Acasa la Venus din Milo

Ultima noapte petrecuta in cocheta casuta de pe superba plaja Karavostasi este una agitata. Visez celebra opera de arta Venus din Milo, una dintre cele mai cunoscute sculpturi ale Greciei.  O femeie deosebit de frumoasa fara maini. Se presupune ca statuia ar fi o reprezentare a zeiteii frumusetii, Afrodita, cea care la romani era cunoscuta drept Venus. Uneori tresar din vis, plin de transpiratie.

Un capitan francez descopera celebra Venus din Milo

Opera de arta a fost descoperita in 1820, pe insula Milos. Corabia franceza condusa pe atunci de Olivier Voutier a ancorat la tarmul insulei.

Căpitanul a hotărât ca între timp să sape după antichităţi, astfel că în timp ce săpa în ruinele unui teatru antic a observat un localnic care săpa după pietre de construcţie, ar fi găsit ceva în interiorul unui perete.  Investigând locul, Voutier a realizat că omul scosese la lumină jumătate a unei statui ce reprezenta o femeie.

Bănuind că este ceva valoros, francezul şi localnicul au dezgropat obiectul. În 1821, statuia a ajuns în mâinile lui Ludovic al XVIII-lea, care a donat-o Muzeului Luvru, loc unde se află şi astăzi.

Spre Milos printre valurile marii Egee

Asa ca la prima ora a diminetii, imi fac bagajul pentru aprinde primul ferry-boat in directia Milos.

 

Dupa aproximativ doua ore fac cunostiinta cu una dintre cele mai exotice locuri din Ciclade. O adevarata comoara naturala, unica mi se infatiseaza in fata ochilor. O destinatie care nu seamana cu niciuna pe care le vizitasem pana acum: Milos.

Cu spune si legenda, insula a fost descoperita de Venus din Milo, considerata una dintre cele mai impresionante insule din Ciclade.

Pietrele vulcanice decoreaza plajele rosii, roz si portocalii ale insulei. Sarakiniki si Kleftiko, cu formatiunile lor albe de roca, apele verzi de smarald si pesterile erodate de mare  abunda in povesti cu pirati, mult mai inspaimantatoare ca cele din Caraibe.

Catacombele, plajele exotice, Emborios si Mandrakia, cu cladirile lor ciudate taiate in stanci, fac ca apusurile de pe plaja din Plaka sa fie ametitoare. Milos este un loc de vacanta unic.

Plaje in Milos

Plajele din Milos sunt unele dintre cele mai frumoase din Ciclade

Palaiochori, Papafragas, Gerontas, Firiplaka, Tsigrado, Plathiena.

Cu Venus prin catacombele piratilor

Cu putina adrenalina, va puteti aventura in lumea piratilor din Evul Mediu ce-si gasisera  ascunzisul in Milos. Kleftiko, Papafragas, Sarakiniko, Katrego sunt cateva urme ale existentei vietii piratilor in aceste locuri. Aici veti putea vedea nave sculptate pe pietrele spectaculoase, alaturi de apa albastra-verde ale carei valuri mangaie peretii pesterilor.

Milos si Mica Venetie

Dupa ce ati cunoscut lumea misterioasa a piratilor din Milos, va propun ca, dupa amiaza sa faceti o plimbare prin castelele ciudate, pline de culoare, deasupra apei marii, pe locul unde candva trona vechiul port din Milos.

Efortul de a ajunge aici va fi rasplatit inzecit cu o imagine a unuia dintre orasele unice pe care le veti mai intalni in Ciclade. Cele 35 de sirmate asezate la rand, structuri asemanatoare cu pesterile care folosesc la depozitarea barcilor, s-au transformat acum in case de vacanta. Umblati desculti in jurul acestui mic oras, plimbati-va de-a lungul apei si asteptati apusul soarelui. Tot universul va fi al vostru. Fara doar si poate. Veti trai momente unice de nedescris.

Inapoi in timp. In timpul nostru. Un timp de-a dreptul crud care nu ne permite sa cunoastem tot in aceasta viata.

 

No Comments Yet.

Leave a comment