Povestea insulei Santorini incepe ca orice poveste interesanta.
Santorini este, inainte de toate, o imensa istorie. Santorini si Caldera s-au format in urma cu aproximativ 3.600 de ani, in urma unei activitati vulcance intense ce a schimbat forma zonei de mai multe ori.
A fost odata, asadar, Euphemus, fiul lui Poseidon, care, intr-o noapte a a avut un vis erotic. In acel vis, el, Euphemus facea dragoste cu o nimfa, fiica lui Triton, Zeita Frumusetii si a Iubirii-Afrodita.
In visul sau, nimfa ramane insarcinata, iar temandu-se de reactia furioasa a tatalui ei, i-a cerut lui Euphemus sa-i daruiasca o bucata de pamant din Anaphe, de fapt o insula ce a apartinut candva Argonautilor, loc in care zeita urma sa se ascunda acolo pentru a da nastere copilului.
Chiar daca a fost un vis, Euphemus, a indeplinit cererea nimfei si dintr-o data , insula Santorini, numita initial Kallsiti, a aparut ca una dintre cele mai frumoase insule din Grecia.
Numele de Santorini
Apoi, Santorini a luat numele fiului lui Euphemus " Theras", care s-a nascut acolo.
Santorini a devenit un loc al Civilizatiei Minoice, pana cand eruptia puternica a vulcanului a distrus in mod dramatic toata insula, impreuna cu Civilatia Minoica din Creta, ingropand Santorini sub un strat gros de piatra ponce, maturata, efectiv de valurile uriase de apa formate in urma eruptiei.
Foarte multi poeti au crezut ca momentul disparitiei Civilizatiei Minoice din Santorini a fost, de fapt, disparitia Atlantidei, descrisa ca o mare civilizatie disparuta in mare sau inghitita de valurile uriase ale Marii Egee.
Dupa cum subliniam in randurile de mai sus, multi poeti, cercetatori , geologi, au crezut si cred in continuare ca Santorini a fost candva Atlantida.
Santorini = Atlantida ?
Atlantis, legenda pamantului prosper disparut fara urma, scufundat in mare de mania zeilor, a fost unul dintre cele mai vechi mituri ale omenirii, acela al paradisului pierdut.
In versiuni similare apar, insa mai multe civilizatii.
Legenda clasica despre Atlantis o regasim in dialogurile lui Platon, mai precis in doua dintre dialogurile sale, Critias si Timaeus. Din dialogurile lui Platon nu reise ca ar exista un raport obiectiv intre realitate si fictiune. Evenimente adevarate sau inventate. Ceea ce deducem noi din intreaga poveste, este aceea a unor evenimente avand in prim fundal, o interpretare amigua, intrebari, fara raspunsuri, o discutie extrem de vie si departe de a se tremina vreodata.
Trebuie sa recunoastem, in schimb ca discutia despre Atlantis a dus la scrierea a numeroase carti, filme, care s-au vandut si se vand bine publicului larg, insetat de fictiune.
Cu toate acestea exista numeroase indicii, spre care multi dintre cercetatori cred in disparitia civilizatiei Minoice din Santorini in urma eruptiei vulcanice.
Intrigi si teorie despre Santorini
Un alt "intrigant" a demonstrat ca , teoretic, Atlantis este localizata in Estul Mediteranei, in Arhipelagul Cicladelor, intr-o zona ocupata astazi de insula Santorini.
Dupa cum multi dintre noi stim, Santorini este, de fatp o mica ramasita dintr-o insula mai mare distrusa in urma unei eruptii vulcanice puternice ce a avut loc in anul 1456 i Hr.
Evenimentul din 1456 i.Hr a fost amplu analizat si de catre geologul grec Angelos Galanopoulos, facand referire la unele episoade din Biblie: cele trei zile de intuneric, cutremurele si dramatica separare a apelor Marii Rosii de catre profetul Moise pentru israeliti, considerat cel mai specatculos miracol descris in Vechiul Testament, a ajuns la concluzia ca, intr-adevar,marea eruptie vulcanica din 1456 a avut loc. In plus, Angelos, descifrand dialogurile platoniene, a ajuns la concluzia ca, in celebrele dialoguri a aparut o eroare. A multiplicat cu 10 toate cifrele initiale, astfel ca prin citirea 900 in loc de 9000 de ani a determinat, de asemenea disparitia Atlantidei care a coincis cu eruptia vulcanica ce a distrus Santorini.
Dupa ample studii geologice, in 1973, Dorothy Vitalino a ajuns la concluzia ca topografia Atlantis descrisa in dialogurile sale de catre Platon, a fost similara cu cea a Thera. Frescele gasite in sapaturile din Akrotiri-Santorini, conduc la aceste rezultate. De retinut ca Thera, in timpul civilzatiei Monoice a fost cea mai mare baza a navala a Imperiului Minoic din Marea Mediterana.
Eruptia vulcanica din Santorini, un cataclism brusc?
La aceasta intrebare au incercat sa raspunda mai multi cercetatori
Concluzia pertinenta este ca succesiunea evenimentelor si eruptia din Thera in 1456 i.Hr, asa cum apare documentata cu ajutorul sapaturilor , diferita fata de scrierile lui Platon, exclude teoria cataclismului brusc.
Cum de s-a ajuns la aceasta concluzie?
In toate casele scoase la lumina in Akrotiri , in urma sapaturilor arheologice, nu exista ramasite umane, bijuterii sau obiecte pretioase. Putem concluziona ca marele cataclism a fost precedat de cutremuri mai mici, locuitorii gasind timp suficient pentru a-si aduna lucrurile si a fugi in alte zone. In schimb, in subsolurile caselor au fost gasit instrumente si provizii de hrana. Asadar, eruptia vulcanica s-a produs treptat, caracterizata timp de cateva saptamani de cutremure de intensitate usoara sau medie , astfel incat populatia a avut timp sa paraseasca insula si sa se intoarca mai tarziu. De fapt, sapaturile arheologice, au scos la iveala faptul ca odata reaintoarsa pe insula, populatia a inceput sa repare daunele de pe urma cataclismului si sa-si continue viata obisnuita.
Ceaa ce este adevarat este ca misterul lumii civilizate pune in miscare legende noi, povestiri care se vand destul de bine. Oamenii vor incerca sa identifice ca undeva Atlantis a existat cu adevarat. Ar trebui sa tinem seama de cuvintele unui celebru scriitor :" Este la fel de bine ca Atlantida ar trebui sa ramana un mister. Civilizatiile se nasc, cresc, se dezvolta si in cele din urma mor. Sa ne pregatim pentru acest lucru. Atlantida nu a existat niciodata! Ea este peste tot".
Ce a ramas de pe urma eruptiei vuclanice din 1456 ?
Santorini este recunoscuta ca cea mai interesanta destinatie de vacanta din intreaga Grecie.
Pur si simplu cand spui Santorini, te gandesti la o desfasurare de apusuri de soare uimitoare , "frame to frame" peisaje fantastice, plaje cu nisip alb, rosu si negru, case traditionale impresionante, balcoane cu vedere la "Caldera" si o viata de noapte intensa.
Toate aceste imagini puse pe un joc de puzzle, combinate cu franturi de antichitate, mitul lui Atlantis si "aduceri aminte" din dialogurile lui Platon, justifica ca Santorini a devenit cea mai cautata destinatie de vacanta din Grecia.
Mergeti in Santorini si pasiti desculti, cu grija, simtind nisipul fierbinte in talpi, pe plajele din Kamari si Perissa, aceste locuri uimitoare ale insulei. Aici este toata istoria unei insule a carei legende, inca este misterioasa si in ziua de astazi.
Romanticilor si , nu numai le recomand un sejur intr-unul dintre orasele cocoate printre stancile de unde se poate zari cel mai bine un apus de soare, chiar dintr-o cafenea sau o taverna traditionala: Fira, Imerovigli sau Oia.
In Santorini nu exista un loc anume, special unde sa-ti petreci vacanta. Santorini este un loc, o destinatie speciala. In fiecare vara daca as alege Santorini ca destinatie de vacanta, as alege de fiecare data alt loc de pe insula.
Santorini, prin multitudinea sa de culori este un adevarat " Deep Purple" a Mediteranei.