Drumul spre Laguna Balos trece prin Gramvoussa

gramvoussa 2Am citit atat de mult despre frumusetea lagunei Balos, asa ca m-am hotarat ca a treia  zi de la sosirea in Chania  sa explorez  aceasta destinatie.
Cum vasul urma sa plece din portul Kissamos- 'Kavonisi" la ora 10:15, nu m-am grabit foarte tare cu trezitul de dimineata, asa ca in jur de orele 09:00 dimineata parasesc hotelul de 4 stele unde  imi asigurasera cazarea colegii mei din Creta, impreuna cu cativa colegi din turism si bineinteles cu Ioana, ghida noastra, bucuresteanca, stabilita  si casatorita aici de la terminarea facultatii de Constructii Bucuresti. Bagajul de cunostiinte acumulat in timpul celor aproape 15 ani de cand se stabilise pe insula, imi crea un anumit confort, toate intrebarile mele despre locurile insulei, viata  si obiceiurile cretane avand intotdeauna raspunsuri.
In timp ce Ioana ne procura bilete de imbarcare pe vas, ma retrag repejor intr-una din tavernele portului pentru a savura un esspreso dublu, suficient cat sa-mi asigure pentru toata ziua energia de care aveam nevoie. In biletul de imbarcare, aveam sa aflu ca aveam inclus si pranzul format dintr-un fel de mancare, souflaki sau pui prajit, paine si o salata.
Ne ocupam linistiti locurile, care in cabina interioara, care pe puntea vasului pentru a face fotografii, dupa care pornim in mica noastra escapada prin  linistita mare Egee spre Laguna  Blas. Conform programului, pana la laguna, aveam sa navigam printre valurile marii aproximativ o ora , dupa care, ne asteptau povestile legendarului Castel Venetian de pe insula  Gramvoussa. Vasul sparge valurile create de apele albastre, de culoarea cernelei, in drumul spre descoperirea unei legende , dar si a unei frumuseti nesabuite.
In larg incepem sa zarim , vestita Gramvoussa, o locatie, candva startegica, fortificata de catre venetienti, care au construit un castel, din care si astazi descoporim mici ziduri de aparare, in parte de sus , pe o stanca , la o altitudine de aproximativ 137 de metri.
Valurile incep sa creasca in larg, asa ca plimbarea noastra pe mare  devine din ce in ce mai  stresanta. Dansam fara voia noastra in acordurile muzicii create de valurile din ce in ce mai neprietenoase . De unde mica furtuna creata din senin printre micile insule stancoase printre care ne stecuram cu atata greutate?
Cobor de pe punte in sala vasului, unde era amenajat si un mic bufet, impreuna cu o autoservire si imi comand un rachiu cu miere.
In sfarsit, ajungem in dreptul insulei, iar dupa cateva manevre facute de capitanul vasului, putem sa coboram cu picioarele pe tarm, unde  descoperim un mic adapost unde un cretan ce arborase steagul piratilor incerca sa-si  vanda cateva chilipiruri.Trecem pe langa el dupa care ajungem la o mica bisericuta facuta de pirati, unde ne lasam micile noastre bagaje, pentru a urca cat mai usor spre ruinele castelului venetian, a carui constructie a inceput in anul 1579 si s-a incheiat in anul 1582. Se pare, ca , castelul a fost distrus in anul 1588,  lovit fiind de un fulger puternic, reconstruit apoi in anul 1630.
Castelul,ramas singur , a opus rezistenta ocupatiei turcesti, pana cand comandantul a tradat, lasand deschisa calea turcilor spre cucerirea ultimei redute creatane.gramvoussa 1

Insula stancoasa, Gramvousa, a devenit un adapost pentru mai mult de 3.000 de oameni, constituindu-se in acelasi timp si un avanpost  de operatiuni pentru revolutionarii cretani.
In acelasi timp, insula a devenit si o baza a piratilor care jefuiau fiecare nava ce trecea pe langa insulele din jur.
Dupa 15 minute de urcat treptele din piatra calcaroasa, veti fi rasplatiti cu o panorama extraordinara asupra marii Egee.
Plimbarea voastra, dupa intoarcerea la vas, va v-a fi rasplatita cu un inot in apele cristaline ale Marii Egee, sau cu o leneveala pe plaja de nisip a insulei.
Fac o plimabare pe plaja salbatica , unde descopar si bucati dintr-o nava de marfa naufragiata, fotografiata indelung de fotografi amatori.
Capitanul de face semn ca trebuie sa ne imbarcam  pentru a ajunge la urmatoarea destinatie: Laguna Balos. In timp ce ni se serveste pranzul din care prefer  un  souflaki de pui, tza-kiki si o bere Mythos dupa aproximativ 15 minute ajungem la frumoasa laguna Balos. Sunt coplesit de splendoarea apei verzui cristaline care inconjoara laguna formata din nisip fin auriu. De aici, de pe vas suntem transportati cu o mica barca catre plaja de nisip. Cine doreste, poate sa opteze si pentru o exploarare a lagunei.
Vantul puternic ma face sa raman pe punte, asa ca ma multumesc sa contemplu frumusetea lagunei de aici.
lagunaOricum , pe timpul sederii voastre in laguna, barca este la dispozitia doritorilor de plimbari pe mare pentru a face inconjurul lagunei.
Cum ora de intoarcere in Portul Kissamos era prevazuta pentru orele 18:00, iar marea devenea din ce in ce mai agitata, am scurtat sederea noastra in laguna si am pornit in escaladarea valurilor inalte de aproximativ cinci metri.
Geamurile salii in care stateam cu totii erau pur si simplu bombardate de valurile uriase, in timp ce capitanul incerca cu greu sa-si faca cu greu loc pe drumul catre port.
Inclinarea vasului la 45 de grade, tipete, rasete, vitrine cu bauturi racoritoare rasturante peste banci, turisti de-a valma, unii peste altii, cam asta a fost drumul de intoarcere catre tarm.
Uitand de toate astea, acum a ramas doar bucuria descoperirii unei mari legende , aceea a insulei Gramvoussa si a unei lagune unice: Balos.

No Comments Yet.

Leave a comment