat.

Marina franceza a fost salvarea. In 1831 o nava a marinei franceze ajunge in Egipt, avandu-l la bord pe inginerul naval Apollinaire Lebas. Odata ajuns in Luxor, acesta incepe sa puna in aplicare planurile de restrucurarea a navei, astfel incat sa poata fi construit un traseu si o cale de lemn pentru a trage obeliscul pe nava.Cu ajutorul lucratorilor egipteni, incepe dificila operatiune de coborarea a obeliscului la pamant, fara nicio distrugere.

Cu un sistem complex de franghii, a unui suport de lemn si a fortei umane incepe aventura.

 Ghinioanele se tin lant

Cheresteaua a cedat cazand la pamant, din fericire intr-un singur loc.

6 luni au trecut pana cand s-a reusit incarcarea obeliscului pe nava. Intre timp apele Nilului au scazut, blocand  nava in mIcutul port din Luxor.

Au mai trecut alte sase luni pana cand apele fluviului au inceput sa creasca. Intre timp, echipajul nu  stat degeaba. Au explorat siturile arheologice si mormintele, colectionnad arteface pentru muzee, dar si pentru "colectiile lor personale"

O epidemie de holera, o navigatie lunga prin Marea Mediterana in mai multe porturi de refugiu in Atlantic, urmand ultima calatorie pe Sena.

Discutii aprinse asupra locului de amplasare a Obeliscului: Place de la Concorde sau Invalides

Cine a avut rolul decisiv in decizia amplasarii obeliscului

Pana sa ajunga nava in capitala, discutiile erau foarte aprinse. Planificatori urbani, egiptologi, scriitori si poeti erau foarte ocupati privind locul unde avea sa fie amplasat obeliscul.

A fost  construit un monolit din lemn si carton, fiind amplasat in doua locuri cele mai probabile (Place de la concorde si Invalides).

Louis-Philippe, regele Frantei din acea perioada a luat o hotarare decisiva. Din motive politice a ales Place de Concorde. Numita pe vremuri "a Revolutiei", regele avea nevoie ca aceasta piata sa fie oarecum spalata de sangele care s-a varsat acolo. Nu trebuie uitat faptul ca in aceasta piata au fost decapitati regele si regina Frantei, dar si zeci de nobili francezi. In ziua in care obeliscul a fost inaltat, peste 200 de mii de parizieni, dintr-o populatie totala de aproape un milion, se imbulzesc in Place de la Concorde. In timpul evenimentului, o formatie de muzicanti intoneaza "Misterele lui Isis" a lui Mozart, in timp ce 350 de militari trag de franghiile celor 10 vincluri pentru a inalta obeliscul.

Enigma care dainuie

Obeliscul egiptean a fost un dar obisnuit sau un obiect de jaf?!

No Comments Yet.

Leave a comment