URSS, destinatia exotica a romanilor dinainte de ’89 (2)

podul din sankt petersburg

1. DRUMUL VIETII CATRE LENINGRAD SAU ABDICAREA DINASTIEI ROMANOV

Trenuri sosind si plecand catre nicaieri din si spre indepartata URSS. Negura noptii care acopera sinele de cale ferata compatibila doar pentru trenurile sovietice este brazdata de luminile neoanelor ce se revarsa peste coloanele inalte ale unei gari de o frumusete rara.
Gara din Moscova imi aduce aminte de excelentul film “Gara pentru doi”, un film regizat in anul 1983 de catre Eldar Ryazanov, avandu-l cap de afis pe Nikita Mikhalkov, dezvaluie o frumoasa poveste de dragoste dintre Vera, ospatarita care servea la bufetul din gara si un pianist, al carui mesaj symbolic, desigur, fiind acela ca dragostea adevarata poate aparea in cele mai bizare si mai dramatice momente ale vietii. Sunt adus la realitate de oamenii garii care-mi smulg din mana geamantanele, al meu si al sotiei, pe care, apoi le arunca fara mila in vagonul cuseta , vagon ce avea sa ne fie pentru o noapte in dormitor living si mai ales prieten, pret de cateva sute de kilometri.

“Dobrai vecera, tovarischsi, pajalusta zakacivaestia”. In timp ce conductorul trenului, un tip maruntel, cu mustata negricioasa si pometii rosii, duhind a votca ne invita sa ne luam locul in vagoane, pe peronul garii tocmai izbucnise un scandal monstru, militia sovietica alerga dupa un betivan care, tocmai fugise ,depistat ca bause la bufetul garii fara sa platesaca. Nici nu vreau sa ma gandesc ce avea sa patesasca saracul betiv , care facuse imprudenta de a se imbata tocmai in bufetul unei gari importante din Moscova, acolo unde se aflau si turisti straini, fara sa plateasca. “Mama lui de dusman al poporului sovietic!”
Parasim gara, strajuita de copacii varuiti proaspat, cu destinatia Leningrad.

Leningrad, actualul Sankt Petersburg se afla situat in partea de nord-vest a Federatiei Ruse, pe malul marii Baltice, in locul in care fluviul Neva se varsa in golful Finic. Orasul construit pe o suprafata de 1.439 kilometri patrati are aproximativ cinci milioane de locuitori. Orasul, in sine, ocupa delta Nevei si numeroase insule care s-au format aici.

raul din sankt petersburg

Amintirile istoriei nu le lasa indiferenti

Sankt Petersburg sau Leningrad, orasul noptilor albe, te intampina cu farmecul fostei capitale a tarilor, dar si a revolutionarilor.Pe aleile parcurilor, inmarmurite, parca in fata otroscitatilor comise de bolsevici, inca se mai aud pasii titanilor literaturii universale Feodor Dostoievski si Lev Tolstoi. Orasul, desi tanar in comparative cu alte metropole europene, a avut parte de una dintre cele mai zbuciumate istorii, privind cladirile de aici, construite in stil baroc si classicist, va vine greu sa credeti ca au martore ale atator evenimente istorice care au schimbat soarta unor popoare si a unei parti importante a lumii mondiale.
Sa ne oprim putin asupra anului 1917, anul in care a izbucnit Revolutia din Octombrie.
Cum de a fost posibil?
Cu cateva luni de zil inainte, bolsevicii cu ajutorul Armatei Rosii, oblige dinastia Romanov sa renunte la putere, ii exileaxa intr-un loc necunoscut, ii executa, dupa care, bolsevicii in deplina legitimitate preiau puterea in Rusia. Simplu, ca “buna ziua”. Nu? Va dati seama? Acest simplu ca “buna ziua” avea sa schimbe soarta intregii Europe.
Adormim sub cantecul “Glasul rotilor de tren”, trezindu-ne dimineata intr-o gara rece, neprimitoare, in care din cusetele vagoanelor inghetate, de abia daca desluseam ora afisata de ceasul mare atarnat intre cei doi stalpi mari de beton ce strajuiau intrarea in gara, din cauza unei ceti dense care se asternu-se peste delta Nevei.
In acea dimineata cetoasa de primavara coboram treptele unui vagon adormit si el pe sinele de cale ferata, pasind in orasul denumit dupa numele revolutionarului Lenin, dar si al tarului Petru I cel Mare, fondatorul orasului Sankt Petersburg. Ca o ironie a sortii, marele revolutionar Lenin, care prin ideile propagate de el a reusit sa schimbe istoria unor popoare in rau, a murit de sifilis, una dintre cele mai rusinoase boli de care poate muri un barbat.
pod mobil sankt petersburg

Cele mai interesante locuri de vizitat in Sankt Petersburg

1. Fortareata Sfintii Petru si Pavel, fosta denumire a fortaretei Sankt Petersburg, a fost construita in mijlocul mlastinilor, unde lucarile se efectuau cu greutate, iar inundatiile erau destul de frecvente.Lucrarile de constructive au inceput in anul 1703. Fortificatiile din lemn au fost inlocuite cu cele din piatra. In timpul lucrarilor de constructie au murit multi muncitori, iar in temnitele sale s-au aflat multi detinuti politici, amintind doar pe unul dintre acestia pe Dostoievski, unde in “Amintiri din casa mortilor” gasim sub forma de naratiune descrise toate atroscitatile comise la acea vreme de catre autoritatile totalitariste. Vechile celule ale prizonierilor se afla bastionul Trubetkoi, din partea de sud-vest a complexului. Poarta Nevska, ce da spre fluviul Neva, denumita si “Poarta mortii”, pentru cei mai multi dintre detinuti era ultimul lucru pe care acestia il vedeau pentru ultim data. Insula Soarelui cu catedrala Sf. Petru si Pavel este unul dintre obiectivele turistice pe care nu trebuie sa le ratati in timpul vizitei voastre in Sankt Petersburg.
2. Ermitajul, comparat pe buna dreptate cu Luvrul, este unul dintre cele mai mari muzee de arta din Europa, ale carui colectii de arta sunt mai numeroase decat cele pariziene.
Exsitenta Muzeului Ermitaj se datoreaza , conform unor surse , tot lui Petru cel Mare, insa adevarata autoare a infiintarii muzeului a fost Ecaterina cea Mare, la mijlocul secolului al XVII-lea . In 1764, tarina porunceste ca langa Palatul de Iarna sa i se construiasca o resedinta retrasa, pentru recreere, sau, altfel spus, un “Ermitaj”, in care sa stea linistita, inconjurata de cativa prieteni. Ecaterina nu prea se pricepea la picture, insa achizitiona foarte multe tablouri de pe piata europeana. Acum , lucrarile aflate in proprietatea Muzeului Ermitaj sunt exact 2.938.638.

3. Nevski Prospekt, principalul bulevard din Sankt Petersburg ce incepe de la cladirea Amiralitatii si se termina la manastirea Alexandr Nevski. Realizat imediat dupa terminarea orasului, avea o lungie de 4,5 kilometri, in scurt timp devenind un centru al comertului si divertismentului. Plin de eleganta si culoare, bulevardul este unic prin diversitatea neobisnuita a stilurilor arhitecturale, in care barocul se invecineaza cu neoclasicismul si cu Art Noveau. De-a lungul plimbarii mele pe impresionantul boulevard, privirea mi-a fost atrasa de frumosul Palat Stroganov, construit in stil baroc, in anul 1753. Palatul este una dintre cele mai vechi de pe boulevard, cu o fatada colorata cu coloane albe, care contrasteaza cu cu frontonul bisericii protestante a bisericii olandeze, ce se afla pe partea opusa a bulvevardului.

4. Mala Morska, este strada pe care v-o recomand sa nu o ocoliti in scurta voastra vizita in Sankt Petersburg. Aici, incepand cu cladirea de la numarul 13 unde s-a stins din viata compozitorul Piotr Ilici Ceaikovski, urmeaza numarul 17 unde vom descoperi casa scriitorului Nikolai Gogol , la numarul 23 afland ca aici a locuit o perioada (1848-1849) marele romancier Feodor Dostoievski, inainte de a fi arestat, acuzat de coruptie si deportat in Siberia. Centrul pietei ne aminteste ca pe aici a trecut si Napoleon I, coloana de granit incoronata de un inger de bronz care tine o cruce si calca pe un sarpe fiind ridicata in memoria victoriei tarului Alexandru I impotriva francezilor.
Lasam in urma Palatul de vara a lui Petru I, pentru a explora impreuna intr-un viitor post Ermitajul.
sankt petersburg-ul noaptea

No Comments Yet.

Leave a comment