Grecia- secretul longevitatii

Am ajuns in Corfu Town , capitala insulei Corfu dupa un drum epuizant. 14 ore mi-au  fost necesare, inclusiv trecerea  cu feriboat-ul din Igumenitsa pe insula ca sa ajung la destinatie.  Noaptea mi-am petrecut-o la Bella Venezia, un fel de conac istoric restaurat, foarte aproape de piata centrala a orasului Corfu.

Bella Venezia este un conac frumos, in stil neoclasic, o pata de culoare in centrul orasului Corfu.

Seara am intaziat pe terasa hotelului in fata unui pahar de vin rosu fascinat de sirenele vapoarelor ce acostau in vechiul port din preajma hotelului.
Dimineata am luat un mic dejun prelungit   tot pe frumoasa terasa a conacului, in asteptarea lui Georgios, gazda mea din Corfu. Am degustat din ouale pregatite in ulei de masline, dupa care m-am relaxat in gradina frumoasa ce inconjoara proprietatea.

Palatul lui Sisi-Achilleion

Obiectivul meu din acea zi era foarte bine stabilit: vizitarea palatului Achilleion, candva resedinata de vara a Imparatesei Elisabeta de Bavaria, cunoscuta si ca Sisi. Povestea Imparatesei Elizabeth "Sisi"  m-a fascinat tot timpul. Faimoasa pentru frumusetea si dragostea ei de a calatori, Imparatesa a domnit intre anii 1850 si 1898, anul in care a fost asasinata.

Ceea este important de retinut este faptul ca Imparatesaa, cu toate capriciile sale, a jucat un rol important in schimbarea cursului istoriei in uniunea austro-ungara. Cu un puternic control asupra ei exercitat de catre  curtea vieneza ,  Sisi s-a refugiat de cele mai multe ori in locuri diverse din Europa.  Corfu  a fost unul dintre refugiile ei dragi sufletului ,  departe de ochii aprigi ai curtii  mai tot timpul pline de barfe si susoteli.

Ar fi ramas aici luni intregi, departe de prea-zgomotoasa soacra Sophie si al indiferentului sot, Franz Joseph. In perioada cat a locuit in Corfu, dragostea ei pentru comunitate si conservarea insulei a fost destul de puternica.

Intr-un tarziu ajunge si Georgios, cu miscari lente, impasibil. Avand nu mai mult de 1, 60 m, corpolent, chiar burtos as spune, imi intinde mana dreapta, plina de para, precum o maimuta.  Ochii sai negri se uita fix la mine , dupa acre se hotareste intr-un tarziu sa-mi acorde un salut.

-Hello Me Dear Nick

- Hello Georgios

- Nu este cam devreme?.  Incerc eu sa fiu putin malitios.

-Stai linistit. Avem destul timp pentru isorie. Oricum ea a fost scrisa. Noi nu putem sa-i mai schimbam cursul.

 Drumul din Corfu spre Achilleion

Ne urcam in masina cu destinatia Achilleion. Urmam drumul national pana in Ponti, dupa care viram la stanga, urcand printre plantatiile de maslini spre satul Agios Deka. Lasam in urma noastra casele traditionale grecesti imodobite cu flori, gradini atractive.

Ametitoarea culoare a pergolelor de incanta sufletul, nu pentru mult timp, intrucat ne trezim la portile impozante construite din fier ce strajuiesc Palatul Achilleion. O locatie ce domina intreaga colina asupra marii.

Ma incearca un sentiment ciudat de uimire, unul coplesitor la vederea acestei forme impunatoare a palatului, candva detinut de catre  filozoful Corfiote si  diplomatul Petros Vrailas Armenis. Proprietatea era cunoscuta sub numele de "Villa Vraila".

 

Achilleion- slabiciunea unei imparatese

In 1888, Imparateasa Austriei, dupa ce a vizitat locul, a decis ca acesta era locul ideal pentru ea. Asa ca in 1890, palatul de vara din regiunea Gastouri a fost conceput ca tema centrala a eroului mitic Ahile. Locatia Achilleion este una superba. Are o vedere panoramica asupra orasului Corfu, la nord, iar in partea de sud insula. Palatul a fost proiectat  de catre arhitectul italian Raffaele Caritto, fiind construit pe o suprafata de 200.000 mp.

Ernst Herter, un faimos sculptor german a primit sarcina de a creea in curtea palatului opere inspirate din mitologia greaca. Faimoasa sa sculptura dying Achilles, creata la Berlin in 1884, asa cum este inscrisa in statuie, formeaza centrul arhitecturii Achilleion.

Designul arhitectural a fost gandit pentru a reprezenta un vechi palat feccean. Cladirea in sine, cu statuile grecesti clasice care o inconjoara se constituie intr-un singur monument al romantismului platonic si al evadarii, numit dupa Ahile: Achilleion.

Razboiul troian -proiectie 6D

Locul este de-a dreptul fermecator. Pasesc usor printre picturile si statuile inchinate lui Achilles. Ma las furat ca intr-o proiectie 6D de scenele eroice si tragice ale razboiului troian. Atat de bine sunt concepute, incat ai impresia ca esti in mijlocul evenimentelor acelor vremuri. Cutremurator!

Stilul arhitectural al palatului este unul, mai degraba pompeian, avand multe trasaturi paralele cu cele ale resedintei imperiale rusesti din Crimeea.

Inainte de a da startul lucrarilor constructiei Palatului, Elisabeta scria: "Imi doresc un palat cu coloane si gradini suspendate, protejate de privirile curioase. Un palat demn de vitejia lui Ahile, cel care a dispretuit pe toti muritorii si care nu avea teama nici chiar de zei".

Intr-adevar. Gradinile imperiale de pe varful dealului ofera o vedere maiestoasa nu numai a vailor din jur, ci mai ales a marii Ionice.

Achilleion dupa Sisi

Dupa moartea sa din 1898, palatul a fost mostenit de catre fiica ei, insa nu a fost folosit frecvent. Kaiser Wilhelm al II-lea a achizitionat Achilleion in 1907, folosindu-l ca resedinta de vara. O mare parte a activitatii diplomatice s-a desfasurat la Achilleion, astfel acesta devenind in scurt timp un adevarat centru al diplomatiei europene.

 

Razboaiele

In timpul primului razboi mondial Achilleion  a fost folosit ca spital militar de catre trupele franceze si cele sarbe. Dupa primul razboi, mondial, palatul a devenit proprietatea statului grec.

In perioada dintre cele doua raboaie mondiale, palatul a gazduit un orfelinat.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, puterile axelor au folosit Achilleion ca sediu militar.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Achilleion a intrat sub tutela Organizatiei Elenice pentru Turism.

 Filme turnate in Achilleion

Scena cazinoului din filmul James Bond "Pentru ochii tai" (1981) a fost filmata in Achilleion.

Poemul de film al lui Tony Harrison " The Gaze of the Gorgon", de asemenea a fost filmat in Achilleion.

A vizita Corfu trebuie sa ai puterea de a imbratisa frumusetea naturii, de a iubi istoria unui popor curajos.

Grecia- secretul lonegivitatii

Experimenteaza "Eudaimonia" in timp ce esti in vacanta in Corfu. Eudaimonia este sintagma greaca pentru "inflorirea umana". Natia greaca este un popor fericit, sanatos si prosper. Nu prosper material, ci spiritual. La greci, spiritul domina materialul. Probabil acesta este secretul longevitatii acestui popor, mereu tanar.

Dupa mica lectie de istorie, Giorgios ma invita politiocos intr-o barcuta cu motor. Plutind de-a dreptul peste valurile turcoaz ale marii Ionice, ma trezesc in fata unei taverne pescaresti.

Terasa era acoperita doar de plase pescaresti, iar navoadele pescarilor abia sositi  din larg erau agate de copacii din jur.

Atmosfera tipic greceasca. O melodie veche se strecura dinspre tarm. Acordurile unei bouzuki te vrajesc pe loc. Uiti de lumea pamanteana. De tot. Comand un tsiporo, adus direct din congelator. Incepem sa  ma destind. Intru in lumea lor. A mediteraneenilor. Lumea spiritului.

No Comments Yet.

Leave a comment