O aeronava a companiei TAROM ateriza pe pe aeroportul din Rhodos printre zecile de fulgere, parca trimise din adancurile cerului de Suleiman Magnificul, veghind si acum la teritoriul asediat din Dodecanesse . Printre zecile de pasageri ma numaram si eu. Ma rugam lui Dumnezeu sa ajung teafar printre pamanteni. Zgomotul flapsurilor, apoi al trenului de aterizare m-a facut sa-mi vina inima la loc. Doamne! Ce bucurie. Ploaia devenise brusc o binecuvantare a zeilor. Picaturile ploii din ce in ce mai racoroase ne-au insotit pana la intrarea in hotelul situat undeva in cele mai frumoase destinatii turistice din Mediterana- insula Rhodos.
Rhodos - orasul vechi- 2400 de ani de istorie vie
Dupa o cafea dubla ratacesc pe strazile pavate care-si fac loc printre zidurile masive de piatra. Dimineata celei de-a doua zi nu semana deloc cu nopatea trecuta. Cerul senin mangaia valurile marii albastre ce se intindea la nesfarsit dincolo de hotel. Admir in drumul meu prin istoria milenara a insulei Rodos impunatoarele cladiri ale cavalerilor, moscheile si bisericilor bizantine.
Rhodos-misterul unei civilizatii
Cei 4 km ai orasului vechi ce se desfasoara printre zidurile inalte de piatra, cu o grosime medie de 12 m , strajuite de turnuri si bastioane robuste si incojurate de un sant a carui lungime depaseste 15 cm ma obosesec de-a dreptul, asa ca imi indrept pasii in portul Mandraki, unde odata se afla Colosul din Rodos. Acum, Mandraki este intesat de iahturi, feriboturi, barci si salupe.
Fac cativa pasi de-a lungul digului care inchide portul. Din cele 13 mori de vant care se insirau pe vremea cavalerilor s-au mai pastrat doar trei. Simple si robuste, par stingherite intre ambarcatiunile luxoase ancorate de o parte si de alta a digului.
Cele mai importante obiective din Rhodos
Cazinoul din Rhodos.
La cativa pasi spre nord de Vila Cleobolus se zareste Cazinoul, probabil cea mai importanta cladire realizata in timpul stapanirii romane. Convinsi de potentialul turistic extraordinat al Rhodosului, italienii ai investit in modrenizarea orasului si in contruirea unor facilitati de cazare si agrement. Cazinoul din Rhodos a devenit una dintre cele mai puternice atractii turistice ale insulei, numeroase personalitati printre care Eleftherios Venizelos, George Papandreou, Winston Churchill, Moshe Dayan si Arostotel Onassis fiind oaspeti de seama ai acestui edificiu. Dupa ce in 1970 hotelul a fost inchis, cladirea fiind in paragina, in 1999 si-a redeschis din nou portile, redobandind stralucirea de altadata.
Lindos
Potrivit lui Homer, Lindosul a fost intemeiat de dorieni, iar in timpul Razboiului Troian, la care a participat cu noua vase de lupta a devenit cea mai mare putere a insulei Rhodos.
Asa zisa epoca de aur (sic!) a acestei asezari a fost in secolul al VI-lea i.Hr, in timpul lui Kleobulos, unul dintre cei sapte intelepti ai antichitatii, care a condus orasul mai mult de 40 de ani. Lindosul a fost a asezare importanta si in timpul cavalerilor si nu a decazut nici dupa ce turcii au cucerit insula si asta pentru ca otomanii nu erau destoinici in arta comertului, lasandu-i pe localnici sa-si organizeze acest domeniu asa cum isi doresc.
Italienii in schimb s-au preocupat de restuararea vestigiilor istorice, fiind deschise numeroase santiere arheologice ce au scos la lumina ruine, obiece de piatra din mileniul III i.HR.
Cel mai cunoscut obiectiv turistic- Acropole- domina Lindosul. Puteti urca dealul stancos, in varful caruia se afla, pe jos sau pe spinarea unui magarus pe care il poti inchiria din piata centrala. Piata centrala, acolo unde magarusii stau intr-o ordine desafarsita pentru a-si face datoria, mirosurile greu respirabile te indeamna sa ajungi in varf la Acropole cat mai repede cu putinta.
Privite de pe Acropole, casele orasului zugravite in alb, cu acoperisuri cenusii par identice. Labirintul stradutelor inguste este o provocare la o experienta foarte placuta, la a te rataci, in timp ce vei cauta iesirea din labirint sa descoperi cateo capela veche sau o casa cu o arhitectura interesanta care combina in mod armonios elemente insulare, bizantine, medievale si arabe.
Acropole
Acropele este situat intr-unul dintre cele mai fermecatoare si mai spectaculoase colturi de stanca din Lindos. Inalt de 117 , Acropole se ridica intre doua golfuri identice. Complexul Acropolelor seamana de jos cu un castel medieva urias, datorita zidurilor inalte construite de cavaleri. Acropole a fost fortificate inca din Antichitate, insa zidurile erau mult mai joase si nu ascundeau cladirile. Istoria Acrople este una destul de interesanta cu numeroase legende ale antichitatii elene. Doar vizintandu-l veti simti emotia acestui edificiu minunat.
La sud de oras, statiunile mari au inghitit cea mai mare parte a insulei. Aici au aparut numeroase lanturi hoteliere de lux cu parcuri de distractii. Insa toate acestea in viitoarea postare despre cele mai frumoase hoteluri din Rhodos.