Cutremurul din Kefalonia

Insula KefaloniaAm analizat modul de prezentare a cutremurului cu magnitudinea de 6,1 grade Richter , ce a fost simtit luni dimineata pe insula greceasca Kefalonia din Marea Ionica de pe mai multe portaluri de stiri, in comparatie cu televiziuni, in goana dupa senzational, dupa break-news, scris cu litere de-o schioapa pe ecranul televizoarelor.
In timp ce site-ul "HoteNews", anunta pe pagina sa de luni 3 februarie 2014 ca "Un puternic cutremur cu magnitudinea de 6,1 a fost simtit luni dimineata devreme pe insula greceasca Kefalonia din Marea Ionica (vest), a anuntat Institutul american de Geofizica (USGS).

Epicentrul cutremurului, inregistrat la 05:08, ora locala (03:08 GMT), a fost la 12 km de orasului Lixourion, aflat la 300 km vest de Atena, a mai precizat USGS.

Nu au fost anuntate victime sau pagube materiale pe insula cu 35.000 de locuitori.

Ultimul seism inregistrat in acesta insula a fost in 26 ianuarie si a avut magnitudinea de 5,8, provocand daune unor cladiri si drumuri.", iar un alt portal de stiri media, crdeibil, de altfel prin profesionalismul in care prezinta evenimentele de zi cu zi, prezenta si el stirea, in aceeasi maniera: "Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 a fost resimţit luni dimineaţa pe insula greacă Kefalonia, în Marea Ionică, a anunţat institutul american de geofizică USGS, citat de AFP. Epicentrul seismului, înregistrat la ora locală 05.08 (05.08 ora României), a fost localizat la 12 kilometri de oraşul Lixouri, la 300 de kilometri vest de Atena, a precizat USGS.

Nicio victimă şi nici pagube materiale nu au fost anunţate pe această insulă cu 35.000 de locuitori.

Grecia este una dintre ţările din Europa afectate cel mai frecvent de cutremure.

Kefalonia a fost afectată de un alt cutremur, cu magnitudinea de 5,8, la 26 ianuarie. Acesta a avariat numeroase drumuri şi clădiri.

Pe insulă a fost instituită stare de urgenţă şi numeroase replici au fost înregistrate în săptămâna care a urmat.

Portul din KefaloniaÎn 1953, un cutremur cu magnitudinea de 7,2 a provocat moartea a aproximativ 450 de persoane şi a distrus o mare parte din această insulă, precum şi din cea învecinată, Zakynthos".
Antena 3, in aceeasi zi  dadea niste dimensiuni apocaliptice cutremurului de 6,1 grade Richter: "Potrivit unui oficial din cadrul spitalului de pe insulă, contactat de postul privat de televiziune Skai (sic!) , patru persoane au fost internate cu răni uşoare.

"Trebuie să aşteptăm să se facă ziuă pentru a avea o imagine precisă asupra pagubelor. Oamenii au ieşit pe străzi dar populaţia este calmă în ansamblu", a declarat pentru AFP primarul insulei, Alexandros Parisis.

Pompierii de pe insulă au declarat că drumurile au fost avariate de căderile de pietre. Cheiul portului din Lixouri prezintă, de asemenea, fisuri importante.

Un locuitor dintr-un sat situat la câţiva kilometri de Lixouri a declarat pentru Skai că localitatea nu mai are curent electric şi apă şi că majoritatea locuitorilor au ieşit din case"
Haideti sa vedem si ce spune canalul de stiri " Euronews" . Cei de al "Euronews " relateaza evenimentul asa: Vestul Grecie , doar dupa o saptamana, un alt cutremur loveste aceeasi zona. Seismologii declara ca actualul cutremur a fost centrat pe insula Kefalonia si a fost resimtit si in Atena. Cutremurul de saptamana trecuta a provocat o mica deterioare a unor cladiri, insa cea mai mare paguba a fost un zid al unui spital local care s-a prabusit, luandu-se masuri pentru evacuare pacientilor". Cutremurul 6 grade din 26 ianuarie 2014 a fost relatat si el de www. realitatea .net, fara a fi semnalizate pagube majore:
"CUTREMUR GRECIA. Cutremurul s-a petrecut în Kefalonia, lângă localitatea Patras, la o adâncime de 24 km şi a fost resimţit şi la Atena.

S-au înregistrat cel puţin patru replici de peste 4 grade pe Richter. Nu s-au înregistrat pagube până la această oră.

"Pentru moment nu a fost semnalată vreo victimă", a declarat pentru AFP un reprezentant al poliţiei locale. Potrivit primelor informaţii, "au avut loc alunecări de teren care au provocat pagube drumurilor", a adăugat el.

Epicentrul seismului, care a avut loc la ora locală 15.55 (15.55, ora României), prezentat ca "foarte puternic" de către Observatorul din Atena, a fost localizat la şapte kilometri de Argostoli, capitala insulei, şi la aproximativ 280 de kilometri vest de Atena, potrivit aceleiaşi surse."
Alte redactii de stiri , prezinta unul dintre cutremurele din Kefalonia, ca unul de magnitudinea de 5,8 grade, asa cum este prezentat de www.evz.ro "Un seism cu magnitudinea 5,8 s-a produs, azi, pe insula greacă Kefalonia din Marea Ionică, la ora locală 15:55. Deocamdată nu există informaţii despre posibile victime sau pagube materiale, dar seismul a provocat alunecări de teren care au afectat unele şosele, a declarat un responsabil al poliţiei locale, transmite AFP, citând Observatorul seismic din Atena.Cutremurul este considerat de Observatorul seismic grec drept unul „foarte puternic”, potrivit Agerpres.

Yachturi in KefaloniaEpicentrul său a fost localizat la 7 km de Argostoli, principalul oraş al insulei Kefalonia, şi la 280 de kilometri vest de Atena".
Nu investigam atat de mult si nici nu acordam atat de multa importanta modului cum unele redactii de stiri, in goana dupa senzational, "arunca " pe piata media stiri alarmante., menite sa induca in eroare turistul roman, ca pana la urma despre asta este vorba. La nici cateva ore dupa ce aceste stiri alarmante au aparut pe site-urile on line de stiri, turistii alarmati, panicati care-si facusera rezervari pentru vacanta in Kefalonia ne intrebau daca trebuie sa-si anuleze rezervarile facute, Kefalonia, asa cum era prezentata ,fiind o zona de risc seismic major pentru o vacanta in Grecia.

 

No Comments Yet.

Leave a comment