Micile secrete ale palatului Achilleion

Imparateasa Elisabeta, figura mitologica a Imperiului austro-ungar, recunoscuta pentru frumusetea si atitudinea sa liberala, creionata  magistral in filmul istoric "Sissi" de catre actrita germana -Romy Schneider a surpins  construind un palat fabulos  in Insula Corfu. Fabulos prin tema mitologica  a ultimei conceptii, recunoscut fiind ca imparateasa avea o inclinatie aparte privind mitologia greceasca.

 Unde se afla palatul construit de Sissi

Achilleion, palatul construit pentru imparateasa germana Elisabeta a Austriei, dupa o sugestie a consului austriac Alexandervon Warsberg, a fost construit  si finalizat in Gastouri din Insula Corfu in anul 1891, dupa pierderea tragica a unicului sau fiu (printul coroanei Rudolf al Austriei), in urma incidentului Mayerling din 1889. Palatul Achilleion a fost gandit  ca un refugiu spiritual  al impartatesei.

Achilleion se afla la aproximativ zece kilometri sud de orasul Corfu,  acolo unde se  pot contempla  adevarate panorame cinematografice ale  orasului spre nord si pe intreaga parte de sud a insulei Corfu  pana la Marea Ionica.

 De unde provine numele palatului Achilleion

Numele  Achilleion a fost dat palatului datorita pasiunii unice a  imparatesei fata de eroul central din trilogia Iliada si Odiseea.

Dupa finalizarea lucrarilor la noul palat, Corfu devine destinatia preferata a Elisabetei, ultima dorinta  sa fiind aceea ca palatul Achillion sa fie o dovada a admiratiei sale nemarginite pentru inegalabila Grecia, pentru limba si cultura sa.

Dragostea imparatesei fata de mitolgia si istoria greaca a determinat-o  ca sa decoreze partile interioare si exterioare ale palatului cu piese de arta mitologica. Din pacate, in anul 1898, imparateasa  Elisabeta a fost ucisa intr-o calatorie in Elvetia. Dupa moartea nefericita, palatul Achilleion a ramas nelocuit timp de noua ani.

 

Micile  secrete ale palatului Achilleion

 

Elisabeta a primit proprietatea Corfiot Petros Vrailas Armenis, care a fost răsplătită de Elisabeta cu o broșă mare încrustată cu diamante pentru a fi transmisă soției celui mai mare fiu.
Palatul a fost proiectat de arhitectul italian Raffaele Caritto.
Ernst Herter, un celebru sculptor german, a fost însărcinat să creeze lucrări inspirate din mitologia greacă. Celebra sa sculptură Achille Dying, creată la Berlin în 1884 cea înscrisă în statuie, constituie piesa centrală a grădinilor Achilleion. Palatul înconjurat de statui grecești clasice este un monument al romantismului platonic, precum și al escapismului, in mod firesc  numit după Ahile: Achilleion. Locul abundă de picturi și statui ale lui  Ahile, atât în ​​sala principală, cât și în grădinile luxuriante care înfățișează scenele eroice și tragice ale războiului troian. Stilul arhitectural este pompeian și are multe paralele cu cel al reședinței imperiale ruse din Crimeea.

Grădinile imperiale din vârful dealului oferă o priveliște maiestuoasă asupra creștelor și văilor dealurilor verzi înconjurătoare, cu marea Ionică strălucitoare în fundal. Elisabeta obișnuia să viziteze locul deseori până în 1898, dupa care, din pacate  a fost asasinată la Geneva de anarhistul italian Luigi Lucheni.

 

Ce s-a intamplat cu palatul dupa moartea imparatesei

După moartea Elisabetei, Kaiserul german Wilhelm II a achiziționat Achilleion în 1907 de la moștenitorii ei și a folosit-o ca reședință de vară. În timpul vizitelor sale, o mulțime de activități diplomatice au avut loc la Achilleion, deoarece aceasta s-a transformat într-un club al diplomației europene.

Wilhelm, extinzându-se pe tema principală a terenurilor, și-a comandat propria statuie a lui Achile de la sculptorul Johannes Götz, care a creat o impozantă sculptură din bronz ce  se ridică înalt ca un adevarat gardian al Grădinilor orientate spre nord spre oraș.

Kaiser Wilhelm a vizitat locul până în 1914, când a fost declarat primul război mondial.

 

Achilleion in perioada Primului Razboi Mondial.

 

În timpul Primului Război Mondial, Achilleionul a fost folosit ca spital militar de trupele franceze și sârbe. După primul război mondial, a devenit proprietatea statului grec conform tratatului de la Versailles și reparațiile de război care au urmat în 1919. În anii dintre primul război mondial și cel de-al doilea război mondial, proprietatea Achilleion a fost folosită pentru a adăposti diverse servicii guvernamentale și în același timp, o serie de artefacte au fost scoase la licitație.

Achilleion in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, puterile axei au folosit Achilleionul ca sediu militar. După cel de-al Doilea Război Mondial, Achilleionul a intrat sub umbrela de conducere a Organizației Turistice Elene (HTO).

Achilleion-acum

 

Reclamând pe scurt statutul de centru al diplomației europene pe care l-a deținut în anii Kaiser, Achilleionul a fost folosit în ultimele timpuri pentru reuniunea la nivel european din 1994, iar în 2003 a găzduit reuniunea miniștrilor europeni pentru agricultură. În ultima vreme a fost folosit ca muzeu.

 

 

No Comments Yet.

Leave a comment