Madeira, o dragoste eterna

Vrand, nevrand, fiecare dintre noi, trebuie s-o recunoastem , avem o lista lunga imaginara de locuri la care visam sa le vizitam in aceasta viata, din pacate, prea scurta, fir'ar sa fie ! Da. La un moment dat, cu cat citim mai mult despre destinatii de vacanta , cu atat realizam mai mult cate mai avem de explorat . Avem atatea lucruri de facut  in viata asta, avem  atatea locuri de explorat  pe care nu le-am descoperit inca  si dorim sa le vedem , incat lupta cu dusmanul nostru”timp”, devine diabolica, necrutatoare.

O vacanta in Madeira a fost unul dintre proiectele mele, insa , din pacate, nu a fost o vacanta de relaxare, ba, mai mult, cele cateva zile de munca asidua, cu un program incarcat de dimineata pana seara, cu vizite la hoteluri, strabatut de trasee de-a lungul si de-a latul insulei si cunoasterea la pas a unui oras superb: Funchal, de altfel , capitala Madeirei, au fost epuizante
funchal 1

In timpul scurtei mele vizite in Madeira, am incercat sa imortalizez prin fotografii cele mai frumoase locuri vizitate in splendoarea de culori ce caracterizeaza insula, desi uneori, in varful muntilor ceata mi-a creat cele mai multe probleme, iar ploaia marunta ce cadea sacaitor imi dadea si mai multa energie pentru ajunge in punctele magice ale insulei Madeira: Porto Moniz, Pico do Areiro . Nu neglijati satul Santana ! Este magnific.
santana
Aici veti descoperi originalitatea si traditionalismul satului majorchez, pastrate cu sfintenie secole de-a randul. Cu cat incercam sa ma apropii de Madeira, cu atat intampinam o rezistenta asidua, de undeva din neant, parca soptindu-mi: Nu acum! Revino! Poate data viitoare!

Apropo de acest traseu. In timp ce satul Santana ne-a intampinat cu o ploaie marunta , tipic inaltimilor muntelui, Pico do Arieiro  ne–a intmpinat cu o ceata densa, dupa care, s-a imprastiat ca prin minune, in fata noastra desfasurandu-se adevarate imagini panoramice.
Nu mult mi-a fost sa sorb o cafea la barul amenajat chiar in cel mai inalt varf al muntelui si sa ma energizez cu un fresh de portocale, ca , ceata a disparut ca prin minune, pret de cateva minute.
pico do moledo 1pico do moledo 3

Rasfoind frame-urile trase in aceasta destinatie cocheta, pitoreasca, pot spune ca aici, in Madeira , oricand m-as intoarce cu placere. Acum, dupa cele cateva luni de zile de cand m-am intors din Madeira, dorul de Funchal cu ale sale cladiri dispuse in forma de amfiteatru este si mai puternic, in spatele caruia fundalul creat de munti impaduriti este panoramic.

Madeira este un adevarat mix armonios de istorie seculara, natura salbatica si tehnologie moderna. Ma intreb si acum, cum de toate acestea le poti gasi intr-un singur loc pe acest pamant ?! Oare Winston Churchil sa fii sesizat toate aceste nuante incat s-a indragostit iremediabil de Madeira, incat aici a avut revelatia scrierii memoriilor, a pictat, a iubit, a suferit,   a devenit mai puternic. Posibil, altfel nu-mi explic. Aerul din Madeira are ceva, o anumita chimie care te face relaxat, detasat de problemele  curente ale vietii cotidiene, avand senzatia ca impreuna cu locuitorii te afli intr-o perpetua vacanta, iar vibratia noptii este creata de animatia din barurile si cluburile deschise pana spre dimineata la ivirea zorilor.
funchal-night

Desi, la inceput, atunci cand am cunoscut-o pe Maia, ghida noastra pe timpul vizitei in Madeira, am avut niste porniri razboinice datorita mersului pe jos prin centrul orasului Funchal, apoi, mi-am data seama ca fara aceste eforturi nu m-as fi putut bucura de gradinile incantatoare cu flori tropicale, un adevarat "brand turistic" local, prezentat intr-o explozie de culori si aranjamente inedite, cele mai frumoase dintre ele in gradina botanica,
gradina botanica
altele chiar de-a lungul bulevardului principal, o adevarata expozitie de cladiri arhitectonice inedite, o combinatie intre arhitecura bisericilor si pietele principale ale orasului, ale caror stradute, culmea isi dau intlnire pe faleza principala a orasului unde te preiau cu toata gentiletea ospatarii teraselor cu specific pentru a te delecta cu cate ceva din specificul bucatariei majorcheze.
Nu neglijati vinul de Madeira, un adevarat medicament pentru turistii acestei destinatii .
vinul de madeira

 

 

 

No Comments Yet.

Leave a comment