Desi nu implinise inca varsta de 23 de ani , Imparateasa Sissi avea o dorinta nestavilita, aceea a calatoriillor, o dorinta apriga de a descoperi noi si noi locuri, de a nu se opri niciodata intr-un singur loc. Gandindu-ma ca in anii 1860 mijloacele rudimentare de a te deplasa, faceau ca distantele dintre doua calatorii sa devina , uneori o vesnicie, , putem spune ca imparateasa noastra putea fi considerata o adevarata cutezatoare , o frumoasa si adorata hoinara. Dorinta sa arzatoare de nestavilit de a zbura, a facut din Imparateasa Sissi o frumoasa hoinara prin toata Europa, inclusiv prin Romania.
Desi mereu sub presiunea unui protocol impus de o casa regala, Sissi nu s-a lasat subjugata de o soacra care nu o placea , dimpotriva, de fiecare data isi inalta aripile si pornea spre cunoasterea unor noi inaltimi ( destinatii), precum Madeira sau Coasta de Azur. Imparateasa Sissi plictisita de lumea din jur, dispretuieste linguseala celor din jurul sau refugiindu-se in plimbari pe jos sau in calarii. Este intr-o continua miscare, insa toate acestea nu o multumesc. Totul in jur o sufoca. Vrea sa fie cat mai departe de aceasta lume, care simte ca nu face parte din ea.
Calatoriile de vacanta ale Imparatesei Sissi
Va propun , ca impreuna , imaginar s-o insotim pe Imparateasa Sissi in cateva calatorii de vacanta
Sissi incepe Noul An 1895 in Argel, iar in februarie se deplaseaza pe Coasta de Azur, dupa care in martie calatorea din nou spre Corsica in ciuda furtunilor de zapada care maturau Mediterana de la un capat la altul, iar marinarii se strecurau cu greu printre valurile imense create de furtunile care nu se mai opreau.
Dupa o scurta calatorie in Corfu, o intalnim in Venetia, dupa care la sfarsitul lui aprilie se instaleaza la Viena.
Dintre toate destinatiile sale, cea mai iubita, se pare ca a fost Grecia la care adora vechea cultura clasica, dar in special pamantul grecesc, obiceiurile si traditiile satului grecesc. Sissi a fost o mare cunoscatoare a mitologiei, filozofiei si literaturii elene, avand acces in limba lor originala, dat fiind faptul ca incepand cu anul 1888, Sissi a studiat ore intregi greaca, greaca veche pentru a-i citi pe clasici in greaca moderna. Marea sa placere, atunci cand hoinarea prin satele grecesti era aceea de a se adresa oamenilor de rand in limba lor natala. Astfel, se creea o punte de legatura profunda, o chimie , un sentiment de prietenie puternic intre imparateasa si sateni. In acele momente, Sissi era de-a lor. Simplitatea sa ii coplesea pe greci.
Corfu, locul preferat de catre Sissi
Mereu revenea in Corfu, considerandu-l paradisul, asa cum si-l imagina ea: teren muntos, acoperit cu chiparosi, deschizandu-se precum o scoica spre Marea Ionica. Insula a fascinat-o atat de puternic, astfel incat prin anii optzeci, Sissi si-a cumparat in Corfu pamant pe care si-a ridicat un palat care si l-a dorit sa semene cu al tatalui sau din Munchen.
In Corfu, imparateasa s-a regasit in totalitate. Aici a cunoscut cele mai placute momente de contemplare si de contopire cu natura insasi. In jurul sau, i se parea ca totul straluceste cu o frumusete supranaturala.
Asfintitul de soare transforma maslinii in niste trandafiri inconjurati de o aureola, iar marea se transforma intr-o intindere nesfarsita de sticla albastra, presarata ici, colo cu barcute dansand printre valurile spectaculoase. Sissi a fost tot timpul fascinata de valurile marii, devenind o adevarata sclava a marilor in general, astfel incat , pentru ea , sa navighezi a fost una dintre cele mai mari placeri alei sale.
Totul in viata se intampla cu un motiv
In 1876, Imparateasa Sissi si-a cumparat propriul vapor, pe care l-a denumit Miramar, precum palatul pe care cumnatul sau Maximilian il avea la Trieste, locul de unde contemplase pentru prima oara Mediterana. Legatura ei cu navigatia a fost mult mai profunda si mai exaltata. La varsta de patruzeci si sapte de ani, Sissi si-a tatuat pe umarul drept a ancora, la fel cum aveau si marinarii sai. Alerga pur si simplu dupa adrenalina, astfel incat cel mai mult ii placea sa navigheze pe timp de furtuna. Totul are un pret insa. In 1890, la bordul cuterului Chazalie, Sissi si tot echipajul ei au fost cat pe'aci sa se scufunde in Oceanul Atlantic.