Funchal, amfiteatrul verde din Atlantic

In drumul nostru de la aeroport spre hotelul unde aveam sa fim oaspeti pentru patru nopti, ghida noastra, o tanara barasabeanca stabilita aici impreuna cu familia, imediat dupa anul 2000,  care ne-a preluat, ne opreste in varful unei coline superbe, exact unde in fata noastra ni se desfasurau ca intr-un album de amintiri cele mai frumoase panorame ale unui oras ce-si cobora frumusetea pana in apele agitate ape oceanului.

funchal

funchal

Funchal, caci despre el este vorba, capitala arhipelagului pe care aterizasem cu cateva minute in urma, de acolo de sus, are o vedere spectaculoasa spre  Atlantic, semanand perfect cu un amfiteatru natural antic, sub forma unui semicerc, insa dominat de multa verdeata, flori de tot felul si plantatii de bananieri. Forma sa semicirculara, cu linii trasate suprinzator de precis, deseneaza formele perfecte ale unei destinatii de vacanta la Oceanul Atlantic.

Cu cei 111.000 de locuitori, Funchal este cel mai mare oras al unei insule portugheze, reprezinta aproape jumatate din populatia Madeirei.

funchal-madeira

funchal-madeira

Obositi dupa cele aproape 6 ore de zbor cu compania TAP, treziti inca de la orele doua dimineata si fermecati de aceste vederi magnifice asteptam cu nerabdare dusul fierbinte care ne astepta in camera de hotel, dupa care, fireste, imi  doream cateva ore de somn adanc. Numai ca, de cele mai multe ori , programul vizitei ni-l fac gazdele, asa ca aveam sa aflam ca dupa un scurt cocktail ce avea sa aiba loc in lobby-ul hotelului Melia Mare Madeira, urma sa facem un scurt tur pietonal al orasului Funchal.

funchal-madeira

funchal-madeira

Centrul orasului Funchal este un muzeu intercativ , care permite vizitatorilor retrairea marilor evenimente care au marcat arhipelagul, de la formarea vulcanica a insulei pana in cele mai recente timpuri.

Funchal-orasul  navigatorilor portughezi

Fara sa-mi dau seama , pierdut in negura istoriei navigatorilor portughezi, pasii imi ratacesc spre Mercado dos Lavradores, piata construita in jurul anului 1941. Piata nu frapeaza prin niste dimensiuni megalomane, celor vazute prin capitalele lumii arabe, insa ceea ce m-a frapat in mod deosebit a fost curatenia impecabila, desi la un loc se vindeau specialitati de peste, inclusiv renumitul rechin negru prins in apele Atlanticului, fructe exotice ( fructul pasiunii la mare cautare), legume si o mare diversitate de legume.
La inceput, aceasta piata a fost construita, astfel incat la fiecare sfarsit de saptamana, fermierii din toate colturile insulei sa poata veni cu produsele lor in speranta unui castig minim necesar existentei de zi cu zi.

funchla-piata

funchla-piata

Imi gasesc trupa cu care sosisem aici din Romania, cu privirile atintite asupra Palatului sau mai bine zis asupra Fortului Sao Lourenco construit in secolul al XVI-lea, la care, ulterior s-au adaugat mai multe apartamente, devenind in cele din urma resedinta mai multor guverne care s-au succedat la conducerea insulei, civile si militare.  Acum imi dau seama de ce colegii mei nu-si mai dezlipeau privirile de la palat. Fortul, in sine, este o cladire magnifica ce atrage numeroase priviri admirative din partea vizitatorilor. Oare cate mistere, inca nedezlegate o ascunde acest fort?!

Ajungem si la partea cea mai frumoasa a vizieti noastre prin Funchal, Pivnitele si Muzeul Vinului de Madeira.

Funchal-imparatia vinului de Madeira

funchal-vin de madeira

funchal-vin de madeira

Casa de vinuri , candva manastirea Sao Francisco in 1834, ofera vizitatorului posibilitatea de a descoperi secretele producerii vinului de Madeira, marca de prestigiu international.

Turul include o incursiune printre cuvele imense in care vinul este invechit la o temperatura  ideala, controlata si apoi depozitat in butoaie de stejar pentru a deveni unul dintre cele mai bune vinuri din Europa.

La finalul turului, se ofera vizitatorilor posibilitatea de a degusta din toate soiurile de vinuri pastrate in cele mai bune conditii in pivnitele vechii manastiri franciscane.

vinuri madeira

vinuri madeira

Ne oprim in fata catedralei din Funchal, mai mult pentru a ne trage putin sufletul, pana aici, Maia tinandu-ne doar intr-un mars fortat. Are conditie fizica basarabeanca noastra, ghida locala! Cu ochii atintiti catre o terasa unde se servea bere, bere rece, auzeam cuvintele Maiei despre cum catedrala a fost construita la comanda regelui Manuel I al Portugaliei, indeplinind astfel o dorinta mai veche a localnicilor de a avea propria biserica pe insula.

1493 a fost anul, cand sub supravegherea arhitectului Pero Anes, ai inceput lucrarile de construire a bisericii, acestea fiind finalizate de abia in anul 1517. Se pare ca localnicii nu au mai avut rabdare pan la finalizarea lucrarilor acestei biserici, asa ca ea a fost folosita inca din anul 1508, dupa sfiintire, an in care, de fapt, Funchal si-a dobandit statutul de oras.

Biserica se distinge prin cele trei nave, o fatada sobra in stil gotic, care ascunde un interior rafinat si bogat decorat in stil maur si manuelin. Tavanul din cedru de Madeira cu incrustatii de de fildes, este considerat unul dintre cele mai frumoase din Portugalia.
funchal -biserica

In mod suprinzator, privirea imi este atrasa de un magar care citeste, un porc care cere de pomana si o maimuta beata. La prima vedere ai impresia ca te afli in fata unor scene umoristice, insa , toate acestea, conform ghidului, reprezinta scene de inspiratie medievala cu care a fost decorat stranele din altar sculptate in lemn.

Nu ratati plimbarea pe Rua Joao Tavira, care se desprinde de la nord de vestita catedrala.

Turul nostru pietonal, un adevarat tur de forta, se opreste pe pavajul din Piata Primariei, un pavaj al carui model imita solzii de peste.

funchal-primarie

funchal-primarie

Turul meu, insa nu se opreste aici. Pe faleza, caut un restaurant pescaresc traditional, unde imi comand o portie de peste spada la gratar si una de rechin negru, asezonate cu un vin alb sec, bineinteles, de Madeira. Fara sa-i spun ospatarului , cele doua portii de  peste sunt stropite cu celebrul mujdei de usturoi de Madeira. Pe tot parcursul vizitei mele in Madeira am observat ca , aproape toate mancarurile contin usturoi. Pana si o anumita paine locala are in compozitie usturoi. Nu stiu daca celebrul usturoi de Madeira iti creeaza o anumita imunitate impotriva racelii, insa ceea ce  sigur stiu , este ca acesta trebuie stins cu mult vin sec de Madeira.
funchal-restaurant

No Comments Yet.

Leave a comment