Lectia Greceasca

vacanta greciaIn profida problemelor actuale cu care se confrunta economia Greciei, destinatia in sine a resusit sa-si pastreze din stralucirea si grandoare prin care a atras aristocrati si magnati zeci de ani.
Acum, in secolul al XXI-lea ne este greu sa credem ca turismul de masa in Grecia a luat startul la inceputul anilor 1990, pana atunci destinatia fiind mai mult decat un paradis pentru oamenii bogati si pentru hippie. Prin anii 1960, insule opulente, precum Rhodos si Mykonos atargaeau doar stele ale cinematografiei mondiale( Brigitte Bardot), cantareti (Jonhn Lennon sau Henry Miller) sau pictori celebri precum Pablo Picasso.
Intre timp, noua clasa plutocrata post-sovietica este atrasa de insulele grecesti, in special de cele exclusiviste, cu vile personale, iahturi cu echipaje proprii si hoteluri de lux sau apartamente dotate cu piscine proprii , spa-uri luxoase, baruri cu circuit inchis si crame bine aprovizionate.
O alta optiune pentru oamenii bogati ai acestei planete ar fi Amathus Elite Suites din Rhodos, o locatie de lux unde oaspetii se pot bucura de intimitate, combinata cu servicii de cinci stele.
Indiferent de greutati si de necazuri, grecii au continuat sa investeasca in turism, in special in extinderea hoetlurilor de tip boutique. Au fost transformate vile vechi si case din sate in adevarate hoteluri cu un design viu colorate, unde luxul s-a situat in prim planul arhitecturii noului hotel.
Hotelierii greci au renuntat la alimentele si bauturile de lux din lista de meniu a restaurantelor proprii. In cele mai bune si mai rafinate restaurante din Grecia, s-a trecut la gatitul si la prepararea mancarurilor traditionale, dand o nota moderna acestui tip de bucatarie. Bucatarii au gasit noi trucuri de a folosi ingrediente si alimente din surse locale, dand preparatelor grecesti o noua aroma si un nou gust unic.
Vizitati Hotel Belveder din Mykonos, pentru a observa ce se inatmpla atunci cand abilitatile unui bucatar japonez le palica pentru fructele de mare aduse din Marea Egee.
Vinurile locale din Grecia au luat locul celor intrenationale, aduse cu costuri mari din diferite colturi ale lumii.
Schimbarile care au avut loc in Grecia in domeniul turismului au inceput sa fie luate in serios de catre rivalii sai din tarile bogate din UE.Pentru sezonul estival 2014, Grecia a lansat pe piata turismului international preturi favorabile ce nu rivalizeaza cu niciun concurent din acest punct de vedere.
In Skiathos, la Belvedere, un hotel de trei stele, pretul unui sejur de o saptamana, in care este inclus si transportul cu autocarul porneste de la 104 euro per persoana. Atentie! Cele sapte nopti petrecute pe superba insula greceasca unde au avut loc filmarile pentru Mamma Mia au incluse si micul dejun.
Nu vreau sa fac comparatie de preturi cu nicio alta destinatie din apropierea Greciei, nu are niciun sens.

Si, totusi ce alegem in Grecia?

Vile private cu piscine, hoteluri de 3, 4 sau 5 stele situate chiar pe plajele de nisip sunt tot atatea motive pentru a alege ca destinatie de vacanta pentru vara 2014 Insula Corfu.
In CORFU exista foarte multe golfuri izolate unde au rasarit vile de lux sau hoteluri de cinci stele, ceea ce a facut ca insula sa fie agreeata de oligarhi si diversi milionari "no-name" din domeniul politicului. Daca simtiti nevoia de a explora insula, optati in orasul vechi pentru Patrimoniul Mondial, cu cetatile sale venetiene, bisericile italiene si aradele pariziene ce impodobesc casele de la oras.
Explorati golfurile din Corfu cu ajutorul unei barci inchiriate. In Corfu nu aveti nevoie de o licenta pentru a pilota o barca cu motor de pana la 30 de cai putere, dar pentru navele cu motoare mai mari ai nevoie de un certificat de marinar, asa ca , in acest caz, inchiriaza o barca cu echipaj cu tot.

grecia-insuleO alta insula care atrage anual zeci de mii de vizitatori, Santorini este, poate una dintre cele mai fantastice insule ale Greciei, cu apusurile de soare de un magnetism inimaginabil, o insula in care fiecare metru de patrat este pretuit cu migala. Cu toate ca in 1953, insula a fost putrenic zguduita de un cutremur puternic, satul Oia ramanand pustiu zeci de ani, aceasta s-a ridicat di propria-i cenusa precum "Pasarea Phoenix" pentru a deveni una dintre cele mai superbe destinatii de vacanta din Grecia, multimea de hoteluri boutique fiind arhipline in toata perioada sezonului estival. In Santorini, preturile pentru un sedjur de sapte nopti cazare cu mic dejun inclus, transport avion, transferuri asigurate, pornesc de la 248 euro per persoana .

Desi nu mai are farmecul anilor 1960 si nici nu mai detine aerul exclusivitatii si misterului acelor ani, Mykonos se mentine , inca in topul preferintelor multor turisti si pentru sezonul estival 2014. In Mykonos gasim orice, de la baruri exclusiviste unde au acces anumiti turisti, la hoteluri mari de 3 sau 4 stele, iahturi private si nave de croaziera mici, sau un aeroport unde observam un flux constant de avioane si elicoptere private, precum si avioane, curse charter din diferite colturi ale Europei.
Pretul pentru un sejur de sapte nopti cazare cu mic dejun inclus la un hotel de patru stele in Mykonos, reducere early booking apliacta porneste de la 349 euro per persoana, in conditiile in care in pret sunt incluse atat biletele de avion, transferurile de grup si asistenta turistica.
Megeti in Rhodos, unul dintre cele mai mari orase medievale din lume, un oras ce te cucereste de la primii pasi facuti in orasul vechi.Rhodos este cea mai invidiata insula din Grecia.Aici gasim unele dintre cele mai noi si mai elegnate hoteluri din intreaga Grecie, unele cu vedere directa catre plaja, altele cu piscine private si personal atent si prietenos.
Grecia a renascut sub imperiul marilor schimbari impuse de criza mondiala. Lectia greceasca doare, lectia grecesaca este usturatoare si nemiloasa pentru foarte multi dintre noi. Cati dintre noi avem curajul sa o aplicam aici?
Era o intrabare retorica. Nu. Noi, romanii nu trebuie sa o punem in practica, la noi, turismul merge, oricum si asa.
Pacat!

 

No Comments Yet.

Leave a comment