De la legiunea romana la Imparatesa Sissi

pavilionul imperial  In timpul domniei de patruzeci de ani, Maria Theresia, singurul conducător feminin al Casei de Hasburg, obișnuia, in afara  "banalelor"  conflicte cu tarile vecine sa se mai și relaxeze în câte-o stațiune balneoclimaterica de prin Austria, Germania , dar și  de prin Romania. Si cum la acea vreme Băile Herculane era singura stațiune balneoclimaterica de renume mondial, construita încă de pe vremea Imperiului Roman, atunci când legiunile romane au descoperit-o în timpul celei de-a doua campanii împotriva dacilor , în verile călduroase, Maria Theresia poposea aici, cu intrega armata de valeți, generali și capete încoronate, cu care mai organiza câte-o "ședința de consiliu"  în care le trasa ordine precise cu privire la multe dintre reformele financiare și educationale. Cel mai iubit  loc al Mariei Theresia, în Băile Herculane, a fost 'Foișorul Verde" , un loc situat pe versantul muntelui, în apropiere de Domogled, înființat chiar de către imparateasa. In fiecare dimineața, Maria Theresia obișnuia sa urce pe munte, iar din acest loc, de o frumusețe incredibila, contempla răsăritul soarelui. Acum, deși lăsat în paragina, locul este folosit mai ales de politicienii aflați în campanie electorala, de unde promit "marea cu sarea", discursuri din care nu sunt omise fonduri europene pentru refacerea monumentelor istorice ale stațiunii, în special acest foișor, pavilionul imperial sau apartamentele în care au locuit împărăteasa , Regele Carol al României și mai multe nume ale literaturii  universale.
hercule
Alo! Stimați politicieni! Într-o zi o sa cada "foișorul" pe voi de atâta minciuna. Daca ar trai împărăteasa  Sissi , care și ea a trecut prin aceasta stațiune și ar vedea ce s-a ales din apartamentele în care locuia cândva , v-ar pune la zid.
Câțiva investitori autohtoni, mai îndrăzneți  au reușit totuși  sa renoveze câteva hoteluri din celebra stațiune, iar alții au ridicat din temelii pensiuni moderne, sau chiar hoteluri  cu baze de tratament.
afrodita 1
Cert este un singur lucru!  Chiar și fără ajutorul politicienilor, în Herculane , lucrurile au început sa se "miște" bine. Stațiunea arata din ce în ce mai bine, cu excepția , din păcate, a monumentelor istorice și culturale, care trebuie restabilite si conservate. Cu ele refăcute, Băile Herculane ar avea un plus de imagine, nu numai pe plan intern, însa și pe plan extern. Străinii sunt sensibili la locurile pe unde, cândva au trecut marii lor conducători.
Astăzi, hotelierii din stațiune organizează cele mai bune Revelioane in Baile Herculane. Fac si ei ce pot, din pacate!

No Comments Yet.

Leave a comment