Fascinatia Diversitatii

Insula AndrosCei mai multi dintre turistii dornici sa descopere noi insule in Grecia sau sa mearga pentru prima data in tara lui Homer, imi pun inveitabila intrebare: “ Ce ne recomandati in Grecia?” , “ Care, credeti ca este cea mai frumoasa insula din Grecia “? Sunt doua dintre intrebarile care ma pun pe ganduri si, acum dupa , aproape 25 de ani petrecuti in lumea turismului. Sa le recomand incercata Thira, sau maiestoasa Naxos? Sau poate ca ar trebui sa-i indrum catre Mykonos recunoscuta pentru noptile albe petrecute in barurile de pe plaja. Fiecare dintre insulele din Grecia are caracteristica sa, cu ospitatalitatile diferite de la zona la alta pentru straini, cu mancarurile si bauturile specific fiecarei bucatarii in parte.

komboloiAm mai spus-o in nenumarate randuri. Atunci cand doresti sa cunosti adevarata civilizatie obiceiurile specifice locurilor, cel mai bun lucru este sa-ti inchiriezi o masina si sa parcurgi satele insularilor, sa te opresti la o taverna din sat, sa stai de vorba cu barbatii care zabovesc la traditionalele kafenios, tinand in mana acel snur format din margele (pe care il vedem si noi la anumiti barbati ipocriti, ca nu pot sa le spun astfel, intrucat in mintea lor, ei cred ca in afara de faptul ca aceste margele purtate pe mana iti aduc success la femei si bani multi, nu stiu altceva). De fapt aceste margele ce poarta numele de komboloi, reprezinta un symbol al culturii grecesti. In general, aceste matanii au si o piatra mare cu un model decorativ, pozitionata in mijlocul snurului. La musulmani insa, snurul este confectionat din coral si are o insemnatate religioasa, in vreme ce grecii apeleaza la komboloi atunci cand, dupa cum singuri afirma, doresc sa-si gaseasca linistea, sa se relaxexe, apeland la puterea spirituala. Ii regasim la cafenele din sat, rotind intre degete kolomboloi-ul, cu privirea atintita undeva in gol, spre golful din apropiere sau fixand unul dintre pinii din padurea din spatele sau, incercand sa-si limpezeasca gandurile ce-i macina, de sute de intrebari.

 
kafenios in GreciaPentru turistii dornici de aventura si de explorare a unor insule mai putin cunoscute, le-as recomanda o vizita pe insulel Sifnos si Sefiros, doua dintre insulele retrase din Insulele Ciclade, insa cu cateva orase a caror arhitectura este de o pitoreasca rara.
Daca doriti sa descoperiti originile prepararii vinului, atunci, pentru viticultori, le recomand insula Naxos, cea mai inalta dintre insule Ciclade, insa aici, potrivit mitologiei grecesti, Dionis a descoperit cum se prepara vinul. Tot pe aceasta insula Tezeu a fost abandonat de printesa Ariadna. ( Poate din cauza vinului lui Dionis ?!).
Aveti curajul si patrundeti in interiorul insulei Naxos, unde veti explora cele mai minunate peisaje montane, avand o inaltime de 1.003 metri.
Nu stiu, ce mi-a venit in aceasta seara sa va propun pentru vacanta voastra in Grecia, doar insule situate de cele cu care ne-am obisnuit! Poate si din dorinta de a va determina sa descoperiti si alte insule fascinante din mirifica Grecie.

In Andros, insula cea mai Nordica din Ciclade, se poate ajunge foarte usor din Mykonos, cu ajutorul unui ferry-boat ce face legatura dintre cele doua insule. Insula Andros a devenit in ultima perioada foarte populara printre turistii greci, dar si straini, datorita plajelor sale de nisip, dar si a distractiilor din timpul noptii.
Capitala insulei Andros ne frapeaza prin eleganta cladirilor, reflectata de stilul clasic in care sunt construite, insa si de pavajul promenade principale.Insula Naxos
Intrebati-ma ce insula v-as putea recomnada pentru concediul vostru in Grecia, iar raspunsul, inevitabil ar fi : nu stiu. Nu stiu, pentru ca toate insulele din Grecia sunt fermecatoare, fiecare insula are istoria si misterul sau. Pe toate le ador la fel de mult. Daca as avea doua vieti, mi le-as dedica doar vizitarii insulelor din Grecia.

No Comments Yet.

Leave a comment