Ce se va intampla cu Antalya si ce destinatie ii va lua locul ? Aceasta este intrebarea pe care si-o adreseaza tour operatorii romani, in contextul in care in acest an vanzarile au scazut cu aproximativ 40 % din cauza evenimentelor nefericite din Turcia.
In 2016, in Turcia au avut loc o tentativa de lovitura de stat, un atentat terorist pe aeroportul din Istanbul, un atac armat in apropierea de Antalya si vreo doua rachete care (intamplator sau nu) au cazut in apropierea statiunii estivale Antalya.
Insisi oficialii turci au recunoscut ca din cauza acestor evenimente, vanzarile din turism au scazut cu aproape 50%, la aceasta contribuind si boicotul Rusiei indreptat catre turismul din Antalya.
Impactul major asupra turistilor romani a fost in dimineata de dupa tentativa esuata de lovitura de stat din 15 iulie, dimineata cand zeci de familii refuzand sa urce in avioanele charter ce efectuau cursele Bucuresti-Antalya, luand apoi cu asalt agentiile de turism din Romania in vederea restiturii banilor.
A urmat perioada neagra din istoria vanzarilor pachetelor de vacanta pe destinatia Antalya. ANAT a trimis echipe de televiziune la fata locului, transmitand imagini de la malul marii Mediterane cu turisti relaxati, in speranta ca vanzarile vacantelor pentru Antalya vor creste, insa in constiinta turistilor inca se derulau scenele de lupta de pe strazile din Istanbul, cu tancurile scoase din garnizoane sau avioane de lupta zburand la joasa inaltime.
Ce a urmat dupa Antalya?
Dupa scaderea vanzarilor pe destinatia Antalya a urmat o explozie a vanzarilor de vacante in Grecia si Spania, in special in Mallorca si Tenerife.
Locurile la avioanele charter pe aceste destinatii s-au epuizat rapid, crescand astfel vacantele pe destinatiile accesibile cu masina: Croatia, Muntenegru si cateva insule din Grecia.
Contextul geo-politic din 2016 a schimbat total harta turismului mondial. Croazierele au ramas la mare cautare, la fel si destinatiile exotice.
Ce ne asteapta in 2017 ?
In conditiile in care contextul international nu mi se pare deloc unul sigur, agentiile de turism vor miza in continuare pe destinatiile apropiate de tara noastra: Grecia, Bulgaria, Croatia, Muntenegru, in timp ce litoralul romanesc va fi in topul destinatiilor preferate de turistii romani.
Pariul pe turismul romanesc
Cum tarifele la hotelurile de pe litoralul romanesc nu au crescut cu foarte multe procente, iar reducerile early booking ajung pana la 45 %, cred ca afirmatia de mai sus va fi un viabila.
Litoralul romanesc mai are un atu ce atarna destul de greu in alegerea unei vacante: conceptul all inclusive este promovat din ce in ce mai mult de catre hotelierii romani.
Gran Canaria, supriza verii 2017
Gran Canaria, o insula aproape de Europa, cu 60 de kilometri de plaja de-a lungul 236 kilometri de coasta, sub un soare bland, poate fi destinatia care v-a face uitata frumoasa Antalya.
Antalya va fi, oare o amintire frumoasa precum Tunisia sau Egiptul ?