Defileul Samaria, unul dintre punctele de atractie din Grecia, se afla intr-unul dintre parcurile nationale din Creta. Situat in Muntii Albi din vestul Cretei, defileul are o lungime de 16 kilometri , porind de la Omalos, la o altitudine de 1250 de metri. Dupa care se prabuseste lin catre nivelul marii pana in dreptul satului Agia Roumeli.
Cum se ajunge in Defileul Samaria
Perioada optima pentru a cunoaste aceasta minunatie a naturii este Mai-Octombrie. Nu sunt de recomandat lunile Iulie-August, luni in timpul carora temperaturile sunt foarte ridicate, iar fluxul turistilor catre mare creste considerabil.
Varianta cu masina
Cei mai multi dintre turisti prefera sa-si inchirieze o masina direct de la un birou "rent a car" sau chiar de la receptie hotelului unde se afla cazati. Acestia aleg sa plece din Chania Nord pornind catre satul Omalos, punctul final de unde porneste explorarea defileului. Distanta din Chania la Omalos este de 38 de kilometri si poate fi parcursa in aproximativ o ora de mers.
Daca alegeti varianta masina, mare atentie! Trebuie sa va intoarceti pana seara la locul unde ati lasat-o parcata, deloc un lucru usor pentru a gasi un autobuz sau un taxi la intoarcere.
O alta varianta de a ajunge spre Omalos ar fi autobuzele KTEL de dimineata, care pleaca din Chania in jurul orelor 07:00.
Cand este recomandat sa mergi la Defileul Samaria
Inainte de a va planifica calatoria prin defileul Samaria, ar fi bine sa urmariti prognoza meteo. Pe o vreme ploioasa parcul este inchis din cauza caderilor de pietre si a revarsarii torentilor. In timpul lunilor de vara (iulie-august) perioada anului cand caldura este sufocanta si puteti avea numeroase neplaceri, evitati sa plecati intre orele 08:00-11:00, atunci cand fluxul de turisti este ambudent. Alegeti intervalul ora 07:30 sau dupa ora 11:00, cu conditia innoptarii in Agia Roumeli. Nu va aventurati la drum fara o conditie fizica buna, mancare, apa si incaltaminte de munte.
Recomandari pentru parcurgerea traseului prin Cheile Samariei
Cei care se aventureaza prin acest traseu ar trebuie sa cunoasca ca drumul dureaza 4-7 ore in functie de pregatirea fizica a fiecaruia. Ideal ar fi sa pornesti dis de dimineata pentru a evita arsita din timpul zilei, dar si aglomeratia. Traseul care masoara 16 kilometri este destul de accidentat, iar cea mai mare atentie trebuie sa fie concentrata in primii 2- 3 kilometri, pe o panta destul de abrupta.
Provocari ale traseului Samaria
Prima provocare este, fara doar si poate, cararea periculoasa numita Scara de Lemn, considerata cea mai dificila sectiune a drumului, dupa care coborarea devine din ce in ce mai lina. Urmeaza un traseu mirific prin albia raului. Vegetatia arata cel mai bine primavara. O multime de flori salbatice te intampina in aventura ta, iar mirosul de cimbru si oregano ii da o anumita aroma aeruluil oxigenat. Defileul Samaria este unul dintre habitaturile unde capra de munte kri-kri zburda in voie.
In strabatarea traseului nu neglijati pauzele de masa (regula de baza: mancati putin si des), pauzele de odihna si de hidratare.
Defileul Samaria este considerat de foarte multi ca fiind unul dintre cele mai lungi trasee din Europa, insa de fapt, se afla pe locul al doilea dupa Cheile Verdon din Franta (peste 20 kilometri). Traseul prin chei este foarte bine amenajat, din loc in loc avand cosuri de gunoi, toalete si izvoare de apa rece din care sa-ti refaci proviziile cu rezervele de apa pentru hidratare. Atentie la proviziile de mancare! Pe durata traseulului nu aveti de unde sa va aprovizionati cu provizii cu mancare.
Satul Samaria- simbolul defileului Samaria
Pe la jumatatea traseului se fla satul parasit Samaria, acum devenit loc de popas pentru aventurierii obositi. Aici peretii de stanca se ingusteaza pana la 3 metri, in timp ce inaltimea lor ametitoare urca pana la 650 de metri. Locul a devenit cunoscut ca Portile de Fier.
Defileul Samaria- un simbol al luptei cretanilor in fata fascistilor
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Defileul Samaria a fost ultimul refugiu al cretanilor in fata fascistilor.