Din ciclul:"Acești frumoși nebuni care ne guvernează lumea"
Palatele si plăcerile lumești( femeile, mâncarea, băutura, jocurile de noroc, etc.) au jucat un rol primordial în lumea noastră, începând cu cea antica, imortalizata de epica hollwoodiana, continuând cu cea romantica, moderna, toate, dar absolute toate având un numitor comun: setea se înavuțire, goana după putere spre un tel măreț, acela de
a gusta cât mai mult din plăcerile vieții.
Nu surprinde pe nimeni faptul ca cei care domneau peste mari și puternice imperii doreau sa ducă o viata de huzur în decoruri pline de splendoare. Acestea erau mai mult decât simple capricii, când palatul conducătorului era scena pe care acesta sau aceasta se prezenta în fata curtenilor, oaspeților și supușilor dovedindu-și măreția și trufia.
Proiectarea și decorarea palatelor era un element crucial în cadrul propagandei regale. Prin ele regatul dorea sa transmită supușilor imaginea pe care doreau s-o perceapă supușii: un conducător neînfricat, un războinic de neînfrânt. Propaganda palatului era foarte bine pusa la punct de către marii maeștri școliți în ale manipulării maselor. Ce mult a evoluat aceasta scoală în zilele noastre!
Pentru a nu divaga foarte tare în arta teoriei și a conspirației, haideți sa vorbim astăzi despre "Palatul Minoic de la Knossos", o adevărată legenda greceasca, atunci când vorbim despre regele Minos, labirint și Minotaur.
Cu toate ca vorbim încă dinainte de anii 3.ooo i.Hr de o așezare neolitica la Knossos, iar intre 3000-1900 i.Hr despre prima așezare minoica, palatul construindu-se intre 1900-1700 i.Hr. abia în acest secol arheologii au reușit sa dea un sens real prin descoperirea palatului în care domnea Minos.
Unde se afla vestigiile Palatului de la Knossos
Vestigiile palatului, pentru cei care doresc sa le descopere în timpul unei vacante în Creta se afla la cinci kilometri de Heraklion. In momentul în care începi explorarea lui prin complicatele coridoare, scări și camere secrete, palatul iți creează impresia unui labirint ca cel, în care conform legendei, era închis Minotaurul.
Insa , dincolo de legenda, realitatea este ca acestea sunt rămășitele unui complex ritual, rezidențial și administrativ, ai căror locuitori se defatau cu picturile murale minunat realizate și viu colorate, dar care, în același timp, se bucurau de binefacerile unui sistem de canalizare. Deci, vorbim despre un sistem de canalizare bine pus la punct încă din secolul al XVII-lea i Hr. Este o greșeală, o legenda? Nu. Nu este. Este un adevăr istoric, este gradul de civilizație la care ajunsesera micenienii.
Acestea sunt caracteristicele care fac din Palatul Knossos una dintre cele mai importante ruine antice din bazinul mediteranean, exemplu proeminent de arhitectura minoica.
Deși Creta se poate mândri și cu alte palate minoice de o inestimabila valoare istorica, precum Phaistos, Mallia și Zakros, cel de la Knossos a fost cele mai mare, întind pe o suprafață de douăzeci de mii de metri pătrați.
Ce trebuie sa știți atunci când vizitați Palatul din Knossos
Palatul din Knossos a fost împărțit în patru secțiuni distincte care înconjurau o mare curte centrala. La vest se aflau magaziile in care erau depozitate produsele din ulei, vinurile și grânele. Intre aceste magazii și curte se aflau camerele destinate activităților rituale. In partea de sud-est , o mare scara ducea la doua etaje superioare cu camere de primire și aripa în care locuiau servitorii. La sud se găsea un coridor procesional pe care-l străbăteau vizitatorii. Atelierele de ceramica și piatra erau situate în aripa de nord, iar in cea de nord-est alte magazii și ateliere ocupau parterul, deasupra căruia se găsea o mare sala de recepții. Frescele care decorau acești pereți erau rezervate camerelor celor mai importante.