Plaje noi pe litoralul romanesc

Daca ar fi sa dam crezare Ministrului Apelor si Padurilor, Ioan Denes, pana la sfarsitul anului 2021 urmeaza sa fie realizati 25 de kilometri de plaje noi pe litoralul romanesc.

Omitem valoare investitiei declarate de 752 de milioane de euro din fonduri europene, intrebarea mea este daca aceasta informatie aruncata pe piata in iunie 2018 nu este una  dintre gogosile din valizele lui Liviu Dragnea.

Cand s-a facut anuntul

Intr-o zi de Vineri , la Constanta, Ioan Denes, in cadrul unei conferinte de presa a lansat maretul proiect "Reducerea eroziunii costiere", faza a doua. Proiectul in sine, conform stimabilului, contine 11 loturi impratite in doua etape.

Asa ca, keep calm. Nu va entuziasmati!

Ce plaje vor fi reabilitate

In prima etapa sunt prevazute cinci loturi ce urmeaza a fi reabiliate: Edighiol si Periboina, innisipare Mamaia, consolidare  mal si partea de faleza la Cazinoul din Constanta. In sfarsit, este pentru prima data cand se vorbeste in cadrul unui proiect despre Cazinoul din Constanta. Incurajator!

Etapa a doua include reabilitarea plajelor din Costinesti, Olimp, Jupiter, Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Satur, 2 Mai.

Toate acestea au fost afirmate apasat, cu punct si virgula de catre ministrul Ioan Denes.

Cand va fi finalizata reabilitarea plajelor de pe litoralul romanesc

Conform declaratiei ministrului in functiune, cea de-a doua etapa a proiectului  urma sa intre  in luna septembrie, urmand ca aceasta etapa sa dureze aproximativ un an. Asadar in septembrie 2019 va intra in faza de proiect tehnic si executie de lucrari. Finalizarea proiectului ar putea avea loc, conform spuselor, Domnului Ministru, in cea de-a doua parte a anului 2021.

Termen de finalizare

Desigur 2020. Sa fim optimisti ! Hai sa fim realisti si sa mergem spre a doua parte  a anului 2021.

De unde luam nisipul pentru reabilitarea plajelor

Desigur din largul marii. Asadar, distrugem ecositemul Marii Negre, deposedandu-l de 2,5 milioane de metri patrati pentru a reabilita plajele. Cat va avea de suferit ecosistemul Marii Negre de pe urma acestui proiect? S-a gandit cineva la urmari?

Ideea este ca vom puncta 25 de kilometri de plaje noi, plaje cu o latime de 75- 100 de metri?

Cu ce sacrificii?

Cand te gandesti ca in ultimii doi ani scursi de la prima etapa de reabilitare a plajelor, marea si-a luat dreptutrile a peste 80 de suflete disparute in largul valurilor, cate vor urma ?!

 

 

No Comments Yet.

Leave a comment