Zakynthos, pas cu pas

Navagio-Agios Nikolaos, cel mai frumos traseu din Zakynthos

Daca va aflati in Zakynthos, nu ezitati sa patrundeti in inima insulei pentru a explora cele mai indepartate si cele mai sarace sate ale masivului Brachiona. Construite pe un teren relativ arid, stancos, casele construite aici au avut avantajul de a rezista la cutremure. Drumul nostru spre Golful Skinari, cel mai nordic punct al insulei Zakynthos serpuieste printre satele de munte strajuite de o parte si de alta de plantatii de maslini si paduri de pini, vita de vie si alte culturi ale satenilor de munte. Naturaletea care da farmecul acestor sate de munte din Zakynthos imi incanta privirea. Din goana autocarului zaresc din inaltimile pe care ne aflam plaje mici, perfecte pentru inot, golfuri printre stancile de calcar pe care se izbesc cu toata furia lor , valurile turcoaz ale marii Ionice.  Sunt peisaje pe care le regaseti doar in vechile carti postale editate de catre bunicii nostri.Ne apropiem de punctul cel mai nordic al insulei Zakynthos, aflat la cativa kilometri de portul Agios Nikolaos, Skinari,un colt , parca rupt din rai si asezat pe insula Zakynthos.
skinari 1
Aici, familia Potamitis va v-a  intampina  cu toate facilitatile pentru petrecerea unui sejur cat mai lung in Zakynthos in apartamentele mobilate, dar si in atmosfera tradionala greceasca data de cafeneaua amplasata chiar pe stanca fermecatoare de desaupra golfului Skinari.
skinari 3
Skinari este un refugiu perfect in Zakynthos pentru o relaxare, departe de agitatia vietii de zi cu zi. Pe masura ce trec minutele, aici deasupra golfului, realizez ca Zakynthos este mai mult decat o insula oarecare din Grecia. Este o stare de spirit de vacanta. Vederile panoramice din acest punct catre nordul indepartat din Zakynthos sunt absolut fantastice. Iti taie , pur si simplu , respiratia.
skinari 2 Zakynthos-Manastirea Anafonitria
La sud de Volimes  se afla o manastire interesanta, mai ales prin povestea sa: Anafonitria, pe care o gasim in satul cu acelasi nume. Numita initial Plemonario,la inceputul secolului al XV-lea, atunci cand Zalynthos se afla sub dominatie franceza, un feribot venind din Istanbul s-a scufundat in apropierea insulei Zakynthos. Pe vas, alaturi de alte picturi murale se afla si icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, gasita mai tarziu pe munte, stralucind, cu puterea ei facand sa ilumineze toata zona. Niste ciobani din zona au gasit-o, dupa care mai tarziu, sotia lui Leonardo Di Tocco , contele Lapa, a hotarat construirea unei mari manastiri in locul unde a fost gasita icoana, chiar ea devenint calugarita cu numele de Merope.
anafonitria 1
In anul 1568, sub dominatie venetiana, manastirea a fost cedata Arhiepiscopului de atunci Dionisio Sigouro, care a devenit pustnic. Anafonitria este considerata cea mai veche manastire existenta in Zakynthos, cea mai veche bazilica a insulei, turnul defensiv vechi, devenind clopotnita.
anafonitria 2

Zakynthos-plaja Navagio

La inceputul anilor 1980, editorul si fotograful Stafros Marmatakis a gasit intr-o casa din zona, in care s-a aflat din intamplare, mai multe cartuse de tigari intr-un depozit.Proprietarul casei a explicat ca tigarile provin de pe nava de comert ilegal "Panagiotis', care a esuat in acelasi an. Din alte surse aflam de fapt ca nava " Panagiotis' a fost urmarita de catre paza de coasta a Greciei, impinsa in golful Navagio, aceasta a nauvragiat in micul golf, devenind mai tarziu o imagine unica si incantatoare de pe insula, simbolul din Zakynthos.
navagio 1

Astazi, imaginea corabiei naufragiate pe plaja este clasat pe locul 4 in lume ca peisaj de o frumusete remarcabila, impunandu-se pe plan international ca un semn distinctiv al frumoasei plaje din Grecia. In zona a fost ridicat un  podium de pe care turistii pot admira frumusetea acestei panorame.Din Zante sau alte porturi de pe insula exsita si posibilitatea unor croaziere pe mare pana in acest golf.
navagio 3
Zakynthos-Agios Nikolaos

Traseul nostru continua cu plaja de nord-vest a insulei Zakynthos, Agios Nikolaos, situata in regiunea Skinari. Sa nu confundati aceasta plaja cu cea mai populara statiune de vacanta din Zante.
Portul statiunii Agios Nikolaos este unul micut, insa de aici pleaca multe vase catre insula Kefalonia.
agios nikolaos 1
Plaja din Agios Nikolaoseste format mai mult din pietricele mici, din acest motiv nefiind recomandata familiilor cu copii mici.
Micutul port este strajuit de stanci abrupte impresionante. De aici, cu o amarcatiune usoara puteti vizita Navagio, mult mai aproape de epava "Panagiotis'.
agios nikolaos 2
Masa am servit-o la taverna "La Grotta" , o frumusete de carciuma grecesaca asezata chiar pe malul marii. Meniul chiar nu a contat. Acolo , cred ca orice preparat ni s-ar fi servit ar fi fost delicios. Simfonia valurilor auzita din larg este mai aromata decat orice produs mediteranean.
agios nikolaos 3

No Comments Yet.

Leave a comment