Grecia intre Parga si Lefkada

Am descoperit Parga si  Lekfkada cu ajutorul unui bun prieten, de atunci, Marius. Intorcandu-ne din Zakynthos, pe o caldura nimicitoare din luna mai, am zabovit cateva ore in Parga. Autocarul cu care  calatoream , de abia daca isi mai tinea si el rasuflarea, asa ca epuizati de drum,  soferii d gasesc cu greu un loc de parcare.

Parga-ghid de calatorie

Construit de-a lungul unor dealuri, rasarite din albastrul Marii Ionice, Parga este o minunatie de statiune inconjurata de  verdeata de-a dreptul luxurianta si o mare de un albastru intens, de cerneala revarsata din calimarele copilariei noastre.

De o parte si de alta a strazii principale, Parga ne intampina, in locul celebrei paini cu sare, cu  case frumoase cu doua etaje, intaltate pe pereti colorati. Construite pe versantii dealului din jurul portului, imaginea este una pitoreasca. In zare, pe varful dealului ce domina marea cea albastra sta cocotat vechiul castel venetian.

Castelul Venetian- un simbol al statiunii Parga

Am urcat pentru o cafea treptele Castelului Venetian.

Castelul din Parga se afla pe varful dealului ce inconjoara micuta statiune de la malul marii Ionice, cu vedere spre oras. Castelul din Parga a fost folosit pentru a proteja orasul de continent si de mare.

Actuala forma a castelui este rezultatul reconstructiei majore de la sfarsitul secolului al XVI-lea.

In 1360, cu ajutorul normanilor care detineau insula Corfu, a fost construita cetatea Parga pentru a  face fata atacurilor albanezilor.

In 1401 a fost semnat un tratat cu venetienii, iar guvernarea Insulelor Ionice a fost transmisa venetienilor.

1452 este anul cand Parga, inclusiv castelul au fost ocupate de catre otomani timp de doi ani, vreme  in care o parte a castelului a fost demolata. Venetienii se reantorc, insa in 1537, piratul Hayreddin Barbarossa a ars din temelii si a distrus cetatea  casele din interior.

Urmeaza inca o data o perioada neagra pentru pergieni, atunci cand inainte de reconstructia castelului in 1572 de catre venetieni, Turcia a mai distrus-o inca odata.

Venetienii reconstruiesc pentru a treia oara cetatea, mult mai puternica si impregnabila, multe secole de atunci incolo.

Astazi, Castelul din Parga este un simbol al arhitecturii venetiene in Marea Ionica, un simbol care domina arhitecturile din zona marii.

In afara cafelei revigorante, am zabovit putin si in fata unui fresh de portocale, privirea ramand tintuita asupra magnificului port din Parga.

Imi iau inima in dinti si incep sa cobor treptele intortocheate printre magazinele de suveniruri spre  portul Pargai, dominat de terase si atverne su specific grecesc.

Plaje in Parga

Plaja Valtos. Plaja Valtos se afla la vest de Parga, la baza dealului unde a fost construit castelul venetian. Pentru a ajunge pe plaja Valtos este nevoie de de 20 de minute de mers pe jos sau mai rapid cu masina, bicicleta sau cu barca.

Valtos este considerata una dintre cele mai bune plaje din Parga. Valtos are o lungime de 3 kilometri. Valtos este o plaja din pietricele mici amestecate cu nisip auriu. Foarte bine organizata , Valstos ofera turistilor posibilitatea de a practica multe sporturi nautice.

Plaja Lichnos este situata la 4 kilometri sud de Parga. Lichnos este considerata una dintre cele mai frumoase plaje din Epirus, acolo unde apa adanca albastra se combina cu verdeata maslinilor.

Plaja Lichnos este nisipoasa, rareori cu pietricele mari. Apele sale sunt profunde su curate.

Hoteluri in Parga

Hotel Acropol. Construit in 1884, hotel Acropol este situat in centrul orasului, in apropierea portului,a restaurantelor, tavernelor si barurilor.Plaja se afla la doar doua minute distanta.

Inainte de apusul soarelui ne contnuam drumul spre una dintre cele mai frmuoase destinatii din Marea Ionica: Lefkada.

 

No Comments Yet.

Leave a comment