Corfu- obsesia lui Napoleon devine realitate

In 1797 francezii napoleonieni au smuls din mainile venetienilor Insula Corfu. Un vechi vis al lui Napoleon se implinea in acest an. Corfu devenise o obsesie a Imparatului. " Cea mai mare nenorocire care m-ar putea lovi ar fi pierderea insulei Corfu", ii scria Napoleon ministrului sau de externe, Talleyrand. Desi la inceput, toata populatia insulei a fost entuziasmata ca a scapat de sub dominatia venetiana, pe atat de repede a fost extrem de dezamagita.

Francezii au impus taxe extrem de greu de suportat de catre locuitorii insulei. Desi in prima faza au introdus un sistem de invatamant primar si o tipografie. Visul lui Napoleon, s-a naruit, insa dupa doar doi ani de zile. Atunci  o flota mixta ruseasca si turca, dupa patru luni de lupte crancene au capturat insula.

Corfu-Obesia lui Napoleon devine realitate

Corfu a devenit capitala Republicii Septinsulare, care cuprindea toate insulele Ionice. Nu peste mult timp, mai exact in 1807, Rusia semneaza cu Franta Tratatul de la Tilsit. In acel an  Corfu si celalate insule Ionice revin din nou Imparatului Napoleon. De aceasta data, Napoleon stabileste aici o garnizoana de 50.000 de soldati si 500  de tunuri noi. Astfel, Napoleon reuseste sa transforme  Corfu intruna  dintre cele mai puternice fortificatii din Mediteraneana. Obsesia lui Napoleon devenise realitate.

Acum, francezii manifesta mult mai mult interes fata de dezvoltarea locala. Infiinteaza prima Academie Ionica. Pune bazele unor importuri de prese tipografice si pune accent pe dezvoltarea agriculturii in insula. Francezii aduc in insula noi culturi, cum ar fi cartofii si rosiile.

In 1814, anul in care asistam la caderea lui Napoleon, Corfu a fost plasata sub protectia britanica.

Ocupatia britanica, timp de 50 de ani a adus in sine doar beneficii insulei. In acesti ani a fost construita o retea de drumuri, inclusiv cel spre Paleokastritsa. Kerkyra a avut parte de un sistem de alimentare cu apa.

Pentru cei care doresc sa viziteze Corfu in  vara 2018, obsesia lui Napoleon ii va insoti pe strazile capitalei insulei, Kerkyra. Corfu nu a fost doar o obsesie a Imparatului. Corfu, sub dominatia lui Napoleon a cunoscut inceputurile unei dezvoltari fara precedent urmata de catre ocupatia britanica.

Poate ca fara obsesia lui Napoleon, astazi Corfu nu ar fi o destinatie turistica pe atat de interesanta pe atat de fermecatoare.

Anii, de dupa, Corfu ca provincie greceasca, a fost o destinatie preferata pentru regalitatea europeana, cum ar fi Imparateasa Elisabeta a Austriei si Kaiserul Wilhem al II-lea al Germaniei.

No Comments Yet.

Leave a comment